top of page

„Imunitatea de turnă nu mai poate fi atinsă”



Dacă inițial, planul tuturor oficialilor de pretutindeni era să se încreadă în sfatul specialiștilor și să investească în metode și strategii care i-ar fi ajutat să atingă imunitatea de turmă, potrivit unui expert de la Oxford, răspândirea variantei Delta face ca acest obiectiv să nu mai fie posibil. Astfel, potrivit șefului Grupului de Vaccinuri Oxford, Andrew Pollard, imunitatea de turmă nu mai poate fi atinsă din cauza răspândirii rapide a variantei Delta, care infectează chiar și persoanele vaccinate.

„Spre deosebire de rujeolă, unde vaccinarea a 95% din populație oprește transmiterea virusului, nu se poate spune același lucru și în cazul variantei Delta. Asta înseamnă că toate persoanele care sunt încă nevaccinate se vor întâlni la un moment dat cu virusul. Vaccinurile pot încetini transmiterea virusului, datele indicând faptul că persoanele vaccinate care s-au infectat cu coronavirus sunt contagioase pentru o perioadă mai scurtă de timp. Cu toate acestea, având în vedere rata mare de transmisibilitate a variantei Delta, vaccinarea nu poate opri de tot răspândirea variantei Delta. Vaccinarea nu poate ipri de tot nici răspândirea virusului. Suntem în situația în care imunitatea de turmă nu e posibilă din cauza acestei variante, pentru că infectează și oamenii vaccinați. De aceea, este important ca programele de vaccinare să nu fie construite în jurul ideii atingerii imunității de turmă. Unul dintre cele mai puternice argumente pentru vaccinarea copiilor este protejarea adulților. Cu toate acestea, vaccinarea copiilor nu va opri complet transmiterea virusului și este nevoie urgentă ca autoritățile din întreaga lume să se asigure că adulții sunt vaccinați”, a explicat Pollard în fața parlamentarilor britanici.

Gravitatea situației provocate de răspândirea variantei Delta este confirmată și de autoritățile iraniene care se plâng că se află într-o situație dramatică din cauza acesteia, în condițiile în care la fiecare două minute, o persoană moare de Covid-19. Potrivit autorităților iraniene sanitare, la începutul acestei săptămâni a fost raportat un record de 588 de decese cauzate de coronavirus, făcând ca bilanțul total să ajungă la 94.603. În ceea ce privesc cazurile noi de infectare, luni s-au înregistrat 40.808, ridicând cifra totală la 4.199.537 de contaminări, de la începutul pandemiei și până în prezent.

„La fiecare două secunde o persoană se infectează în Iran și aproape la fiecare două minute o persoană moare din cauza coronavirusului”, a informat televiziunea de stat.

În luna ianuarie a acestui an, autoritatea supremă a Iranului, liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a interzis importurile de vaccinuri fabricate în Statele Unite și în Marea Britanie spunând că nu sunt de încredere și că pot răspândi infecția. Mai mult, acesta a dat vina pe sancțiunile impuse de SUA pentru îngreunarea achizițiilor și livrărilor de vaccinuri de la alte state. Conform datelor oficiale, aceasta se compară cu o rată de aproximativ un deces la trei minute în ultima lună.

O altă țară cu probleme provocate de varianta Delta este Australia. După ce a fost decoperit un caz de coronavirus, autoritățile din capitala Canberra, au decis să impună celor aproximativ 400.000 de locuitori, o carantină de șapte zile. Astfel, orașul unde își are sediul guvernul australian, intră în carantină începând de astăzi, ora locală 17:00 (08:00 GMT), alăturându-se milioanelor de australieni din imensul sud-est al continentului constrânși deja să rămână în casele lor.

„Este cel mai grav risc sanitar întâmpinat în teritoriu de la începutul anului și chiar de la începutul pandemiei. O persoană testată pozitiv pentru Covid-19 a fost în contact cu populația într-un moment când era contagioasă”, a mărturisit Andrew Barr, șeful de guvern al teritoriului capitalei australiene.

În comparație cu multe alte orașe australiene, de la începutul pandemiei de coronavirus debutate în primăvara anului trecut, la Canberra nu a fost instituită niciodată până acum vreo carantină. Regulile stricte aplicate în Australia fac parte din strategia „Zero Covid”, însă varianta Delta, puternic contagioasă, pare să fi schimbat situația, iar australienii au obosit de aceste carantine repetate. Între timp, mai mult de zece milioane de persoane, care trăiesc în cele două metropole ale țării, Melbourne și Sydney, se află deja în carantină, determinând autoritățile să spere că astfel numărul infecțiilor va fi redus.

De altfel, la jumătatea acestei săptămâni, oficialii au decretat intrarea în izolare a unei mari părți din vestul statului New South Wales, după ce s-au mai multe preocupări au început să apară în ceea ce privesc eventualele consecințe ale unei epidemii în cadrul populației aborigene, considerată a fi mau vulnerabilă la coronavirus.

„Cer întregii noastre comunităţi aborigene să stea acasă, să se testeze în caz de simptome şi, evident, să se vaccineze cât mai repede posibil”, a declarat Marianne Gale, ministrul sănătăţii din New South Wales. În acest stat, aproximativ 6.500 de cazuri au fost înregistrate de la revenirea epidemiei la mijlocul lunii iunie, dintre care 36 de decese.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page