top of page

Franța a decis interdicția de a intra în școli a elevilor nevaccinați



Răspândirea accelerată a variantei Delta de Covid-19, îi determină pe oficialii mai multor țări europene să ia măsuri rapide de protejare a cetățenilor. În ciuda faptului că oamenii nu sunt extrem de mulțumiți din cauza faptului că revenirea la normalitate se amână din nou, pentru o perioada nedeterminată, autoritățile admit că iau cele mai bune decizii, prioritizând siguranța lor. Astfel, în Franța, Guvernul a decis ca măștile sanitare să devină iarăși obligatorii, inclusiv în exterior, după ce autoritățile sanitare au anunțat că țara se confruntă cu cel de-al patrulea val al pandemiei, cauzat de creșterea alarmantă a numărului de infectări cu varianta Delta.

Această decizie pune și mai multă presiune pe cetățeni după ce, săptămâna trecută, președintele francez, Emmanuel Macron a transmis că angajații din sistemul sanitar sunt obligați să se vaccineze, iar în ceea ce privește persoanele neimunizate încă, acestora li se vor pregăti o serie de reguli stricte care îi va dezavantaja. Impunerea unui certificat sanitar care le permite oamenilor să intre în locurile publice închise a iscat numeroase proteste în Paris. Din păcate, pentru aceste persoane, Ministrul francez al Transporturilor a anunțat că după data de 7 august, acest certificat ar urma să devină obligatoriu și pentru accesul în mijloacele de transport pe distanțe lungi. Nerespectarea acestor reguli riscă să fie pedepsite cu amenzi, iar în ceea ce privește barurile și restaurantele, patronii acestora se vor afla în situația de a-și vedea localurile închise. În plus, în mai multe zone turistice din Franța, autoritățile locale au interzis vânzarea și consumului băuturilor alcoolice în spațiile publice și au cerut închiderea teraselor de la ora 23.00.

„Fac apel la responsabilitate pentru că doar cu mască și distanțare socială putem să salvăm sezonul estival și să păstrăm restaurantele și barurile deschise și restul activităților turistice care ne permit să supraviețuim în restul anului”, a mărturisit Philippe de Gonneville, primarul din Lège-Cap-Ferret.

De altă parte, regulile în această țară devin atât de stricte încât nici recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) nu pare să conteze. În timp ce specialiștii de la OMS au declarat că vaccinarea tinerilor ar trebui amânată, Jean-Michel Blanquer, ministrul educației din Franța a decis ca elevii de licee și colegii nevaccinati să nu mai fie lăsați să participe la activități în clasă.

Nu cu mult timp în urmă, Directorul OMS Tedros Ghebreyesus denunţa, la Geneva, intenția țărilor bogate de a vaccina copiii și adolescenții în condiţiile în care există foarte multe țări sărace care nici măcar nu au început campania de vaccinare din cauza lipsei de doze. ”Este un scandal moral faptul că 75% dintre vaccinurile împotriva Covid-19 administrate în lume până în prezent au fost administrate doar în zece ţări. Dacă aceste vaccinuri ar fi fost mai bine repartizate, ar fi protejat toţi bătrânii şi personalul medical din întreaga lume. Regret faptul că Elveţia şi alte ţări, inclusiv Franţa, au cumpărat atât de multe doze, fără să ţină cont de persoanele care nu vor să se vaccineze şi nici de faptul că vaccinarea copiilor şi adolescenţilor sănătoşi nu este deloc utilă - aşa cum arată studii recente”, a declarat Tedros Ghebreyesus.

Franța însă nu a dorit să țină seama de această solicitare, decizând în schimb interdicția de a intra în școli a elevilor nevaccinaţi.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page