top of page

Finlanda intenționează să ridice o barieră la granița cu Rusia



Războiul dintre Rusia și Ucraina afectează nu doar cele două țări implicate ci implicit, întreaga omenire. Decizia președintelui rus, Vladimir Putin, de a invada țara vecină, sub pretextul că luptă pentru denazificarea acesteia, le-a alertat și pe Finlanda și Suedia care au decis recent, să adere la NATO.

Devenind membre ale Tratatului Nord Atlantic, cele două țări scandinave speră să evite pe viitor orice fel de conflict cu Rusia. Mai mult, astăzi, Guvernul Finlandei a anunțat că intenţionează să amendeze legislaţia de frontieră pentru a permite construirea de bariere la frontiera cu Rusia, o măsură pentru a consolida pregătirea împotriva ameninţărilor hibride pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia.

Deşi în prezent zona de frontieră acoperită cu păduri dintre cele două ţări este marcată doar cu semne şi linii de plastic în cea mai mare parte a lungimii sale de 1.300 km, istoria care cuprinde mai multe războaie cu Rusia, o determină pe Finlanda să ia măsurile necesare de precauție.

Având în vedere că în prezent, normele UE existente confirmă faptul că migranţii au dreptul de a cere azil la orice punct de intrare într-o ţară membră a UE, amendamentele guvernului finlandez la lege includ o propunere de a permite concentrarea primirii cererilor de azil doar la anumite puncte de intrare. Aceste amendamente ar permite de asemenea construirea de bariere precum garduri şi de asemenea drumuri noi pentru a facilita patrularea frontierei pe partea finlandeză.

„Mai târziu, guvernul va decide asupra barierelor de frontieră în zonele critice de la frontiera de est, pe baza evaluării poliţiei de frontieră finlandeze”, a declarat ministrul afacerilor interne Krista Mikkonen într-un comunicat.

De altă parte, vămile care fac legătura României cu Ucraina și Republica Moldova sunt sufocate de zile bune de camioane care stau în coloane interminabile. Acestea transportă în special cereale pentru că Ucraina se pregătește să facă loc noii recolte.

Cu toate că Bruxelles-ul a cerut măsuri pentru fluidizarea traficului încă de acum o lună autorităţile n-au făcut mare lucru. Abia astăzi s-au pus la cale deschiderea a patru noi puncte de trecere a frontierei pe cale rutieră și alte două pe calea ferată, însă la frontiera cu Ucraina sunt cozi infernale.

„Cele mai mari probleme în momentul de fată pe sensul de intrare în ţară sunt la Siret şi la Isaccea. La Galaţi, de pildă, situaţia este şi mai gravă pe sensul de ieşire din ţară spre ţara vecină, pentru ca tirurile aşteaptă cel puţin 7 ore până se urnesc. Coada de camioane se întinde pe mai bine de 3 kilometri, ceea ce înseamnă cel puţin 150 de camioane”, informează Protv.

„Fermierii și comercianții raportează probleme atât cu disponibilitatea transportului, dar și costuri crescute de transport, cel puțin pe anumite rute, situația e îngrijorătoare în condițiile în care nevoile de transport pe piața internă va crește, fermierii vor avea cu siguranță probleme cu transportul mărfii”, a mărturisit Gabriel Razi, Analist Piețe Agricole.

În cursul acestei săptămâni, Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut, din nou, măsuri urgente pentru că cele 20 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina să fie evacuate. „Trebuie să păstrăm piețele deschise, pentru ca mărfurile să continue să circule. Asta înseamnă să urgentăm lucrările pentru culoarele solidarității, lucrăm foarte mult să oferim căi alternative, știu că nu e optim, dar e ceva pentru a face ca grânele blocate în Ucraina să ajungă cât mai repede pe piețe”, a transmis șefa Executivului european.

În paralel cu criza grânelor blocate în Ucraina, autoritățile de la Kiev fac apel la comunitatea internațională pentru suplimentarea echipamentului militar. Conform președinteleui ucrainean, Volodimir Zelenski, ucrainenii au nevoie disperată de și mai multe sisteme de artilerie puternice pentru a face față rușilor.

În prezent, de luptă în Severodonețk depinde soarta întregii regiuni. „Severodonețk a rămas epicentrul luptei din Donbas la sfârșitul acestei a 105-a zile de război. Este o luptă cumplită și foarte grea. Poate că este una dintre cele mai dificile bătălii de la începutul acestui război. Sunt recunoscător tuturor celor care luptă pentru apărare acolo. În mare măsură, acolo se decide acum soarta Donbasului nostru”, a declarat Zelenski, în timp ce Purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Apărare a adăugat: „situația e foarte dinamică, anumite zone trec întruna dintr-o tabără într-alta. Severodonețk nu e un oraș mic, are cam 80 de cartiere. De aceea, nu putem spune cât din teritoriu controlează rușii și cât noi. Situația se schimbă drastic în decurs de câteva ore”.

Etichete:

Коментарі


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page