top of page

Kievul transmite că 17.500 de soldați ruși au fost uciși de la începutul războiului



De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, peste 10 milioane de ucraineni și-au părăsit locuințele în timp ce mai mult de 4 milioane au fugit din țară, sperând ca astfel să își salveze viețile din calea rachetelor și gloanțelor lansate de ruși. În timp ce partea de est și sud-est a Ucrainei este devastată, alte milioane de oameni sunt blocați în orașe și regiuni fără apă, curent, mâncare sau medicamente. Mai mult, potrivit Lyudmila Denisova, Avocatul Poporului ucrainean, peste 400.000 de ucraineni au fost strămutați cu forța în Rusia de la începutul războiului. „Țara mea colectează dovezi ale presupuselor crime de război comise de Rusia”, a transmis responsabila din parlamentul ucrainean cu acțiunea de a monitoriza abuzurile privind drepturile omului.

Eforturile ucrainenilor de a ajunge la un acord de pace sunt considerabile. În timp ce negocierile cu delegația rusă par să meargă într-o direcție pozitivă, președintele ucrainean. Volodimir Zelenski continuă să ceară ajutor comunității internaționale pentru a face față fiecărei zile de atac asupra țării sale. În acest sens, Zelenski s-a adresat astăzi parlamentului australian și urmează ca săptămâna viitoare să se adreseze și parlamentului României. În apelul său prin videoconferință, inițiat australienilor, Zelenski a vorbit despre amenințarea Rusiei la adresa securității globale în cazul în care Vladimir Putin nu este oprit în ambițiile sale împotriva Ucrainei.

„Nu am mai văzut așa ceva în lume, ca o țară să pornească un război împotriva unei țări vecine, declarând în mod deschis înrobirea sau distrugerea ei. Să nu lase nici măcar numele acelei națiuni. Să nu existe nici măcar vreo șansă pentru ca această națiune să trăiască liber. Dar cel mai îngrozitor lucru, dacă nu oprim Rusia acum, dacă nu o tragem la răspundere, atunci unele dintre țările lumii care așteptau cu nerăbdare un război similar împotriva vecinilor lor vor decide că astfel de lucruri sunt posibile și pentru ele. Soarta securității globale se decide acum”, a spus Zelenski.

Liderul de la Kiev este așteptat să se adreseze Parlamentului României luni seara. „Lupta ucrainenilor nu este doar a lor. Este o luptă pentru libertate și pentru toate statele și popoarele care iubesc pacea. Așteptăm cu nerăbdare intervenția Președintelui Zelenskyy, care se va adresa Parlamentul României luni seara, săptămâna viitoare. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți cei care astăzi arătați empatie față de cei ce fug din calea nenorocirii iscate de criminalul de război, Vladimir Putin”, a scris deputatul PNL Pavel Popescu, pe Facebook.

Între timp, președintele ucrainean face presiune asupra liderilor mondiali pentru a se trezi la realitate și a lupta alături de Ucraina în încercarea de a-l opri pe Putin să își dorească extinderea dimensiunii acestui conflict armat. Conform acestuia, Rusia se folosește de capacitatea sa nucleară pentru a șantaja Occidentul și aliații săi. „Țara care folosește șantajul nuclear trebuie să primească sancțiuni care să demonstreze că un astfel de șantaj este distructiv pentru șantajistul însuși”, a declarat Zelenski.

Continuându-și turneul virtual prin parlamentele lumii, oficialul a vorbit astăzi și în parlamentul olandez. Zelenski le-a cerut politicienilor olandezi arme, ajutor pentru reconstrucția țării și încetarea afacerilor cu Rusia. „Sunt necesare sancțiuni mai puternice pentru ca Rusia să nu aibă șansa de a continua acest război în Europa. Opriți toate schimburile comerciale cu Rusia”, a transmis președintele Ucrainei.

În tabăra opusă, șeful de la Kremlin a semnat astăzi, un decret care înrolează 134.000 de noi recruți în armata rusă la încorporarea de primăvară. Totuși, potrivit Miniserului rus al Apărării, noua recrutare nu are nicio legătură cu conflictul din Ucraina. “Majoritatea militarilor vor urma o pregătire profesională în centre de pregătire timp de trei până la cinci luni. Permiteți-mi să subliniez faptul că recruții nu vor fi trimiși în niciun punct fierbinte”, a declarat Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării.

De altă parte, Turcia inițiază și depune eforturi pentru a găzdui o nouă întâlnire între miniștrii de Externe din Ucraina și Rusia. Delegațiile celor două țări sunt așteptate să se întâlnească din nou în următoarele două săptămâni, în încercarea de a ajunge la un acord de pace.

„Miniștrii de Externe din Rusia și Ucraina s-ar putea întâlni pentru discuții față în față ”în decurs de una sau două săptămâni. Momentan este imposibil de avansat o dată”, a anunțat ministrul turc de Externe, Mevlüt Cavusoglu.

Până la ziua păcii, Ucraina își numără pagubele suferite însă admite că și Rusia a pierdut mult în acest război. În cea mai recentă actualizare privind numărul de pierderi suferite de Rusia de la începutul invaziei, Kievul susține că 17.500 de soldați ruși au fost uciși și 1.735 de vehicule blindate pentru trupe au fost distruse. „Alte echipamente militare care au fost distruse includ 131 de elicoptere, 614 tancuri și 135 de avioane. Miercuri, Ucraina a afirmat că numărul pierderilor în rândul soldaților ruși se ridică la 17.300. Cu toate acestea, la sfârșitul săptămânii trecute, Rusia a susținut că 1.351 dintre trupele sale au murit”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page