top of page

Lambda, o nouă mutație de Covid, prinde din ce în ce mai mult teren



În timp ce mai multe țări au relaxat deja restricțiile impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, specialiștii trag un semnal de alarmă și punctează faptul că lupta împotriva acestui inamic invizibil nu poate fi considerată o victorie deoarece mai multe țări europene înregistrează deja mii de noi cazuri de îmbolnăvire, de data aceasta cu varianta Delta (cunoscută inițial ca tulpina indiană), despre care experții au confirmat că este cea mai contagioasă dintre toate mutațiile cunoscute până în prezent.

De altă parte, o veste bună vine din partea responsabililor campaniilor de vaccinare. Potrivit acestora, imunizarea unui număr mare de oameni a redys considerabil numărul deceselor în multe colțuri ale lumii. Totuși, autoritățile europene rămân în alertă din cauza răspândirii mutației Delta care nu ține cont de vârstă, ci dimpotrivă, cele mai recente date arată că majoritatea victimelor acestei tulpini sunt copiii și adolescenții. Dacă în România au murit până acum trei persoane infectate cu această tulpină indiană, Marea Britanie și Rusia abia mai fac față numărului colosal de cazuri noi confirmate cu aceasta. În Grecia și Italia, numărul zilnic de infectări s-a dublat de la o zi la alta.

Autoritățile sanitare elene au raportat luni 801 cazuri de Covid-19, în timp ce marți au fost înregistrate 1.797 de noi îmbolnăviri. Datorită faptului că 38% din populația adultă a Greciei este complet vaccinată, numărul deceselor se menține încă scăzut. Italia însă, a început săptămâna cu 480 de cazuri de infecție și, la fel ca și în cazul Greciei, a doua zi, această cifră s-a dublat. Și aici, peste 39% din populația de peste 12 ani este vaccinată complet, iar numărul deceselor se înregistrează mai ales în cazul celor nevaccinați.

Spania a decis de curând să își deschidă granițele pentru turiștii din afara țării, fapt care a determinat imediat o creștere a cazurilor de infectare. În Peninsula Iberică, autoritățile au raportat într-o singură zi, peste 14.000 de infectări, la o rată de vaccinare de 40% a populației adulte. Îngrijorată, regiunea Catalonia a decis ca de la sfârșitul acestei săptămâni să închidă iar discotecile în spații închise.

În Marea Britanie, cifrele zilnice au ajuns până la 27-28.000 de cazuri, cu o tendință de creștere. Conform Sistemului Național de Sănătate (NHS), se estimează că în curând, acest bilanț va crește până la 100.000 de îmbolnăviri pe zi. De altă parte, numărul deceselor este mult mai mic față de perioada în care la asemenea rate de infectare se raportau sute de morți zilnic.

Rusia însă se luptă din greu cu preluarea controlului în această luptă cu pandemia de coronavirus, în condițiile în care varianta Delta se propagă cu o viteză foarte mare iar campania de vaccinare stagnează din cauza neîncrederii oamenilor (rata de vaccinare fiind extrem de scăzută, de doar 15%). De câteva zile bune, Rusia raportează în mod constant peste 20.000 de noi cazuri de infectare. Mai îngrijorător decât atât este faptul că, spre deosebire de țările vest-europene, rușii confirmă din nou sute de morți în fiecare zi.

În condițiile amenințării tulpinei Delta, nici România nu o duce mai bine. Cu doar 30% din populație vaccinată, țara noastră se îndreaptă spre o toamnă dificilă. În contextul în care tulpina indiană prinde din ce în ce mai mult teren, până acum au fost identificate 57 de cazuri de infecție cu această variantă.

Și pentru că veștile rele nu vin niciodată singure, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că o nouă variantă de coronavirus a fost identificată în cel puțin 27 de țări. Conform specialiștilor, apărută în Peru în august 2020, varianta Lambda este responsabilă pentru creșterea numărului de cazuri din țările latino-americane. Mai mult, această variantă a ajuns și pe teritoriul european însă nu există încă suficiente studii care să stabilescă în ce măsură răspândirea ei reprezintă un motiv de îngrijorare sau nu.

Din acest motiv, OMS nu a trecut varianta Lambda pe lista sa cu variante îngrijorătoare ci rămâne deocamdată doar o „variantă de interes”, ceea ce înseamnă că a fost identificată ca fiind o cauză de trasmitere și că a fost depistată în mai multe țări, dar nu se știe cât de contagioasă este. Consilierul regional al Organizației Panamericane de Sănătate (OPS) pentru bolile virale emergente, Jairo Mendez, a declarat la data de 30 iunie că această tulpină de virus a fost detectată în opt țări din America Latină și Caraibe, dar în majoritatea țărilor din regiune este prezentă „în mod sporadic”.

„Dacă în Peru este în mod clar tulpina dominantă, în Chile doar puțin peste 30% din probele analizate în mai și iunie au indicat prezența variantei Lambda. Astfel, nu există încă dovezi clare că este un virus mai contagios. Este posibil să aibă o capacitate de transmitere crescută. Este un fenomen care nu a fost încă bine studiat și documentat și nu putem face o comparație cu alte variante, cum ar fi Gamma și Delta. Insistăm asupra faptului că răspândirea virusului și o creștere a numărului de cazuri sunt influențate de mai mulți factori. Din acest motiv, insistăm ca eforturile de control al epidemiei să însemne control și reducere a transmiterii”, a spus oficialul.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page