top of page

Franța deschide granița cu Marea Britanie cu condiția unui test negativ de Covid făcut în 72 ore



Dacă la finalul anului trecut, China era în centrul unei crize care a atras atenția întregii omeniri din cauza apariției și răspândirii rapide a noului coronavirus, la câteva luni, Italia a devenit o victimă colaterală fiind tratată ca epicentrul pandemiei de Covid-19. Astfel, în primăvară aproape toate țările europene și nu numai, au interzis zborurile sau orice fel de călătorie din și spre Peninsulă.

Cu numai două săptămâni înainte de sfârșitul anului 2020, Marea Britanie a declarat public că o nouă tulpină a coronavirusului este din ce în ce mai des întâlnită în cazurile de contaminare confirmate pe teritoriul Angliei. Apărută inițial în septembrie, această rădăcină modificată a reprezentat jumătate din cazurile raportate în luna noiembrie și aproape majoritară în cazurile confirmate în luna decembrie. În plus, considerată cu 70% mai contagioasă, această tulpină a făcut ca Anglia să se confrunte cu o avalanșă de cazuri de coronavirus, fiind nevoită să plaseze în carantină mai multe regiuni, inclusiv capitala Londra.

De teama răspândirii acestei tulpini și pe teritoriul lor, aproximativ 50 de țări au decis în curs de trei zile, să suspende sosirile din Maea Britanie. Mai mult, restricțiile nu vizează doar Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, ci în unele cazuri, și Africa de Sud și Danemarca, state unde noua tulpină a fost exportată. Țările care nu vor să aibă de-a face cu Marea Bitanie în următoarea perioadă sunt: Germania – până pe 6 ianuarie, Italia – până pe 6 ianuarie, Spania și Portugalia – începând de astăzi, Irlanda – cel puțin 48 de ore începând de duminică, Olanda – până la 1 ianuarie, Belgia – „cel puțin 24 de ore” începând de la miezul nopții de duminică, Norgevia și Danemaca – 48 de ore începând de luni, Suedia – 48 de ore începând de luni, Finlanda – până pe 4 ianuarie, Elveția – până la noi ordini, Austria – cel puțin până la 1 ianuarie, Estonia, Letonia și Lituania, Bulgaria – până la 31 ianuarie, România – două săptămâni începând de ieri după amiază, Ungaria – de luni seara, Croația – 48 de ore începând de duminică, Macedonia de Nord și Albania – până la 6 ianuarie, Cehia și Polonia – începând de luni, Rusia – o săptămână începând de la miezul nopții de marți, Canada – 72 de ore începând de duminică seara, Hong Kong - de la miezul nopții de luni, India – până la 31 decembrie, Turcia, Iran și Iordania – două săptămâni, Israel – începând de duminică, Arabia Saudită – cel puțin o săptămână începând de duminică, Oman – o săptămână începând de marți, Kuweit, Magreb – începând de duminică, Tunisia – până la noi ordine, Algeria, Salvador și Panama, Paraguay, Argentina, Chile, Peru, Mauritius – începând de la miezul nopții de luni și Liban.

Printre cei mai afectați se află șoferii de camion cae au rămași prinși la granița dintre Marea Britanie și Franța, după ce președintele Emmanuel Macon a decis suspendarea călătoriilor dintre cele două țări pentru 48 de ore. În acest timp, mii de camioane au rămas blocate în orașul port britanic, Dover. După negocieri intense între Macron și premierul britanic, Boris Johnson, biroul premierului de la Paris a anunțat că francezii și restul cetățenilor UE vor putea intra din nou în Franța din Marea Britanie, de la miezul nopții de marți, dacă vor avea un test negativ pentru coronavirus efectuat cu mai puțin de 72 de ore în urmă. În prealabil, va fi mobilizată armata pentru testarea șoferilor de tiruri. Această regulă va fi valabilă până pe 6 ianuarie, dacă nu va fi revizuită în urma discuțiilor bilaterale dintre Marea Britanie și Franța sau a discuțiilor la nivelul Uniunii Europene.

Printre miile de șoferi și pasageri blocați în orașul Dover se numără și sute de români gata să cedeze. Imaginile filmate din elicopter arată cum autostrada M20 spe Dover s-a transformat într-o imensă parcare, la fel ca și toate locurile virane ori drumurile secundare din zonă. „Dacă nu ne dau drumul, nu avem decât să înotăm până în Franța. Nu au dat nicio hotărâre, nimic, nu au anunțat, au închis pur și simplu”, a mărturisit Alexandru, un șofer. „Dorm aici, în cabină, un metru 20 pe un metru 20”, a precizat un alt șofer de tir.

Într-o zi obișnuită, aproximativ 10.000 de camioane trec prin portul Dover, transportând 20% din comerțul de mărfuri al Marii Britanii. Cei mai mulți dintre șoferii sinistrați nu au acces nici la mâncare, nici la toalete. „Trebuie să-i ajutăm. E inacceptabil să stai cu zilele într-o cutie de tir și fără nicio perspectivă de rezolvare”, a declarat Adrian Jones, ofițer de transport rutier. Pe alocuri, unii dintre șoferi stau cu copiii în mașină. „Am vrut să mă întorc acasă de sărbători, am avut un zbor pe 22 și m-am gândit că poate îl anulează și am decis să plec acasă mai repede, pe 20, și așa s-a întâmplat, au anulat zborul și fix când am ajuns aici în port au închis portul”, a explicat Denis, de loc din Gorj.

Cu gândul la compatrioții săi, o Asociaţie a românilor din diaspora le-a adus oamenilor mâncare şi apă. „Multă lume s-a mobilizat, au făcut donaţii în alimente, apă, obiecte de toaletă. Prioritate au microbuzele şi autocarele care transporta pasageri unde, din nefericire, sunt şi copii şi femei”, a spus Melania, membru al Asociaţiei Voluntari în Europa.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page