top of page

Imagini din satelit arată un potențial atac din partea Rusiei asupra UcraineiDupă ce și-a însușit Crimeea, anexând-o la teritoriul său, Rusia este acuzată în prezent, că a pus gând rău Ucrainei. Potrivit mai multor analiști, Rusia condusă de Vladimir Putin ar urma să atace Ucraina în orice moment, după ce au apărut mai multe informații cu privire la faptul că zeci de mii de militari ruși au fost dislocați la granița de est a Ucrainei, gata de luptă. Practic, între 70.000 şi 90.000 de militari au fost comasaţi deja în apropierea graniței cu Ucraina, instalându-și tabere militare în patru puncte strategice de-a lungul frontierei la Yelnia, Boyevo, Persianovska şi Novoozernoye în Crimeea, aflată sub ocupaţie din 2014, consideră analiştii militari care au analizat imaginile surprinse de satelit în regiune.

Mai mult, într-o imagine surprinsă de sateliți lângă Yelnia, în nordul Ucrainei, se poate vedea că Rusia a instalat unităţi blindate cu tancuri şi elemente de artilerie autopropulsată. De asemenea, tancuri şi transportoare blindate au fost localizate şi în zona Boyevo, din nord-est, în vreme ce în Crimeea pot fi observate corturi militare şi tehnica de luptă.

Potrivit serviciilor secrete americane, mişcările de trupe ruseşti vor creşte în intensitate iar numărul militarilor dislocaţi în zona s-ar putea dubla în scurt timp, fiind așteptate ca până la 100 de batalioane tactice să fie poziţionate de-a lungul frontierei cu Ucraina. Conform unor informații confidențiale obținute de cotidianul german Bild de la surse din NATO şi din serviciile secrete, autorităţile de la Kremlin ar fi stabilit deja un calendar şi un plan de atac.

Bild crede că Putin ar urma să ocupe Ucraina în trei faze. „În prima etapă, ruşii şi-ar fi propus să cucerească sudul ţării vecine, pentru a asigura aprovizionarea directă a Crimeei, devenită teritoriu rusesc, dar şi pentru a tăia accesul Ucrainei la mare. Dacă o astfel de manevră îndrăzneaţă va reuşi, atunci Putin îşi va crea practic un coridor până la gurile Dunării, adică la graniţa cu România, ceea ce înseamnă de fapt graniţele NATO. În paralel, avioanele de luptă ruseşti şi rachetele balistice vor slăbi capacităţile militare ucrainene iar unităţile de tancuri ruseşti vor trece graniţa prin regiunile Harkov şi Lugansk pentru a înainta spre marile oraşe. În fine, ultima redută ar urma să fie capitala Kiev şi astfel Rusia va reuşi să pună stăpânire pe două treimi din ţară”, citează Protv.

Până în prezent, atât Statele Unite ale Americii, cât și NATO au exclus orice reacție militară în cazul unui potențial atac. SUA au în momentul de faţă 60.000 de militari la bazele sale din Europa. În plus, pentru apărarea ţărilor membre NATO, SUA au amplasat două sisteme antiracheta în Polonia şi în România, la baza de la Deveselu.

„Este esențial să abordăm Flancul Estic în întregimea sa, să creștem prezența militară Aliată în regiune și să nu permitem unor actori terți să folosească Marea Neagră drept instrument de influență și destabilizare. Deci ceea ce putem să facem, în mod concret, este să ne coordonăm și să răspundem unitar și credibil, la nivel Aliat și la nivelul Uniunii Europene. Este esenţială acordarea unei atenţii speciale regiunii Mării Negre, zonă esenţială pentru securitatea euroatlantică”, a transmis Bogdan Aurescu, ministrul român de Externe.

Între timp, în fiecare week-end, zeci de bărbați și femei se întâlnesc pe un șantier abandonat, aflat într-o pădure din apropierea Kievului. În uniforme, cu arme false - fără muniție de război - se antrenează pentru eventualitatea unui atac al armatei rusești. „Batalionul de Apărare Teritorială Kiev are oficial 550 de membri, dar ofițerii săi estimează că, la nevoie, poate mobiliza peste 2.000 de rezerviști. Toți sunt civili: unii sunt veterani ai războiului din regiunea Donbass, alții sunt amatori, dar toți se vor să își apere țara”, relatează RFI.fr.

„Rușii trebuie să știe că pot fi împușcați din orice unghi, din fiecare casă. Vom distruge tot. Le va fi ușor să vină aici, dar vor ieși în sicrie și vor lăsa aici avioanele, artileria, tancurile, despre care se spune că sunt atât de numeroase. 63% dintre ucraineni sunt gata să ia armele pentru a-și apăra țara. Rușii trebuie să se aștepte la ceva urât aici”, a spus Vassili, antreprenor în vârstă de 28 de ani.

Etichete:

Comentários


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page