top of page

Israelul se pregătește pentru administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-coronavirus


După ce și-a revendicat titulatura de prima țară cu cea mai mare rată de vaccinare anti-coronavirus, Israelul se pregătește acum de vaccinarea cu a patra doză. Astfel, în timp ce în țările sărace campania de vaccinare nici nu a debutat sau se desfășoară foarte lent din cauza lipsei de doze suficiente cu ser, autoritățile israeliene vor ca cei 2,5 milioane de locuitori imunizați cu o a treia doză de vaccin să își continue campania de vaccinare anticovid cu o a patra doză.

„Virusul este aici și va continua să fie aici. Trebuie să ne pregătim de a patra injecție. Gândindu-ne la acest lucru și la declinul vaccinurilor și anticorpilor, pare ca la fiecare câteva luni – ar putea fi o dată pe an ori la cinci-șase luni – să avem nevoie de o nouă injecție. Asta va fi viața noastră începând de acum”, a îndemnat profesorul Salman Zarka, un reprezentant al luptei împotriva Covid-19.

Ca în multe alte țări, varianta Delta a coronavirusului (cunoscută inițial ca tulpina sau varianta indiană) a devenit dominantă în Israel, reprezentând în prezent aproape toate contaminările înregistrate de Ministerul israelian al Sănătății. În vederea evitării unui al patrulea val al epidemiei de Covid-19, autoritățile de aici au lansat în ultimele săptămâni o campanie în favoarea celei de a treia doze, în vederea unei consolidări a răspunsului imunitar al persoanelor vaccinate în urmă cu peste șase luni. Conform celor mai recente date, peste 2,5 milioane de persoane au fost vaccinate cu această a treia doză, considerată a fi un „booster” în lupta cu cea mai contagioasă varianta a coronavirusului, depistată până în prezent.

De altă parte, în Statele Uinite ale Americii, cel mai reputat expert în boli infecțioase, Anthony Fauci, a declarat că autoritățile americane de reglementare vor aproba curând rapelul vaccinului pentru Covid al Pfizer-BioNTech. „Planul administrației Joe Biden este administrarea unei a treia doze începând cu data de 20 septembrie. În timp ce Pfizer/BionTech au depus datele referitoare la rapel la Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA), Moderna nu a finalizat încă procesul. Sper că vor putea fi administrate ambele rapeluri, dar dacă Moderna nu va finaliza procesul de autorizare înainte de 20 septembrie, atunci rapelurile sale vor fi distribuite mai târziu, a transmis Anthony Fauci.

Cu toate că Moderna şi FDA nu au răspuns imediat solicătărilor de comantarii, într-un comunicat publicat miercurea trecută, Moderna a anunţat că a ”iniţiat” depunerea la FDA a datelor referitoare la rapel.

La celălalt capăt al lumii, mai precis în India, Organismul de reglementare a medicamentelor a aprobat pentru utilizare de urgenţă primul vaccin anti-Covid din lume bazat pe ADN. Potrivit datelor preliminare ale unui studiu citate de dezvoltatorul vaccinului, Cadila Healthcare, „serul ZyCoV-D, administrat în trei doze, fără utilizarea unui ac, previne simptomele bolii în proporţie de 66%”.

Până acum, vaccinurile bazate pe ADN au funcţionat bine la animale, dar nu la oameni însă compania menționată anterior are în plan să producă anual până la 120 de milioane de doze din acest al doilea vaccin anti-Covid dezvoltat în India.

„Am derulat cel mai mare studiu clinic pentru vaccin în India de până acum, implicând 28.000 de voluntari în mai mult de 50 de centre. Este şi prima dată când un vaccin anti-Covid a fost testat pe tineri în India - cu o mie de persoane din grupa de vârstă 12 - 18 ani. Serul s-a dovedit a fi sigur şi foarte bine tolerat pe această grupă de vârstă. A treia fază-cheie a studiului clinic a fost derulată în perioada de apogeu al celui de-al doilea val de infecţii din ţară. Asta reafirmă eficienţa serului împotriva tulpinilor mutante ale coronavirusului, mai ales împotriva variantei Delta A treia fază-cheie a studiului clinic a fost derulată în perioada de apogeu al celui de-al doilea val de infecţii din ţară. Asta reafirmă eficienţa serului împotriva tulpinilor mutante ale coronavirusului, mai ales împotriva variantei Delta”, a transmis Cadila Healthcare.

Sunt foarte încântat legat de acest vaccin, pentru că oferă un bun potenţial. Dacă acest ser funcţionează, viitorul vaccinării devine, logistic, mai simplu”, a spus profesorul Shahid Jameel, reputat virusolog.

Conform datelor oficiale, de la debutul epidemiei de coronavirus pe teritoriul Indiei și până în prezent, India a administrat peste 570 de milioane de doze din trei vaccinuri aprobate spre utilizare - Covishield, Covaxin şi Sputnik V. Aproximativ 13% dintre adulţi au fost complet vaccinaţi şi 47% au primit cel puţin o doză, de la începutul campaniei, în ianuarie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page