top of page

Exercițiile fizice practicate cu regularitate ar putea crește eficacitatea vaccinurilor anti-Covid



În ciuda faptului că Statele Unite ale Americii sunt cea mai afectată țară din lume, de pandemia de coronavirus, situația din India este cea care îngrijorează cel mai mult în momentul de față. Lupta cu cel de-al doilea val de Covid-19, care a lovit țara ca un tsunami, a făcut ca lucrurile să scape de sub control. Potrivit autorităților de aici, sistemul medical, precum și alte servicii esențiale sunt gata să se prăbușească. În cadrul unui reportaj realizat de CNN, se poate vedea cum cimitirele au început să rămână fără spațiu, iar spitalele refuză pacienții, spre disperarea familiilor care cer ajutor pentru paturi și medicamente pe rețelele de socializare.

Cu recorduri constante a numărului de infectari, India a raportat în această dimineață 295.041 de cazuri de coronavirus și 2.023, fiind cea mai mare creștere a cazurilor și cea mai mare creștere a deceselor înregistrate într-o singură zi de la începutul pandemiei.

“Volumul este enorm. Este ca un tsunami”, a declarat Jalil Parkar, asistent la spitalul Lilavati din Mumbai, care a trebuit să-și transforme holul într-o secție Covid suplimentară. De acord cu acesta este și Ramanan Laxminarayan, directorul Centrului pentru dinamică, economie și politică bolilor din New Delhi: ”lucrurile au scăpat de sub control. Nu există oxigen. Un pat de spital este greu de găsit. Este imposibil să faci un test. Trebuie să aștepți peste o săptămână. Și aproape orice sistem care s-ar putea defecta în sistemul de sănătate s-a defectat”.

În cursul zilei de ieri, Premierul Indiei, Narendra Modi s-a adresat națiunii, accentuînd ”bătălia foarte mare” a țării împotriva Covid-19. Acesta a cerut statelor să „folosească un lockdown ca ultimă opțiune” - asta deși capitala New Delhi tocmai a intrat în prima zi a unui lockdown de o săptămână.

De altă parte, la începutul acestei săptămâni, ministrul Arvind Kejriwal din Delhi a avertizat că dacă acțiunea de oprire a circulației în oraș va fi un eșec, atunci asta ar putea duce la o„tragedie”. “Nu vrem să aducem Delhi într-o situație în care pacienții stau pe coridoarele spitalului, iar oamenii mor pe drumuri”, a spus Kejriwal. O zi mai târziu, oficialul a avertizat că unele spitale din Delhi au „rămas cu doar câteva ore de oxigen”, în timp ce autoritățile s-au grăbit să transforme complexe sportive, săli de banchete, hoteluri și școli în centre de tratament, cu obiectivul de a adăuga 6.000 de paturi suplimentare în câteva zile. “Sistemul nostru de sănătate și-a atins limita. Acum se află în primejdie. Nu s-a prăbușit încă, dar este în primejdie. Fiecare sistem de sănătate are limitele sale. Niciun sistem nu poate găzdui pacienți nelimitați”, a spus Kejriwal.

Între timp, un studiu citat de Herald Scotland informează că exercițiile fizice practicate cu regularitate ar putea crește eficacitatea vaccinurilor anti-coronavirus cu până la 40%. Dintre toate cercetările efectuate până în prezent, pe subiectul Covid-19, studiul desfășurat de cercetătorii de la Universitatea Glasgow Cledonian este cel mai mai amplu realizat până acum pe această tema.

După ce au analizat 16.698 de studii epidemiologice la nivel mondial publicate în perioada ianuarie 1980 - aprilie 2020, implicând persoane cu vârsta de peste 18 ani, specialiștii au constatat că activitatea fizică reduce riscul de deces din cauza bolilor infecțioase, cum ar fi Covid-19, cu 37% și reduce șansele de infectare cu 31%. Astfel, oamenii de știință spun că un program de activitate fizică de 12 săptămâni înainte de vaccinare ar putea duce la o imunizare mai eficientă cu 20-40%.

„Studiul a constatat că 30 de minute de activități fizice, practicate cinci zile pe săptămână - sau 150 de minute pe săptămână - cum ar fi mersul pe jos, alergatul, ciclismul și exercițiile de forță pot avea un impact uriaș asupra imunității la bolile infecțioase, cum ar fi Covid 19. Această cercetare este extrem de semnificativă și ar putea ajuta la reducerea numărului de persoane care contractează Covid-19 și mor din cauza bolii. Este prima cercetare care demonstrează că activitatea fizică regulată te protejează de bolile infecțioase. De asemenea, am descoperit că un program de exerciții fizice poate crește eficacitatea vaccinurilor”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Sebastien Chastin.

În ceea ce privește vaccinurile, în această dimineață, compania Johnson&Johnson a anunțat că va relua distribuirea serului sau în Europa. Suspendarea anterioară a fost cauzată de acuzațiile potrivit cărora vaccinul dezvoltat de J&J produce cheaguri de sânge însă, anunțul Agenției Europene a Medicamentului (EMA) conform căreia beneficiile sunt mai mari decât riscurile, funcționează ca o încurajare pentru companie. Totuși, EMA a anunțat că este necesar că Johnson&Johnson să avertizeze cu privire la formarea unor cheaguri de sânge în urma administrării acestui vaccin.

Imediat, J&J a declarat că o nouă etichetă a ambalajului va include un avertisment cu privire la riscul efectului secundar rar şi instrucţiuni cu privire la modul de recunoaştere şi de tratare a acestuia. „Este un eveniment extrem de rar. Sperăm ca prin conştientizarea oamenilor, precum şi prin punerea în aplicare a unor orientări diagnostice şi terapeutice clare, să putem restabili încrederea în vaccinul nostru”, a declarat Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J&J, în timpul unei conferinţe telefonice pentru a discuta despre rezultatele financiare ale companiei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page