top of page

Franța și Spania vor opri vineri operațiunile de evacuare din Afganistan


La zece zile de când talibanii au preluat puterea în Afganistan, situația de la aeroportul din Kabul a devenit una extrem de tensionată. În timp ce zeci de mii de afgani încearcă să obțină ajutorul trupelor militare străine pentru a fugi din țară, talibanii crează probleme celor care nu reușesc să viseze la un viitor mai bun și sunt nevoiți să se resemneze cu gândul la un sistem politic radical.

Până pe 31 august, când președintele american, Joe Biden, a stabilit să își retragă trupele după 20 de ani de prezență pe teritoriul Afganistanului, aeroportul din capitala acestei țări din Orientul Mijlociu a devenit cel mai fierbinte loc. Din păcate, o avertizare iminentă venită din partea ambasadei Statelor Unite cu privire la riscul unui atac terorist pe aeroport, întârzie evadările. Conform serviciilor de informații, cetățenii sunt avertizați să nu meargă acolo, în timp ce amenințarea ar veni de la aripa afgană a grupării teroriste Stat Islamic.

În cursul acestei dimineți, cetățenii aflați deja la poarta Abbey, la porțile de est și de nord au primit recomandarea de a pleca imediat. „Din cauza amenințărilor de securitate din afara porților aeroportului din Kabul, recomandăm cetățenilor americani să evite deplasările la aeroport. De asemenea, recomandăm cetățenilor americani să fie conștienți de ce se întâmplă în jurul lor în orice moment, în special în mulțimu mari”, se arată într-o alertă postată pe site-ul ambasadei.

Această alertă vine după avertismentele liderului de la Casa Albă, de ale altor oficiali din administrația sa, privind o amenințare din partea grupării Statului Islamic la adresa operațiunilor de evacuare, în contextul în care mulțimile se înghesuie la porțile aeroportului. „Am aflat, de asemenea, o serie de relatări despre afgani rămași în diferite locuri din Kabul, care trimit cu disperare semnale americanilor ce încearcă să îi scoată din țară. Oamenii aceia chiar se tem că nu vor scăpa cu viață dacă nu pot ajunge, în zilele următoare, la aeroport”, a transmis Sam Kiley, jurnalist CNN.

Până în prezent, peste 80.000 de oameni au fost scoți din Afganistan (mai mult de 19.000, în ultimele 24 de ore) însă speranțele se năruie tot mai mult pentru cei rămași în urmă. „Sunt mii de oameni în jurul aeroportului. Încearcă să intre pe aeroport, dar acum nu mai e nicio evacuare, nu mai lasă pe nimeni să intre”, a mărturisit un bărbat care are rezidență permanentă în SUA dar care a rămas captiv în Afganistan după ce a venit la înmormântarea tatălui său.

„Cei care au urcat într-un avion al eliberării rasuflă ușurați, indiferent de condițiile de călătorie. Este doar pentru a doua oară în istoria Forțelor aeriene britanice când folosesc curele pentru asigurarea încărcăturilor în avioane cargo, pe post de centuri de siguranță pentru pasageri. Prima oară a fost la evacuările din Sudanul de sud. 130 de oameni sunt în acest avion. Este zborul care îi scoate din Kabul. Sunt condiții îngrozitoare pentru cei care zboară acum către o nouă viață...”, a spus un jurnalist Sky News.

Între timp, un diplomat german care a negociat cu talibanii, a afirmat pe Twitter că talibanii ar fi acceptat ca afganii să părăsească țara și după data de 31 august, în condițiile în care inițial, au refuzat această idee. „Adjunctul biroului politic al talibanilor din Qatar Sher Abbas Stanekzai m-a asigurat că afganii cu documente valide vor avea în continuare posibilitatea de a călători cu zboruri comerciale după 31 august”, a informat Markus Potzel.

În condițiile în care zborurile comerciale au fost întrerupte din și spre Afganistan, diplomatul, trimis special al Germaniei în Afganistan, a precizat că a discutat despre necesitatea urgentă de a avea un aeroport la Kabul care să funcționeze „drept o condiție prealabilă pentru munca ONG-urilor și a diplomaților în Afganistan”.

Totuși, chiar dacă talibanii au fost de acord ca afganii să poată părăsi țara chiar și după termenul limită de 31 august, Joe Biden a confirmat ieri, decizia de a opri măsurile de salvare și aș retrage trupele în ultima zi din această lună. De altă parte, Franța și Spania au anunțat că vor opri vineri, cu patru zile înainte de termenul limită, operațiunile de evacuare din Afganistan. „Franța va pune capăt operațiunii de evacuare a oamenilor din Afganistan vineri sear”, a declarat joi prim-ministrul Jean Castex la postul de radio RTL, în timp ce ministrul Transporturilor, Jean-Baptiste Djebbari, a spus presei locale că 115 cetăţeni francezi şi 2.000 de afgani au fost aduşi în Franţa. „Câteva zeci de francezi rămân să fie evacuaţi”, a comentat acesta.

Potrivit El Pais, Spania are în plan încheierea operaţiunilor tot vineri. „Guvernul de la Madrid a asigurat că nu va fi lăsat în urmă niciun afgan care a colaborat cu trupele spaniole în cele două decenii de prezenţă în Afganistan, după cum a spus ministrul de Externe, José Manuel Albares.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page