top of page

Europa salută acordul post Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană



După aproape un an în care perioada de tranziție dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană s-a consumat fără niciun succes în negocierile purtate între cele două tabere, cu numai șase zile înainte ca șansa semnării unui acord privind relația post Brexit, premierul britanic Boris Johnson și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen au anunțat triumfător, reușita unui document de 500 de pagini care nu încheie oficial prietenia dintre cele două.

Ca un cadou de Crăciun, Boris Johnson le-a arătat britanicilor, păsuiți de pandemia de coronavirus și restricțiile dure cărora trebuie să le facă față, acordul post-Brexit. „În seara de Ajun, am un mic cadou pentru cei care căutau să citească ceva în toropeala de după masa de Crăciu. Iata-l: vești bune, iată un acord, un acord pentru a aduce siguranță firmelor și călătorilor și tuturor investitorilor din țara noastră cu începere de la 1 ianuarie, un acord cu prietenii și partenerii noștri din Uniunea Europeană. Vă aduceți aminte de acordul pregătit pentru a fi băgat la copt? Acest acord de divorț între Londra și Bruxelles, care a obținut să fie votat datorită largii majorități din parlament a fost doar antreul. Acordul de liber schimb încjeiat joi este ospățul plin de pește de altfel. Cred că va fi baza unui parteneriat fericit, încoronat de succes și stabil cu prietenii noștri din UE în anii care vor veni. Iată este o veste bună de la Bruxelles, acume timpul pentru varză, mâncarea preferată a britanicilor și Crăciun fericit tuturor”, a declarat șeful de la Londra.

Dacă Boris Johnson s-a arătat cum nu se poate mai bucuros, președinta Comisiei Euroepene nu a putut să își ascundă tristețea faptului că Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la capătul unui mariaj de jumătate de secol. „La capătul unor negocieri reușite simt de obicei bucurie, dar astăzi simt satisfacție și, sinceră să fiu, ușurare. Prietenilor din Marea Britanie le spun că petrecerea e dulce-amăruie. Europenilor le spun că e timpul să lăsăm Brexitul în spate. Viitorul nostru se face în Europa! Acest acord este echitabil, echilibrat şi drept. Putem, în sfârşit, să lăsăm Brexitul în urma noastră. Europa va continua să avanseze. Regatul Unit va rămâne un partener demn de încredere al UE”, a mărturisit Ursula von der Leyen.

Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier şi-a exprimat uşurarea şi a spus, referindu-se la acordul de care s-a ocupat, că este pătat de o anumită tristeţe, comparând ceea ce era înainte şi ceea ce ne aşteaptă de-acum”.„După patru ani de eforturi colective în vederea apărării păcii şi stabilităţii şi protejării cetăţenilor şi pieşei noastre, vă mulţumesc tuturor. Azi este o zi de uşurare, cu câteva umbre în tablou, comparând ceea ce era înainte cu ceea ce ne aşteaptă”, a declarat francezul.

„Acordul comercial este cu adevărat binevenit”, a precizat fostul premier britanic, David Cameron, cel care a declanșat referendumul Brexitului în 2016.

Începând cu 1 ianuarie, cetățenii Uniunii Europene, inclusiv românii, vor putea intra în Marea Britanie pentru șederi de scurtă durată, adică în scop turistic sau în vizită, fără să aibă nevoie de viză. Se mai poate intra cu actul de identitate obișnuit până la 1 octombrie 2021, data după care va fi nevoie de un pașaport valabil. Cei care vor să muncească, să locuiască sau să studieze în Regat vor avea însă nevoie de viză.

La polul opus, directorul Federației naționale a organizațiilor pescarilor, Barrie Deas, s-a arătat dezamăgit de acordul încheiat de cele două tabere, acuzând faptul că reglementările actuale nu marchează o ruptură clară și definitivă. „Sectorul va fi amar dezamăgit de faptul că nu există o ruptură mai definitivă. Aceasta este o escricherie”, a declarat el. Franța însă, a anunțat prin Ministrul Mărilor, că urmează să acorde un ajutor forfetar de până la 30.000 de euro pescarilor săi afectați de Brexit. „Pescarii și angrosiștii vor putea să beneficieze de un ajutor forfetar în valoare de până la 30.000 de euro, în funcție de dependența lor de produse capturate în apele britanice. Guvernul urmează să prezinte în curând planul complet de susținere a pescarilor francezi”, a anunțat într-un comunicat ministerul francez.

Acest plan prevede, de asemenea, o compensare, pe o perioadă limitată de timp, a unei părţi a pierderilor din cifra de afaceri a întreprinderilor dependente de apele britanice. „Între măsurile pe termen mediu şi lung se află o prelungire a activităţii parţiale de lungă durată a salariaţilor (şomaj parţial) întreprinderilor dependente de apele britanice, un ajutor în vederea unei restructurări - cu titlul de plan de salvare a locurilor de muncă ale întreprinderii - sau posibilitatea validării experienţei acumulate ori reconversiei în sectorul maritim”, informează Protv.

Acordul post-Brexit prevede o perioadă de tranziție de cinci ani și jumătate (până în vara lui 2026) în vederea renunțării la 25% din capturile europene, care se ridică la valoarea de 650 de milioane de euro și o renegociere anuală după această perioadă de tranziție.

În zilele următoare, statele membre ale Uniunii Europene sunt așteptate să valideze acordul pentru ca acesta să intre în vigoare de Anul Nou.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page