top of page

Liderii internaționali sunt triști și oripilați cu privire la asaltul de la Capitoliul din SUA




Asediul dat de simpatizanții lui Donald Trump la Congresul din Statele Unite nu a rămas fără ecou atât în SUA cât și în restul lumii. Cei mai mulți sunt de părere că actualul președinte al americanilor a acționat greșit cerându-le simpatizanților săi să iasă „la luptă”, protestând cu vehemență împotriva validării oficiale a victoriei electorale a candidatului democrat, Joe Biden.

Înarmați cu arme și furioși din cale afară, mii de simpatizanți au rupt barierele puse de poliție, au urcat pe Capitoliu, au intrat cu forța în clădire, au tras cu armele și s-au luptat agresiv cu forțele de ordine, invadând sălile Congresului. În timp ce zeci de persoane au fost arestate, potrivit poliției, patru persoane și-au pierdut viața în urma acestui asalt.

Îngrijorați că lucrurile ar putea degenera și mai mult, decizia primarului Washington a decis să instaleze starea de urgență și să o mențină până pe data de 21 ianuarie, după ce noul președinte al americanilor va fi învestit la Casa Albă. „Numeroase persoane au venit în Districtul Columbia înarmate şi cu scopul de a se implica în violenţe şi în acte de distrugere şi s-au şi implicat în astfel de acţiuni. Au folosita substabţe chimice iritante, cărămizi, sticle şi arme”, declarat primarul Muriel Bowser.

În baza stării de urgenţă, vor putea fi utilizate resurse suplimentare pentru a-i proteja pe locuitori, inclusiv pentru instituirea stării de asediu şi extinderea serviciilor de urgenţă. Ordinul este valabil până în 21 ianuarie, la ora 15:00, la o zi după instalarea în funcţie a lui Biden.

În lume, foști președinți americani, lideri internaționali și chiar internauți din diferite țări au reacționat promt la catastrofa din Statele Unite. Printre primii lideri mondiali care și-au exprimat tristețea și furia în același timp, s-a numărat Cancelarul german Angela Merkel. „Acest asalt a avut la origine faptul că preşedintele în exerciţiu al SUA nu şi-a recunoscut înfrângerea în faţa adversarului său democrat Joe Biden la scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie. Am văzut cu toţii, ieri, imaginile neliniştitoare ale asaltului asupra Congresului SUA, iar aceste imagini m-au înfuriat şi m-au întristat. Regret profund că din noiembrie încoace preşedintele Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea, şi nici ieri. Îndoielile cu privire la rezultatul alegerilor din SUA au fost alimentate şi au creat atmosfera care a făcut posibile evenimentele de la Washington. Susţinătorii lui Trump care au luat cu asalt Capitoliul sunt niște atacatori şi turbulenţ. Am încredere că Joe Biden va fi învestit preşedinte al SUA peste două săptămâni, aşa cum este prevăzut”, a declarat Merkel, cu prilejul unei reuniuni a conservatorilor germani.

Rusia crede că vina o poartă în totalitate sistemul electoral „arhaic” al Statelor Unite. Potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomației ruse, sistemul electoral american nu îndeplinește criteriile democratice. „Acesta creează oportunităţi pentru numeroase încălcări, iar media americane au devenit un instrument de luptă politică. Este în mare parte motivul pentru divizarea societăţii care poate fi observată acum în SUA”, a mărturisit Maria Zaharova.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că, în astfel de cazuri, este fundamental ca liderii să fie foarte clari în a le transmite susţinătorilor lor să evite violenţele. „În aceste circumstanţe, este important ca liderii politici să insiste pe lângă susţinătorii lor asupra nevoii de a evita violenţa, precum şi să respecte procesele democratice şi statul de drept”, a insistat secretarul general al ONU. China își dorește ca Statele Unite ale Americii să revină cât mai repede la pace, stabilitate şi securitate după asaltul asupra Capitoliului din Washington întreprins de susţinători ai preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump. „Credem că poporul american îşi doreşte securitate şi linişte, mai ales în contextul pandemiei. Sperăm ca poporul american să se bucure de pace, stabilitate şi securitate cât mai curând posibil”, a declarat joi Hua Chunying, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

În opinia fostului preşedinte american, Barack Obama, violenţele de la Capitoliu sunt un moment de mare dezonoare şi ruşine pentru SUA, dar nu reprezintă o surpriză totală. „Istoria va reţine pe bună dreptate violenţele de astăzi de la Capitoliu, instigate de un preşedinte în exerciţiu (Donald Trump - n.r.) care a continuat să mintă în legătură cu rezultate unor alegeri legitime, ca un moment de mare dezonoare şi ruşine pentru naţiunea noastră. Însă ar însemna să ne păcălim singuri dacă le-am trata ca o surpriză totală. De două luni, un partid politic şi ecosistemul media care îl însoţeşte au fost de prea multe ori reticenţi în a le spune susţinătorilor săi adevărul, şi anume că nu au fost alegeri extrem de strânse şi că preşedintele ales (Joe) Biden va fi învestit la 20 ianuarie. Discursul lor fantezist s-a îndepărtat ca o spirală de realitate şi se bazează pe ani de resentimente sădite. Acum vedem consecinţele, stimulate într-un crescendo violent”, a transmis Obama printr-un mesaj postat pe reţelele de socializare.

Nici președintele iranian nu a rămas imun la evenimentele din SUA și a ținut să avertizeze cu privire la ascensiunea populismului peste ocean. „Ce am observat în SUA ieri seară şi astăzi a arătat, în primul rând, cât este de vulnerabilă şi fragilă democraţia occidentală, precum şi că, în aceste ţări, în pofida progresului ştiinţei şi tehnologiei, există mult populism. Să sperăm ca veninul persoanelor analfabete care îşi urmăresc interesele personale în gestionarea ţării să dispară din această ţară şi din lume”, a declarat Hassam Rouhani într-o alocuţiune transmisă de televiziunea de stat.

Prin vocea președintelui preşedintele Andrzej Duda, Polonia a transmis că are încredere în puterea democraţiei americane. „Evenimentele de la Washington sunt o chestiune internă a SUA, care este o ţară democrată guvernată de statul de drept. Puterea depinde de voinţa alegătorilor şi securitatea statului şi a cetăţenilor săi este supravegheată de servicii desemnate în acest scop. Polonia are încredere în puterea democraţiei americane”, a scris Andrzej Duda într-o postare pe Twitter.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page