top of page

Experții cred că următorul val al pandemiei va fi celor nevaccinați și al copiilorPe zi ce trece, varianta Delta a coronavirusului face din ce în ce mai multe victime iar experții atrag atenția asupra faptului că următorul val al pandemiei va fi celor nevaccinați și al copiilor. Peste ocean, în Statele Unite, în ultimele săptămâni s-au înregistrat zeci de mii de cazuri noi de copii infectați exact cu această variantă contagioasă. Din păcate, mulți dintre ei au ajuns la Terapie Intensivă, punându-i pe părinți în ipostaza de a-i implora pe cei care nu s-au vaccinat încă, să se imunizeze cât mai repede.

Unul dintre aceste cazuri este chiar Nelson Alexis, un băiat de 17 ani care este internat de o săptămână la secția de Terapie Intensivă a unui spital de copii din New Orleans. Potrivit părinților, adolescentul s-a îmbolnăvit subit de Covid-19, iar starea lui s-a agravat foarte repede. De când este internat, băiatul a slăbit aproape 10 kilograme și încă nu a scăpat de aparatul de respirat. Într-un alt spital, de data aceasta din statul Florida, o fata în vârstă de 17 ani și-a revenit din comă după câteva săptămâni petrecute la Terapie Intensivă, cu o formă gravă de coronavirus. „Sunt atât de fericită și binecuvântată că o am din nou alături de mine”, a spus mama ei, după ce i-a stat alături tot timpul.

Dacă inițial, specialiștii susțineau că virusul nu îi afectează pe copii la fel de grav ca pe adulți, odată cu răspândirea variantei Delta (cunoscută inițial ca tulpina sau mutația indiană), opinia acestora s-a schimbat. „Secția de Terapie Intensivă este plină de bolnavi cu coronavirus. Fetița din spatele meu nu a împlinit încă doi ani”, informează Nick Valencia, corespondent CNN, arătând spre cei 18 copii internați cu covid, la secția de Terapie Intensivă.

„În ultimul an nu am văzut atât de mulți copii bolnavi cu o formă gravă de Covid-19 pe cât vedem acum. Varianta Delta îi afectează mult mai grav, mult mai repede decât în trecut”, confirmă Kendal Jaffe, asistentă la PICU. Potrivit datelor oficiale, în prima săptămână din august, în Statele Unite s-au înregistrat aproape 94.000 de cazuri de coronavirus la copii, o creștere semnificativă față de săptămâna anterioară. „Scăparea noastră este vaccinare. Vaccinarea tuturor adulților și a tuturor adolescenților care pot fi vaccinați”, a mărturisit Dr. Mark Kline, de la Spitalul Copiilor din New Orleans.

Insistând asupra faptului că vaccinarea este singura armă eficientă împotriva noului coronavirus, autoritățile caută soluții pentru a-I convinge pe cei reticenți să se imunizeze. În acest sens, o școală din statul Missouri a aprobat un bonus de 750 de dolari pentru profesorii și ceilalți angajați care se imunizează. Exemplul a fost urmat și de alte școli – unele oferind chiar până la 2.000 de dolari celor care se hotărăsc să se imunizeze.

În ultimul timp, varianta Delta nu doar că este vinovată de o explozie a cazurilor zilnice de Covid-19 ci și de creșterea numărului de decese asociate acesteia. Dacă ieri, Mexicul confirma un record de peste 750 de morți în ultimele 24 de ore (cifră depășită numai în luna aprilie), astăzi, Rusia a raportat public, 808 de decese provocate de Covid-19 în ultimele 24 de ore. Pentru ruși, această cifră este un record absolut de la începutul pandemiei. Conform specialiștilor, noul record este pus pe seama faptului că varianta Delta afectează foarte multe persoane, dar și din cauza faptului că vaccinarea avansează foarte lent.

Cu toate că dispun de patru seruri produse de țara lor, mulți ruși rămân reticenți cu privire la administrarea acestora. În total, bilanțul deceselor înregistrate până în prezent pe teritoriul Rusiei a ajuns la 168.049. În ceea ce privește numărul cazurilor noi înregistrate în ultimele 24 de ore, autoritățile sanitarea au înregistrat 21.932.

Pentru a opri răspândirea variantei Delta, mulți oficiali europeni au decis să reintroducă măsurile de restricție, iar în cele mai multe cazuri, au impus folosirea permisului sanitar. În Lituania, decizia guvernului de la Vilnius de a introduce noi măsuri sanitare a provocat proteste violente. Potrivit autorităților, accesul persoanelor neimunizate împotriva Covid-19 va fi interzis în restaurante și magazine. Astfel, persoanele care nu pot face dovada vaccinării sau a faptului că au trecut prin boală nu mai au voie în magazinele și farmaciile mici, decât dacă acestea au peste 1,500 de metri pătrați și doar atunci când nu sunt aglomerate.

Aceste măsuri au scos mii de oameni în stradă acuzând privarea de libertate. În timp ce protestatarii au aruncat cu sticle și petarde în ambulanțele și vehiculele poliției, forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Din păcate, 26 de oameni au fost arestați în urma acestor manifestații.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page