top of page

Italia îi obligă pe angajații de la privat și de la stat să dețină certificatul verde CovidÎn ciuda faptului că omenirea beneficiază de dezvoltarea a mai multe vaccinuri împotriva noului coronavirus, pandemia debutată la sfârșitul anului 2019 într-un oraș din China, pare să nu se apropie de final. Potrivit specialiștilor, răspândirea variantei Delta, considerată a fi cea mai contagioasă dintre toate mutațiile depistate până în prezent, a determinat o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi, obligând astfel autoritățile mai multor țări să revină la măsuri drastice care să limiteze cât mai mult posibile contaminări viitoare.

Una dintre țările care a recurs la o astfel de măsură este Italia. După ce a simțit pe propria-i piele ce înseamnă forța de propagare și amenințare a noului coronavirus, Peninsula a luat decizia de a deveni prima țară membră a Uniunii Europene care instituie certificatul sanitar-Covid-19 obligatoriu pentru angajați. Aceesta este valabil atât pentru angajații din sectorul public cât și pentru cei de la privat.

Astfel, rămasă cu un gust amar, după ce a fost prima țară europeană unde s-a instalat Covid-19, pierzând un număr colosal de vieți omenești, Italia îi obligă pe cetățenii săi să se intre în posesia unui certificat verde valabil începând cu jumătatea lunii octombrie. Conform Guvernului de la Roma, cei care nu sunt vaccinați anti-Covid sau care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni, vor fi obligați să se testeze din două în două zile sau la fiecare trei zile, dacă este vorba despre teste rapide, respectiv PCR.

Pentru cei care nu doresc să se vaccineze, testele vor costa 8 euro în cazul minorilor şi 15 euro pentru adulţi şi vor putea fi efectuate în farmacii, care de asemenea le vor furniza certificatele.

„Certificatul verde este un instrument al libertății care face ca locul de muncă să fie sigur. Al doilea motiv este impulsionarea, într-o măsură și mai mare a campaniei noastre de vaccinare”, a declarat Roberto Speranza, ministrul italian al Sănătății, în timp ce Andrea Orlando, ministrul italian al Administrației Publice, a explicat că Italia „nu își permite să aibă o toamnă cu răspândirea masivă a virusului și noi restricții care să aibă efecte negative asupra economiei și pieței muncii”.

Conform Protv, „din 15 octombrie, orice angajat italian, din sectorul public și privat, care nu are așa numitul certificat verde, ar putea fi suspendat temporar de la serviciu. Și ar putea rămâne neplătit pentru cinci zile, iar angajatorii riscă amenzi de până la 1.500 de euro dacă angajații lor sunt depistați că lucrează fără certificatul care atestă: fie vaccinarea anti-Covid, fie trecerea prin boală, în ultimele șase luni, fie un test negativ”.

Răspândirea variantei Delta îi îngrijorează și pe americani. În Statele Unite, această mutație a devenit predominantă în numărul cazurilor noi. Conform celor mai recente date, În medie, se înregistrează 1.800 de noi decese de Covid într-o singură zi, cu 24% mai mult decât ce era acum două săptămâni. 99% dintre americani locuiesc într-un ținut administrativ unde nivelul de transmitere Covid-19 este ridicat sau substanțial.

„Trebuie să ne vaccinăm pentru a schimba cursul acestei pandemii. Pot să vă spun că 90% dintre cei spitalizați nu sunt vaccinați”, insistă Dr. Carlos del Rio, profesor de medicină la Școala de Medicină a Universității Emory.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page