top of page

Expert american: „Nu este nevoie de o doză booster pentru a lupta cu varianta Omicron”

Omicron, noua variantă a coronavirusului, pune pe jar întreaga planetă după ce în numai câteva săptămâni de la depistarea ei în Botswana și Africa de Sud, a fost confirmată deja în 77 de țări. Potrivit datelor oficiale de până în acest moment, Omicron este mai contagioasă decât varianta Delta și prezintă simptome mai ușoare de îmbolnăvire. Totuși, încă nu este cert cât de periculoasă este sau dacă vaccinurile disponibile împotriva Covid-19 fac față acestui inamic invizibil.

Pentru a-i liniști pe oameni, Pfizer și Moderna au anunțat că serurile produse de ei ar avea eficiență împotriva Omicron însă, specialiștii din domeniul sanitar sugerează al treilea vaccin (doza booster) pentru o eficiență sporită. Astfel, atât personalul medical cât și autoritățile de pretutindeni inistă ca populația să se mai vaccineze încă o dată pentru a opri răspândirea virusului.

În contradicție cu toate sfaturile privind necesitatea dozei booster, Anthony Fauci, doctorul și consilierul Casei Albe pe tema epidemiei de coromavirus, menționează că oamenii nu au nevoie de un booster specific pentru a lupta cu varianta Omicron în acest moment.

„În acest moment, nu este nevoie de un booster specific variantei”, a declarat Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, într-un briefing de la Casa Albă.

Conform directoarei Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, Rochelle Walensky, Omicron a ajuns în cel puțin 36 de state din SUA și a afectat peste 75 de țări. „Datele timpurii sugerează că Omicron este mai transmisibil decât Delta, deși CDC a spus săptămâna trecută că majoritatea cazurilor de Omicron au avut până acum simptome ușoare, cum ar fi tusea și oboseala”, a declarat aceasta în cadrul briefing-ului.

Dacă în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate cu Omicron, în prezent s-au raportat mii pe întreaga planetă, raportat la morțile cauzate de această nouă variantă, primul deces a fost confirmat la începutul acestei săptămâni de Marea Britanie. Astfel, la numai 20 de zile după ce a fost depistată, Omicron a stat la baza pierderii unei vieți umane. De altă parte, un studiu bazat pe date din lumea reală realizat în Marea Britanie și publicat săptămâna trecută a descoperit că vaccinarea cu schema inițială de două doze a vaccinului Pfizer a avut o eficacitate de 70% în prevenirea spitalizării și de 33% contra infectării.

În același timp, mai mulți oameni de știință din Africa de Sud au realizat un alt studiu, descoperind astfel că dozele booster ale vaccinurilor anti-Covid vor ajuta la prevenirea spitalizărilor. „Însă rezultatele unui studiu de laborator publicate marți arată că vaccinul anti-Covid al companiei Johnson and Johnson, singurul autorizat pentru administrare într-o singură doză, nu a produs o neutralizare detectabilă a variantei Omicron”, informează Protv.

Drept reacție, compania farmaceutică americană s-a declarat încrezătoare în răspunsurile imune umorale provocate de vaccinul său. Mai mult, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat miercuri că vaccinul împotriva Covid-19 al Johnson & Johnson poate fi folosit drept doză ”booster” la două luni după vaccinarea persoanelor în vârstă de peste 18 ani cu Janssen.

Această recomandare are loc după ce date au arătat că vaccinarea cu o doză booster de vaccin anti-Covid Janssen administrată la cel puţin două luni după prima doză la adulţi a antrenat o creştere a anticorpilor împotriva SARS-CoV-2. Riscul unei tromboze asociat unei trombocitopenii (STT) sau altor efecte secundare foarte rare în urma unuibooster este necunoscut şi face obiectul unei urmăriri atente”, anunţă într-un comunicat EMA.

În schimb, Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA conchide că vaccnarea cu o doză ”booster” a vaccinului Johnson & Johnson poate avea loc după vaccinarea cu un vaccin cu ARN mesager dintre cele autorizate în UE, Pfizer-BioNTech sau Moderna. Conform autorităților sanitare europene, administrarea unui ”booster” diferit de vaccinul folosit la vaccinarea completă conduce, în unele cazuri, la un răspuns imunitar mai puternic.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page