top of page

„Extinderea NATO a fost folosită de SUA într-un mod agresiv pentru a agrava securitate globală”



Anunțul Finlandei și al Suediei conform cărora invazia rusă în Ucraina le-a făcut să își schimbe atitudinea cu privire la NATO, decizând în prezent, că populația lor necesită garanții de securitate în aceste vremuri amenințătoare, nu i-a picat bine liderului rus, Vladimir Putin.

Astfel, în cursul zilei de astăzi, președintele Rusiei a avertizat Occidentul că țara sa va răspunde dacă Alianța Nord Atlantică va începe să consolideze infrastructura militară a celor două țări scandinave.

Vladimir Putin, liderul Rusiei încă din 1999, a declarat în repetate rânduri extinderea post-sovietică a alianței NATO spre est, spre granițele Rusiei, ca motiv pentru conflictul din Ucraina. Vorbind în fața liderilor unei alianțe militare dominate de Rusia (Organizației Tratatului de Securitate Colectivă - CSTO), formată din foste state sovietice, Putin a declarat: „Extinderea NATO a fost folosită de Statele Unite într-un mod agresiv pentru a agrava o situație de securitate globală deja dificilă. Pe lângă politica de expansiune fără sfârșit, NATO se extinde mult dincolo de atribuțiile sale euro-atlantice - o tendință pe care Rusia o urmărește cu atenție.

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice, au fost date asigurări că alianța nu se va extinde spre est, spre Rusia, o promisiune care a devenit o minciună ce a umilit Rusia în momentul său de slăbiciune istorică.

Operațiunea militară specială din Ucraina este necesară pentru că Statele Unite se foloseau de Ucraina pentru a amenința Rusia prin extinderea NATO, iar Moscova trebuia să se apere împotriva persecuției vorbitorilor de limbă rusă.

Personal, nu am nicio problemă cu Finlanda sau Suedia, astfel că nu există o amenințare directă din partea extinderii NATO care include aceste țări. Dar extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu ar provoca cu siguranță răspunsul nostru. Care va fi acest răspuns? Vom vedea ce amenințări sunt create pentru noi. Problemele sunt create fără niciun motiv. Vom reacționa în consecință”.

Chiar dacă Putin nu a menționat care ar putea fi concret consecințele aderării Finlandei și a Suediei la NATO, unul dintre cei mai apropiați aliați ai liderului de la Kremlin, fostul președinte Dmitri Medvedev, a declarat luna trecută că Rusia ar putea desfășura arme nucleare și rachete hipersonice în exclava rusă Kaliningrad dacă cele două se vor alătura NATO.

Conform, Protv, „NATO, fondată în 1949 pentru a asigura securitatea europeană împotriva Uniunii Sovietice, depășește în cele din urmă Rusia în aproape toate măsurile militare, cu excepția armelor nucleare, deși coloana vertebrală a puterii militare a alianței este reprezentată de Statele Unite, ale căror forțe sunt în mare parte desfășurate departe de Europa”.

Avertizările lui Vladimir Putin vin în urma declarației făcute de ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Ryabkov, potrivit cătuia, Occidentul nu ar trebui să-și facă iluzii că Moscova va suporta pur și simplu extinderea nordică a NATO.

Disputa privind intenția Suediei și a Finlandei de a adera la Alianța Nord Atlantică naște îngrijorări întrucât Rusia nu contenește din a-și apăra punctul de vedere și anume că, Statele Unite ale Americii și NATO se folosesc de țările de la granița sa de vest pentru a împrejmui puterea rușilor în cazul unui război mondial. La polul opus, americanii insistă asupra faptului că extinderea NATO este pur defensivă.

Între timp, premierul Suediei, Magdalena-Andersson, a anunțat astăzi că țara sa a luat decizia de a adera la Alianță. „Am luat decizia în guvern să informăm neîntârziat NATO despre dorința noastră de a adera la Alianță”, a transmis oficialul.

Cu toate că nu are graniță cu Rusia, Suedia deține Insula Gotland, de mare importanță strategică, aflată la aproximativ 300 km de trupele și echipamentele Rusiei din Kaliningrad.

În Finlanda vecină, parlamentul e așteptat să aprobe în zilele următoare decizia de aderare la NATO. Aproape 80% dintre finlandezi susțin intrarea în alianță.

Dacă Germania salută decizia celor două țări scandinave, Turcia se opune vehement. „Suedia și Finlanda, dacă sunteți gata de aderare, noi suntem pregătiți să vă primim”, a transmis astăzi Annalena Baerbock, ministrul german de Externe.

„Am spus foarte clar, atașând și documente doveditoare, că suntem deranjați de sprijinul arătat de aceste țări (Finlanda și Suedia) față de terrorism”, a precizat Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe.

În schimb, Jens Stoltenberg, secretar general NATO a declarat că poziția Turciei poate fi discutată. „Ca întotdeauna, în NATO, când sunt îngrijorări, întrebări, îndoieli, stăm la masă și discutăm. Sunt încrezător că vom putea răspunde îngrijorărilor Turciei într-un fel care să nu întârzie procesul de integrare a celor două țări. Ratificarea în cele 30 de parlamente o să ia ceva timp, e inevitabil. Dar planul e ca procesul să se deruleze mai repede decât oricând în istoria Alianței”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page