top of page

Hong Kong oprește administrarea vaccinului Pfizer-BioNTech



Dacă inițial, scandalul legat de efectele secundare înregistrate de vaccinul produs de AstraZeneca a avut repercursiuni doar asupra Europei, astăzi, autoritățile de la Hong Kong au transmis public faptul că oprește administrarea serului dezvoltat de o altă companie farmaceutică, Pfizer-BioNTech, invocând o măsură de precauție din cauza unui defect de ambalare a produsului. Această decizie va încetini campania de vaccinare desfășurată deja destul de lent în această țară. Conform Protv, ”suspendarea survine în contextul în care centrul financiar asiatic se confruntă cu o acceptare destul de scăzută a vaccinurilor, din cauza încrederii reduse în vaccinul chinezesc Sinovac şi a temerii de reacţii adverse”. ”Din precauţie, vaccinarea trebuie suspendată imediat pe perioada investigaţiei. Ieri, am primit o notificare de la compania Fosun Industrial (Hong Kong), distribuitorul vaccinului Pfizer/BioNTech în Hong Kong şi Macau, conform căreia au fost descoperite defecte de ambalare într-un lot de vaccinuri, legate de închiderea flacoanelor. BioNTech şi Fosun Pharma nu au identificat niciun motiv de a crede că siguranţa produsului este la risc. Cu toate acestea, inoculările cu cele două loturi de vaccin Pfizer/BioNTech procurate de Hong Kong au fost suspendate şi toate centrele comunitare de vaccinare au fost oprite să mai utilizeze acest ser până la noi ordine”, a transmis guvernul local într-un comunicat, cu referire la vaccinul de la Pfizer/BioNTech.

Personalul sanitar a început vaccinarea cu serul celor de la Pfizer-BioNTech în martie, după ce inițial, aici se administra doar serul chinezesc Sinovac. Potrivit unor cifre guvernamentale, cetățenii preferă mai mult vaccinul americanilor.

O decizie asemănătoare a fost luată astăzi și în Macau. Compania mamă a Fosun, Shanghai Fosun Pharmaceutical, a anunţat că desfăşoară o anchetă împreună cu BioNTech. Într-un incident separat, guvernul din Hong Kong a anunţat că a închis o clinică privată care administra vaccinuri anti-Covid-19, după ce un medic a încălcat un acord din cadrul programului oficial de vaccinare. Practic, acesta este acuzat de faptul că le recomandă oamenilor să se vaccineze cu Pfizer-BioNTech mai degrabă decât cu Sinovac, dată fiind reputaţia internaţională mai bună a primului. Această recomandare crește neîncrederea pe care locuitorii din Hong Kong o au deja în China. Până în prezent, doar în jur de 5,7% din cei 7,5 milioane de locuitori din Hong Kong au fost vaccinaţi până acum. ”Când multe locuri din lume se luptă pentru vaccinuri, noi avem o aprovizionare asigurată”, a reamintit rezidenților, șefa executivului, Carrie Lam.

De altă parte, compania suedeză AstraZeneca nu scapă de probleme. Cu toate că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat europenilor să continue administrarea vaccinului dezvoltat în colaborare cu Universitatea Oxford, mai multe țări au decis să suspende administrarea lui. Pe deasupra controverselor legate de efectele sale secundare neobișnuite, războiul între Uniunea Europeană și Marea Britanie privind stocurile și mecanismul de livrare a acestui ser, continuă. Conform AFP, ”Uniunea Europeană a decis miercuri să plaseze sub o supraveghere foarte atentă - prin două ajustări - exportul de vaccin împotriva Covid-19 produs pe teritoriul său, cu scopul de a împiedica livrări către alte ţări - mai ales către Regatul Unit - a dozelor necesare celor 27 de state membre UE, care se confruntă cu al treilea val al pandemiei” .

Potrivit vicepreşedintelui Comisiei Europene (CE) Valdis Dombrovskis, „UE se confruntă cu o foarte gravă situaţie epidemiologică şi continuă să exporte volume importante către ţări care produc produc propriul vaccin sau în care vaccinarea este mai avansată. Am adoptat, aşadar, două ajustări ale mecanismului actual privind controlul exportului, în vederea rezolvării acestor dezechilibre şi garantării aprovizionării Celor 27”.

Un dispozitiv implementat de Bruxelles la sfârşitul lui ianuarie prevedea deja, înaintea oricărui export, atât o undă verde a statului membru din care plecau dozele, cât şi a CE. De atunci, aproximativ 300 de autorizaţii au fost emise în vederea livrării a 40 de milioane de doze către 33 de ţări. Un singur export - de vaccin AstraZeneca-Oxford - a fost refuzat, destinat Australiei, din Italia. În prezent, Comisia intenţionează se înăsprească condiţiile exportului către ţări care produc ele însele vaccinuri împotriva Covid-19, fără să trimită, la rândul lor, vaccin către UE. În acest text de reglementare revizuit, Comisia Europeană constată că unele ţări terţe blochează exporturi de vaccin către UE, „fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale sau altele, încheiate cu producători de vaccin” împotriva Covid-19 și anume, un obiectiv al unei reciprocităţi, pe care Bruxellesul îl opune Londrei.

UE a exportat aproximativ zece milioane de doze împotriva coronavirus numai către Regatul Unit, de la 1 februarie şi până la jumătatea lui martie. În schimb, UE nu a primit absolut nicio doză de vaccin împotriva Covid-19 produsă pe teritoriul britanic, în pofida faptului că contractul pe care l-a încheiat cu AstraZeneca prevede livrarea de vaccin de la două instalaţii din regat.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page