top of page

Europa suspendă zborurile din și către Africa de Sud din cauza depistării noii variante de Covid-19



Depistarea unei noi tulpine a coronavirusului provoacă panică în întreaga lume, având în vedere că oamenii sunt reticenți cu privire la vaccinare iar specialiștii sanitari confirmă faptul că este nevoie de repetarea imunizării pentru un boost de eficiență. Recent, experții britanici au făcut cutremurătorul anunț conform căruia tulpina B.1.1.529 prezintă o proteină spike radical diferită de cea identificată în varianta originală a coronavirusului, pe care se bazează vaccinurile antiCovid.

“Suntem îngrijorați că această nouă varianta prezintă un risc substanțial pentru sănătatea publică. Agenția privind siguranța sănătățîi publice din UK a clasat-o drept varianta de investigare cu înalta prioritate. Este singură tulpină cu această catalogare”, a declarat Sajid Javid, Ministrul britanic al Sănătății.

“Noua varianta are cele mai multe mutății observate vreodată la un coronavirus, cu 30 mai multe comparativ cu tulpină originală, și de două ori mai multe decât tulpină Delta. Deocamadata nu avem vești că ar provoca forme severe de boală în Africa de Sud, ceea ce e îmbucurător. Dar abia peste 2-3 săptămâni, chiar 6 săptămâni, vom ști mai multe”, a adăugat Dr. Susan Hopkins, Chief Medical Officer for UK Health Security Agency.

Potrivit imunologilor citați de revista Newsweek, se presupune că noua tulpină ar fi putut să apară la o persoană cu sistemul imunitar compromis iar virusul ar fi înregistrat rapid o serie de mutățîi pe fondul infecției cronice de care suferea pacientul.

Are cele mai alarmante două caracteristici: prezintă mutațiile care au permis variantei Delta să fie mai transmisibilă decât altele, dar și mutății similare celor observate la tupinile Beta și Gama, care au o anumită rezistență la vaccinuri”, completeză profesorul Salim Abdool Karim, Former Chair, South Africa Ministerial Advisory Committee pe tema Covid.

Până în prezent au fost depistate sub 100 de cazuri cu această nouă variantă, însă faptul că în Africa de Sud rată de infectare a crecut exponențial, de peste 4 ori, în ultimele două săptămâni, s-ar putea explică prin agresivitatea noii variante.

“Noua varianta a fost detectată inițial în Hong Kong la un călător venit din Africa de Sud, dar și în Israel, la cineva întors din Malawi. Deocamdată nu e clar cât de mult s-a răspândit deja”, avertizează David McKenzie, din Johannesburg. Iniţial părea că e vorba doar de nişte focare izolate. Ieri, însă, colegii noştri cercetători care verifică reţeaua de supraveghere a genomurilor ne-au transmis că, într-adevăr, pare să fie o nouă tulpină. Aşa cum a apărut tulpină Delta în regiunea (indiana) Gauteng, putem fi siguri că, odată ce oamenii încep să circule tot mai mult în următoarele câteva săptămâni, (nouă tulpină) va fi peste tot”, a explicat Joseph Phaahla, Ministrul Sănătății din Africa de Sud.

De teama că această nouă variantă ar putea deveni predominantă în numărul de noi cazuri raportate zilnic, Marea Britanie a dat tonul decizând suspendarea curselor aeriene spre și dinspre Africa de Sud, Botswana, Namibia, Zimbabwe, Lesotho și Eswatini. Imediat după aceasta, Israel, Germania, Olanda, Franța și Italia au făcut anunțuri similare.

“Comisia Europeană propune, în strânsă coordonare cu statele membre să activeze frână de urgență, să sisteze zborurile dinspre sudul Africii. Nu vrem să permitem acestei variante să găsească breșe pentru a intră în Europa”, a transmis și purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Dana Spinant.

Din păcate, la numai două ore de la propunerea liderilor UE, autoritățile belgiene au confirmat primul caz de infectare cu nouă tulpină africană. Această persoană a fost testată pe data de 22 noiembrie, când s-a întors din străinătate.

Considerând că această nouă tulpină nu poate fi trecută cu vederea, Grupul de lucru al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se reuneşte astăzi pentru a analiza datele despre variantă şi ar putea decide să o numească după o literă din alfabetul grecesc. Apariția unui nou inamic derivat din coronavirus pune și mai multă presiune pe țările care deja se află în impas din cauza luptei împotriva pandemiei de coronavirus.

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Școlii Britanice pentru Igienă și Boli Tropicale, România are cea mai mare rată de imunizare obținută în urma trecerii prin boală, de 70%. Cercetarea este bazată pe un calcul statistic al distribuției imunității în funcție de ratele de imunizare din fiecare țară și de distribuția pe grupe de vârstă. „Chiar și așa, România riscă să mai înregistreze încă 70.000 de decese din cauza ratei foarte mici de vaccinare. Cifrele sunt realiste dacă ne gândim că doar de la debutul valului 4 și până acum am avut 20.000 de morți”, informează Protv.

De cealaltă parte, la nivel european, studiul scoate în evidență faptul că există riscul ca încă 300.000 de oameni să moară. Printre țările cele mai amenințate se numără Germania, unde se estimează că mai pot muri încă 114.000 de persoane. O cifra imensă față de cea din Marea Britanie unde mai sunt prognozate doar 10 mii de decese. De altă parte, datorită ratei mari de imunizare atât prin boală cât și prin vaccinare, cercetătorii care au realizat studiul cred că Regatul Britanic va fi și prima țară europeană care va ieși din pandemie.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page