top of page

Guvernul Republicii Moldova își va da demisia astăzi



La numai o săptămână de la alegerea noului președinte în Republica Moldova, Guvernul în frunte cu premierul Ion Chicu, a anunțat că îți va da demisia astăzi, în ziua în care Parlamentul urma să examineze o moțiune de cenzură. Guvernul Republicii Moldova şi-a început activitatea pe 14 noiembrie 2019, imediat după ce Executivul Maiei Sandu a fost demis de PSRM şi PDM. Anunțul a fost făcut public de premier în cadrul unui briefing de presă organizat de șeful statului în funcție, Igor Dodon, în ultima sa zi de mandat prezidențial.

„Şedinţa de Guvern de ieri a fost destinată adoptării legilor importante ale ţării şi mecanismelor de implementare. Ne-am îngrijit ca să nu fie probleme în continuare. Maşina statului va funcţiona, vor fi achitate salarii, pensii. Este absolut necesar să mergem în continuare pe obiectivul major - dizolvarea Parlamentului. După cum ştiţi, există două căi, una dintre care este demisia Guvernului, ceea ce şi voi face pe parcursul zilei de astăzi”, a declarat premierul Ion Chicu, menţionând în același timp că planifică o întrevedere cu preşedinta aleasă, Maia Sandu.

Pe 16 decembrie, exact în ziua anunțării rezultatului alegerilor prezidențiale în Republica Moldova, fracțiunile parlamentare PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), Platforma DA (Dreptate și Adevăr) și PDM (Partidul Democrat) au depus o moțiune de cenzură asupra activității Guvernului. Aceasta urma să fie examinată pe 23 decembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare a Parlamentului.

PSRM a anunțat că nu va susține moțiunea, iar deputata Partidului Șor, Marina Tauber a spus că demiterea premierului ar fi iresponsabilă.

De altă parte, noul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, este așteptat sp se confrunte cu un parlament ostil, în condițiile în care Partidul Socialiștilor din Moldova al lui Dodon deține 37 de mandate din totalul de 101. În vârstă de 48 de ani, necăsătorită, economistă cu studii la Harvard, fost consilier la Banca Mondială, Maia Sandu a ales să părăsească Washingtonul, unde câștiga 10.000 de dolari pe lună și să revină în Moldova. Aici, aceasta deține un apartament de două camere în Chișinău și o mașină Toyota, achiziționată în anul 2012.

În cadrul campaniei sale prezidențiale, Maia Sandu a mizat pe o platformă anticorupție, promițând scoaterea țării din sărăcie, responsabilizarea autorităților și strângerea legăturilor cu Uniunea Europeană. Între anii 2012 și 2015, aceasta a fost ministru al educației, perioadă în care a introdus camere de supraveghere la examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele. Aceste măsuri au provocat proteste de stradă. Tot Maia Sandu a cerut procuraturii să verifice dacă actele de studii ale fostului său șef, premierul Chiril Gaburici, sunt autentice. După verificări, s-a constatat că actele sunt false, iar Gaburici și-a dat demisia.

Candidatura lui Sandu nu este o premieră pentru Republica Moldova, aceasta candidând și la alegerile prezidențiale di 2016, însă a fost învinsă în turul 2 de candidatul pro-rus Igor Dodon, care a obținut un procent de 52,11% din voturi. „La 8 iunie 2019 a fost desemnată premier al Republicii Moldova, dar în aceeași zi Curtea Constituțională i-a invalidat numirea ca fiind neconstituțională, declanșând o criză politică peste Prut. Guvernul acesteia a fost demis prin moțiune de cenzură pe 12 noiembrie 2019”, informează Protv.

Cu toate că încă nu a preluat funcția de președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu se confruntă deja cu conflicte peste Prut. Vladimir Jirinovski, deputat în Duma de Stat şi lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia - cunoscut pentru limbajul său puţin diplomatic - amenință Republica Moldova cu o “baie de sânge”, în cazul în care Chișinăul va încerca să pună în aplicare retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Atacul lui Jirinovski survine după ce Kremlinul şi Ministerul rus de Externe au reacţionat în mod dur la o declaraţie făcută la sfârşitul lunii noiembrie de preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care reiterase de fapt poziţia dintotdeauna a Chişinăului, înainte de venirea a preşedintelui socialist prorus Igor Dodon la putere în 2016, privind retragerea trupelor ruse din Transnistria şi evacuarea muniţiilor ruseşti de la Cobasna. „Dacă va exista o încercare privind retragerea contingentului nostru de menţinere a păcii, noi îl vom dubla sau chiar tripla. Pe seama cui? Aproape toată lumea are acolo paşapoarte ruseşti. Există 250.000 de cetăţeni ruşi (în Transnistria). Conform Constituţiei, noi ar trebui să-i protejăm, dar ei nu ne-o cer. Pentru că au destule arme acolo. În depozitele de la Cobasna sunt muniţii suficiente pentru un întreg al Treilea Război Mondial în Europa. Lichidarea unei astfel de cantităţi de arme este imposibilă, deoarece unda de şoc va zgudui întreaga Europă. Noi eram gata de un potenţial război, iar la Cobasna era depozitul nostru principal. Acum această muniţie nu poate fi lichidată şi nici măcar mutată, pentru că în caz de explozie, Europa ar putea fi zguduită de o undă de şoc. Evacuarea muniţiilor este destul de periculoasă întrucât acestea ar putea exploda pe drum, în plus nimeni nu doreşte să plătească pentru lichidarea armamentului. Depozitul va rămâne acolo pentru destinaţia sa de bază. Noi nu trebuie doar să spunem, ci şi să avertizăm - nu numai că nu ne vom retrage, dar în orice moment vom creşte contingentul forţelor de menţinere a păcii. Dacă fie şi doar un singur soldat (rus) va fi ucis, vă veţi scălda într-o baie de sânge, nu veţi avea timp nici măcar să ajungeţi pe aeroportul din Chişinău, vă vom ajunge pe toţi”, a declarat Jirinovski în cadrul unei emisiuni de dezbateri pe teme politice de la Rossia-1 în data de 4 decembrie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page