top of page

India improvizează crematorii în locurile de parcare, din cauza numărului mare de decese Covid



Pandemia de coronavirus a adus atât de multă tragedie în India, încât nici morgile și nici firmele de pompe funebre nu mai pot face față numărului colosal de morți. Din lipsă de spațiu, ceremoniile funerare pentru pacienții Covid-19 s-au extins, inclusiv într-un spațiu de parcare. De pe marginea drumului, familiile care îi plâng pe cei înfășurați în cearșafuri albe și ghirlande de gălbenele, își așteaptă rândul la acest „crematoriu” improvizat. Indienii care locuiesc în clădirile din apropiere resimt mirosul corpurilor carborizate și asistă la drama familiilor îndurerate. „Începem la răsăritul soarelui și incinerările continuă după miezul nopții”, a declarat administratorul acestui crematoriu exterior. De altă parte, crematoriile normale, lucrează fără oprire, în timmp ce coșurile se fisurează iar cadrele metalice ale cuptoarelor ajung să se topească sub intensitatea căldurii.

Situația este atât de rea încât lemnul necesar pentru incinerare nu mai este suficient, iar uneori, familiile celor decedați sunt nevoite să își aducă propriul combustibil. Multe crematorii și cimitire susțin că bilanțul oficial de decese cauzate de coronavirus și date publicității de către autorități este departe de numărul real, având în vedere cifra de trupuri cu care se confruntă. În ultimele trei zile, crematoriul din Seemapuri, din nord-estul Delhi, a organizat peste 100 de înmormântări pe zi, iar acum nu mai dispune de spațiu.

Răspândirea rapidă a mutațiilor de coronavirus i-a prins pe indieni fără paturi de spital, medicamente vitale sau oxigen. Medicii nu văd nicio speranță pentru pacienții aflați în stare critică, confirmând că fără oxigen, aceștia nu pot face față bolii. Numai în ultimele 24 de ore, la New Delhi, au murit aproape 400 de oameni răpuși de coronavirus. Potrivit oficialilor, în câteva zile, în India s-au înregistrat peste un milion de noi cazuri de contaminare.

Odată ajunse, primele ajutoare din străinătate cu medicamente și echipamente de oxigen sunt doar o picătură într-un ocean, la aceasta țară cu peste 1,3 miliarde de locuitori. Imaginile cu bolnavii de coronavirus, conectați la tuburile de oxigen direct în stradă, întinși pe jos sau din mașină, întinși pe banchete, impresionează întreaga planetă.

„Vreau să vă arăt ce este aici, pentru că este greu de ilustrat dimensiunea crizei într-o ţară de mărimea Indiei, cu populaţia Indiei. Uitaţi-vă câţi sunt doar în acest spital. Au fost nevoiţi să instaleze corturi într-o mare parcare, pentru că numărul de bolnavi este imens. Toţi aceşti oameni suferă de Covid, toţi au nevoie de oxigen”, informează Alex Crowford pentru Sky News.

Vedika Sud, un corespondent CNN a mărturisit, „sunt în faţa secţiei de Terapie Intensivă a unui spital Covid din New Delhi. Aici vin foarte mulţi oameni care aproape că cerşesc paturi şi oxigen pentru cei dragi”. Referitor la crematoriile de afară, jurnalistul a transmis: „Aceste ruguri vor arde toată ziua şi în cursul serii. Numărul de cazuri noi e atât de mare, încât e o listă de aşteptare pentru aceste trupuri ca să fie incinerate de rudele lor. La intrare e coadă, oameni aşteptând ultima ceremonie pentru rudele care au murit de Covid.”

„Nu mai am nici măcar un loc pentru situații de urgență, pentru oxigen. Pacienții pur și simplu mor în fața ochilor mei. Mă simt atât de stresat, frustrat și neajutorat. Este oribil, iar dezastrul este dincolo de imaginație. Vă rugăm, să ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea putere, pentru a salva niște vieți”, a declarat părintele P.A. George, director al spitalului Holy Family din New Delhi pentru International Business Times.

Disperarea oamenilor pentru oxigen, a făcut din acesta, o resursă mai prețioasă decât aurul.

În aceste condiții, oxigenul a ajuns să fie vândut pe piața neagră cu prețuri exorbitante. Conform Protv, „o butelie de oxigen de 50 de litri, care, în mod obişnuit, costă 80 de dolari, ajunge să se vândă pe piaţa neagră şi cu 6-700 de dolari. Uneori peste 1.000”.

„L-am adus pe tatăl meu aici. Nu sunt paturi. Sunt oameni pe coridoare, întinşi pe jos. Şi primele întrebări sunt să arăt testul PCR, care e rata de infectare, dacă am tub de oxigen. Nu mă aşteptam la asta, credeam că spitalul o să aibă aşa ceva”, a precizat Sonika Babbar, fiica unui pacient infectat cu coronavirus.

Printre pacienți se răspândește acum fie speranța că guvernul va găsi o soluție ca să îi salveze, fie teama că situația este atât de dramatică încât și oficialii sunt depășiți. „Am auzit că, până la urmă, guvernul va aduce ceva rezerve de oxigen de urgenţă. Deocamdată, doar de aici găsim oxigen” spune un pacient, în timp ce altul s-a întrebat:„nu ştiu ce face guvernul. Dacă noi putem să distribuim oxigen, guvernul de ce nu poate?”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page