top of page

Laos (sud-estul Asiei) a înregistrat primul său deces cauzat de Covid-19


Mai multe țări din Europa fac pași către revenirea la normalitate. În ciuda faptului că planeta încă se luptă cu noul coronavirus, iar tulpinile Covid-19 provoacă multe îngrijorări specialiștilor, campaniile de vaccinare și nerăbdarea oamenilor de a se bucura de sezonul estival i-a determinat pe oficialii europeni să riște adoptarea unor pași mărunți către redeschiderea societăților multe prea afectate de efectele pandemiei.

În acest sens, Spania (o țară care a înregistrat peste 3,56 milioane de cazuri de Covid-19 şi mai mult de 78.790 de decese asociate), a ieșit din starea de alertă iar locuitorii din Barcelona au sărbătorit acest eveniment cu o bucurie nemărginită. După 6 luni cu restricții dure, oamenii au cântat și au dansat exact ca în vremurile bune. „E emoționant! Mă tot gândesc cât de bine e să poți socializa din nou cu mulți oameni, să cânți și să petreci. E un moment important”, a mărturisit un spaniol. Începând de astăzi, spaniolii pot călători din nou dintr-o regiune în alta, în timp ce restaurantele și barurile pot primi clienți și în interior, până la ora 23:00. În restaurante se păstrează însă limita de patru persoane la aceiași masă și o capacitate totală de ocupare a localului de 30%. În ciuda numeroaselor relaxări, autoritățile le-au cerut cetăţenilor să fie prudenţi şi responsabili, deoarece pericolul de infectare cu virusul Sars Cov 2 nu a trecut.

„Trebuie să fim prudenţi, dar trebuie să începem să ne gândim la firme, la locurile de muncă. Trebuie să începem şi facem asta prin ieşirea dintr-o lungă stare de alertă generalizată”, a declarat viceprim-ministrul Carmen Calvo. De cealaltă parte, liderul PP, Pablo Casado, l-a criticat pe Twitter pe prim-ministrul Pedro Sánchez pentru că a lăsat decizia pe seama comunităţilor autonome, „o iresponsabilitate ce trebuie să aibă grave consecinţe politice”. „Cineva trebuie să îi spună lui Pedro Sánchez că nu poate trece de la o stare de alertă la o stare de haos şi că CCAA nu ştiu către cine să se îndrepte de mâine pentru a lupta împotriva pandemiei. Cineva trebuie să îi spună adevărul lui Pedro Sánchez”, a spus sâmbătă secretarul general al PP, Teodoro Garcia Egea.

Tot după șase luni de pauză, Belgia s-a întors la normalitate, permițând teraselor să savureze la maxim “noua libertate”. „Toate aceste persoane din jur nu le poți vedea în propria casă. Aceasta este diferența între a bea un pahar acasă sau unul în public, într-un bar. Vezi tot felul de oameni în jur, îi analizezi... Hai noroc!”, a precizat entuziasmat, un belgian. Pentru moment, localurile din Belgia pot funcționa doar la exterior, cu program până la 22:00. Deși pe timpul nopții sunt restricțîi de circulație și nu sunt permise grupurile mai mari de 3 persoane, în weekend, mulți petrecăreți nu s-au lăsat duși cu una cu două și a fost nevoie de intervenția poliției.

În Germania, cei vaccinați cu ambele doze pot circula fără restricții, după lăsarea serii și pot călători în anumite țări fără să intre în caratină, când revin acasă (evident, cu excepția celor care au fost în așa-numitele “zone roșii”).

„Cred că e un lucru bun. Cu toții așteptăm cu nerăbdare să ne bucurăm de această vară și cred că toată lumea ar trebui să se vaccineze, iar faptul că există mai multe libertăți asociate cu acest demers este o idee bună”, a declarat un german.

Peste ocean, în Statele Unite ale Americii, peste 112 milioane de americani au fost complet vaccinați împotriva Covid-19. După o stagnare a dorinței oamenilor să se vaccineze, vedetele internaționale au intervenit pentru a-i convinge pe oameni să accepte unul dintre seurile disponibile făcând astfel ca imunizarea să continue cu un succes remarcabil. Recent, la un concert caritabil unde au participat Jenifer Lopez, Selena Gomez sau Ben Affleck, s-au strâns donații de peste 300 de milioane de dolari, cu mult peste obiectivul inițial.

„Ne aflăm în această seară aici pentru a sărbători revenirea la normal a unor experienţe cărora le-am dus dorul. Staţi un pic! Scuză-mă! Ce vrei? Cum adică “ce vreau”?! Mi-ai spus că trebuie să ne costumăm! Am spus că trebuie să ne îmbrăcăm în costum. Da! Iar eu port un costum, pe când tu nu. Ce te-a făcut să crezi că voi veni aici îmbrăcat precum Batman? Pentru că tu eşti Batman...”, a precizat actorul Ben Affleck. Cu banii strânsi în urma acestui eveniment, au fost cumpărate peste 26 de milioane de doze de vaccin anti-Covid.

Într-un mesaj înregistrat înaintea spectacolului, preşedintele american a îndemnat şi el populaţia să se vaccineze. „Vaccinurile sunt sigure. Vă promit că sunt sigure. Au efect benefic! În America, toţi cei care au peste 16 ani sunt acum eligibili să se vaccineze gratuit”, a confirmat liderul de la Casa Albă, Joe Biden.

Între timp, Centrul american pentru Controlul Bolilor analizează dacă se impune o vaccinare periodică, ca în cazul gripei sezoniere, considerând că doar așa va fi dobândită imunitatea în fața mutațiilor SARS COV 2. „Vom afla mai multe detalii despre acest lucru în următoarele săptămâni. Am văzut câteva date timpurii, care sunt destul de îmbucurătoare și care confirmă faptul că această variantă (cea indiană, n.r.), deși provoacă mai multe probleme, nu este la fel de gravă precum cea din Africa de Sud, dar americanii ar trebui să se aștepte să fie mult mai expuşi în faţa virusului dacă nu sunt vaccinați”, a argumentat Andy Slavitt, consilier la Casa Albă.

De altă parte, în sud-estul Asiei, țara Laos a confirmat în cursul zilei de astăzi, primul deces înregistrat din cauza noului coronavirus. Cu aproximativ 7 milioane de locuitori, Laos a raportat până în prezent, 1.302 cazuri de infectare. Potrivit News.ro, „persoana care a decedat din cauza coronavirusului în Laos este o vietnameză de 53 de ani cu comorbidităţi, inclusiv diabet. Aceasta lucra la un club de karaoke dintr-o localitate din apropiere de Vientiane”.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page