top of page

Infecțiile cu Covid au scăzut cu până la 80% la 5 săptămâni după administrarea primei doze de vaccin


Prima țară din Europa lovită de pandemia de coronavirus a fost Italia, în luna februarie a anului trecut. De atunci și până în prezent, Peninsula a înregistrat un bilanț de peste 4,16 milioane de cazuri de contaminare cu Covid-19, dintre care mai mult de 124.000 s-au sfârșit prin decese. La mai bine de un an de zile, autoritățile italiene spun că infecțiile cu coronavirus au scăzut cu până la 80%, la numai 5 săptămâni după administrarea primei doze de vaccin de la Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

Aceste informații survin în urma primului studiu al unei ţări din Uniunea Europeană despre impactul real al campaniilor de imunizare, fiind realizat de Institutul Naţional de Sănătate din Italia (ISS) şi de Ministerul Sănătăţii pe 13,7 milioane de persoane vaccinate la nivel naţional. Oamenii de ştiinţă au început analiza datelor din prima zi a campaniei de vaccinare în Italia, pe 27 decembrie 2020 până pe 3 mai 2021.

Conform analizelor efectuate, riscul de infecţie cu SARS-CoV-2, spitalizarea şi decesul au scăzut progresiv după primele două săptămâni de la vaccinare. “La 35 de zile după prima doză, există o reducere cu 80% a infecţiilor, 90% reducere a internărilor şi 95% scădere a deceselor. Aceste date confirmă eficienţa campaniei de vaccinare şi necesitatea de a realiza o acoperire cât mai mare la nivelul populaţiei, rapid, pentru a pune capăt pandemiei”, Silvio Brusaferro, directorul ISS, adăugând că acelaşi model a fost observat atât la bărbaţi, cât şi la femei, indiferent de vârstă.

Dintre cele 13,7 milioane de persoane incluse în studiul italian, 95% au fost vaccinare cu ambele doze de la Pfizer şi Moderna, în timp ce niciuna dintre cele cărora li s-a administrat AstraZeneca nu primise a doua doză. “Până în prezent, Italia a urmat recomandările producătorilor, oferind a doua doză de ser de la Pfizer la trei săptămâni după prima, a doua doză de la Moderna la patru săptămâni de la prima şi a două injecţie cu serul de la AstraZeneca la 12 săptămâni distanţă de prima”, informează Protv.

Potrivit celor mai recente date oficiale, sâmbătă, 8,3 milioane de italieni, adică 14% din populaţie era vaccinată complet, în timp ce 10 milioane au primit prima doză.

O altă veste bună în Europa vine de la spanioli unde, autoritățile au decis că turiștii pot veni de acum în stațiunile de pe litoralul din Spania. În prezent, pe Costa del Sol, în Andaluzia, restaurantele și barurile sunt deschise, însă deocamdată puţini străini le trec pragul.

“Pare că ne întoarcem la normalitate, pas cu pas, dar încă trebuie să ne ferim de virus. Multe lucruri grave s-au petrecut, mulți oameni au murit, așa că trebuie să fim foarte atenți. De când suntem aici, am văzut mulți oameni, multe grupuri, dar în orice caz nu arată așa cum era în alți ani”, a mărturisit Francisca Muñoz, o turistă.

Hotelierii din stațiunile din Andaluzia speră că vor avea, în acest sezon, 70% din veniturile din 2019. Spania nu primește deocamdată cetăţeni din Marea Britanie, dar se bazează pe turiștii din țară și pe cei din statele Uniunii Europene, care pot trece graniţa dacă prezintă un test Covid negativ, nu mai vechi de 72 de ore.

”În acest weekend stăm bine, totul e rezervat, avem totul pus la punct și așteptăm încă mai mulți turiști. Adevărul e că avem nevoie de asta, mai ales aici, pe coastă. Adevărul e că suntem foarte bucuroși să vedem oameni din afara comunității”, a comentat Marco Antonio Sánchez, ospătar.

Aceleași motive de bucurie sunt sărbătorite și în Polonia, unde, la fel ca în alte state europene, și responsabilii de acolo renunță treptat la restricții. Barurile și restaurantele s-au redeschis după ce preț de şapte luni au avut lacătul pus pe ușă. ”În sfârșit, putem face asta legal, nu mai trebuie să ne ascundem. E o senzație amuzantă. Ceea ce era obișnuință a devenit, dintr-o dată, ceva de necrezut. E o senzație plăcută”, a precizat entuziasmată, Monika Rzezutka, clientă bar.

În San Marino însă, autoritățile au decis permiterea administrării vaccinului rusesc Sputnik V cetăţenilor străini nerezidenţi în Italia, care plătesc 50 de euro pentru ambele doze şi aleg să petreacă cel puţin şase nopţi într-o cazare turistică din acest mic stat. “Orice persoană cu vârste cuprinse între 18 şi 84 de ani, care nu rezidă în Italia, poate solicita să se vaccineze, cu condiţia ca normele în vigoare să-i permită să se deplaseze la San Marino, şi cu rezervarea prealabilă a cel puţin şase nopţi la un hotel, hostel sau la camping. Sejururile, în două perioade de trei sau mai multe nopţi, trebuie să fie separate de un interval de 21 - 28 de zile pentru administrarea ambelor doze”, informează Protv.

Iniţiativa, denumită “Turism de vaccinare”, a înregistrat mii de cereri în prima zi de funcţionare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page