top of page

Lăcomia țărilor bogate forțează 85% din populaţia lumii să împartă ce mai rămâne din vaccinul Covid



Europa dă în clocot cu o săptămână înainte de sărbătorile de iarnă. Vremea rece și dorința oamenilor de a se bucura de cumpărăturile de Crăciun au determinat o reștere explozivă a cazurilor de contaminare cu noul coronavirus, punându-i în dificultate atât pe liderii politici cât și personalul medical. Tensiunea acumulată de-a lungul anului, sub o furtună de restricții și măsuri care au limitat libertatea oamneilor, i-a făcut pe aceștia să nu mai poată suporta încă o lună de izolare, fapt pentru care jumătatea lui decembrie a devenit ca o capcană pentru țările europene.

Dacă din ce în ce mai mulți lideri europeni au decis să își plaseze țările în carantină pentru a evita răspândirea pandemiei de Covid-19 cu ocazia Crăciunului, chiar statele care au suferit deja carantina totală sau parțială în luna noiembrie, sunt nevoite să lase garda jos în fața acestui inamic invizibil și în loc să se bucure de sărbători cu succes, acestea trebuie să treacă la un nivel mai ridicat de restricții. Printre aceste țări se numără Marea Britanie, Germania, Franța Lituania și Olanda.

De altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă tuturor să poarte masca de protecție la reuniunile în familie de Crăciun și la sărbătorile de la sfârșitul anului în Europa. „Având în vedere evoluţia pandemiei covid-19 în Europa, există un risc mare al unei noi intensificări în primele săptămâni şi luni ale lui 2021. Îndemnăm Europa la purtarea măştii de protecţie şi la distanţare socială în timpul sărbătorilor de la sfârşitul anului. Poate părea incomod să se poarte o mască şi să se practice distanţarea fizică în prezenţa unor prieteni şi membri ai familiei, însă acest lucru contribuie în mare parte la garantarea faptului că toată lumea rămâne în siguranţă şi sănătoasă. Mai mult, în măsura în care este posibil, adunările este necesar să aibă loc afară. În cazul în care au loc în interior, este importantă o limitare a numărului invitaţilor şi de o ventilare bună, în vederea limitării riscurilor”, avertizează într-un comunicat filiala europeană a OMS.

Regiunea Europa a OMS - din care fac parte 53 de ţări, inclusiv Rusia, a înregistrat peste 22 de milioane de cazuri şi aproape 500.000 de morţi din cauza covid-19 de la începutul pandemiei, potrivit organizaţiei. În ultimele şapte zile, aici au fost înregistrate aproape 1,7 milioane de cazuri noi şi peste 34.500 de morţi.

Odată cu anunțurile făcute de giganții farmaceutici privind dezvoltarea unor vaccinuri anti Covid cu eficiențe ridicate, lupta împotriva noului coronavirus a devenit o luptă între țările dezvoltate și țările cu venituri mai mici. În acest sens, cercetătorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health din Statele Unite susțin că aproape una din patru persoane ar putea să nu primească vaccinuri anti-Covid-19 înainte de 2020 deoarece țările cu venituri mari, unde trăiește mai puțin de 15% din populația globului, au rezervat 51% dintre dozele celor mai promițătoare vaccinuri. Astfel, țările cu venituri şi mici şi mijlocii, unde locuieşte peste 85% din populaţia lumii, vor trebui să împartă dozele rămase. Conform specialiștilor, un răspuns eficient împotriva pandemiei presupune ca ţările cu venituri mari să participe la o distribuire echitabilă a vaccinurilor Covid-19 la nivel global”. „Incertitudinea în ceea ce priveşte accesul global la vaccinurile Covid-19 are la origine nu doar testele clinice în desfăşurare, ci şi incapacitatea guvernelor şi a companiilor producătoare de vaccinuri de a fi mai transparente şi mai responsabile în ceea ce priveşte aceste dispoziţii”, au adăugat cercetătorii de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Documentul publicat de aceștia scoate în evidență faptul că începând cu 15 noiembrie, țările cu venituri mari au precomandat aproape 7,5 miliarde de doze de vaccinuri de la 13 producători. Printre aceste țări se numără Japonia, Australia, Canada care, împreună au peste un miliard de doze, dar au înregistrat mai puțin de 1% din numărul cazurilor de coronavirus în prezent. „Chiar dacă marile companii producătoare de vaccinuri ajung la capacitatea maximă estimată de producţie, aproape 25% din populaţia globului ar putea să nu aibă acces la vaccinuri pentru încă un an sau chiar mai mult”, se mai arată în document.

De altă parte, din mai multe colțuri ale lumii, pe rețelele de socializare au început să apară filmări în care diferite persoane încearcă să demonstreze ineficiența testelor pentru coronavirus. În ideea de a arăta inutilitatea testelor de coronavirus, săptămâna trecută, deputatul Partidului Libertății din Austria, Michael Schedlitz a mers în Parlament, hotărât să demonstreze că o picătură de Coca Cola iese pozitivă pentru Covid-19. „Experimentul a arătat că testul pentru corona reacționează pozitiv la Coca-Cola, dar știm că acest lucru funcționează și cu alte băuturi și alimente. Zeci de milioane de euro au fost aruncate pe fereastră. Banii plătiți de populație și încasați de industria farmaceutică apropiată de Sebastian Kurz (premierul Austriei, n.r.”, a spus Schnedlitz .

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page