top of page

Europa este umbrită de numeroase proteste cauzate de pandemia de coronavirus



Printre numeroasele pagube făcute de noul coronavirus, specialiștii trag un semnal de alarmă asupra fenomenului singurătății care a crescut alarmant pe teritoriul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene. Conform unui raport al Centrului Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene, unul din patru europeni a admis faptul că se simte izolat. Acest raport are la baza sa, cele mai recente dovezi științifice privind singurătatea și izolarea socială în UE, analizând studiul realizat de Fundația Europeană pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și Muncă, care arată că sentimentele de singurătate s-au dublat în rândul tuturor grupurilor de vârstă în primele luni ale pandemiei.

Dacă în 2016, aproximativ 12% dintre cetățenii Blocului comunitar raportau că se simt singuri mai mult de jumătate de timp, această pondere a crescut până la 25% în primele luni de la aparția noului coronavirus. Statisticile arată că singurătatea a crescut de patru ori în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, comparativ cu 2016. Cele mai mari creșteri (peste 15%) au fost înregistrate în Bulgaria, Franța, Estonia, Germania, Polonia, Portugalia și Suedia. În schimb, Belgia, Croaţia, Republica Cehă, Grecia, Ungaria, România şi Spania au înregistrat o creştere a singurătăţii cu mai puţin de 10 puncte procentuale în aceeaşi perioadă de timp.Pe lângă singurătate, locuitorii de pe teritoriul Uniunii Europene au enumerat și alte sentimente negative cu care se confruntă, precum: sentimentul de încordare sau descurajare.

Impunerea a mai multe perioade de carantină, pierderea serviciului, a libertății, a celor dragi și incertitudinea în care au trebuit să trăiască în ultimele 19 luni, i-a determinat pe oameni să nu mai aibă deloc răbdare cu autoritățile, campaniile de vaccinare sau atingerea imunizarii de turmă. Din cauza variantei Delta de Covid-19, mai multe țări europene au decis să nu riște relaxarea măsurilor de restricție, oferind oamenilor posibilitatea de a se bucura de normalitate. Această decizie a provocat și mai multă furie în rândul celor care se simt sătui de acest subiect. Astfel, mii de oameni au protestat weekendul acesta, în mai multe țări din cauza restricțiilor antiCovid și față de vaccinare.

Numai în Grecia, poliția a raportat 25 de arestări, după ce sâmbătă a fost nevoită să disperseze un protest anti-vacinare în piața Syntagma, din centrul Atenei. În timp ce protestatarii aruncat cu pietre și dispozitive incendiare asupra oficialilor, poliția a decis să folosească turnuri cu apă și gaze lacrimogene pentru a-i potoli. Astfel de manifestări au devenit comune în Grecia, după ce guvernul a impus legi menite să combată creșterea ratei de infectare. Printre noile reguli, lucrătorii din domeniul sănătății sunt obligați să se vaccineze, iar celor care nu au primit niciun ser împotriva Covid-19 li se interzice să mai între în spații închise precum restaurantele, cluburile sau teatrele.

Astfel de evenimente au avut loc și la Dublin, Paris și Belfast.

În Franța, decizia senatului de a aproba în weekend proiectul de lege al guvernului care introduce vaccinarea obligatorie a personalului sanitar și extinderea utilizării certificatelor medicale în locurile publice, a creat o adevărată revoltă. Numărul crescut de infectări cu noul coronavirus (aproximativ 25.000 de cazuri noi înregistrate sâmbătă), și amenințarea variantei Delta i-a determinat pe oficiali să prelungească starea de urgență sanitară până la 31 octombrie. În replică, zeci de mii de francezi au ieșit pe străzile din mai multe orașe pentru a contesta noile reglementări. “Pe Champs Elysee, în inima Parisului, au avut loc ciocniri violente între forțele de ordine și antivacciniști, printre ei militanți de extremă-drepată și membri ai vestelor galbene. Traficul a fost oprit, iar polițiștii au apelat la gaze lacrimogene și tunuri de apă. Au fost incidente și în apropierea gării Saint-Lazare, după ce demonstranții au răsturnat o motocicletă a forţelor de ordine”, informează Protv.

Aflat într-o vizită în Polinezia Franceză, președintele Emmanuel Macron le-a dat o replică fermă: ”Sunt oameni implicaţi într-o mobilizare iraţională, uneori cinică, manipulatoare. Nicio libertate nu există fără datorie. Libertatea în care nu datorezi nimic nimănui nu există, este o ficțiune. Oamenii se mint pe ei înșiși. Dacă nu vreți să vă vaccinați, iar mâine îl contaminaţi pe tatăl vostru, pe mama voastră sau chiar pe mine, eu sunt victima libertăţii voastre! Sau, în numele libertăţii voastre, poate că o să faceţi o formă gravă a bolii şi ajungeţi la acest spital. Personalul medical va trebui să vă preia şi poate să renunţe să trateze pe altcineva ori anulează o intervenție chirurgicală. Aceasta nu este libertate, ci iresponsabilitate, egoism! Avem o armă care trebuie folosită, vaccinul. Vreau să lansez un mesaj foarte puternic pentru ca fiecare să se vaccineze pentru că vedem că atunci când eşti vaccinat eşti protejat şi aproape că nu transmiţi virusul deloc, în orice caz, mult mai puţin. Protestul este un drept constituţional. Respect orice persoană care se exprimă liber în ţara noastră şi protestează. Îi ascult cu multă atenţie.”

Și în Italia, s-au înregistrat proteste. Mii de italieni au scandat în acest weekend de la Napoli, în sud, până la Milano și Torino, în nord: “Libertate!” şi “Nu dictaturii”, exprimându-și dezacordul cu decizia guvernului Draghi ca din data de 6 august să fie introdus un paşaport sanitar obligatoriu pentru a avea acces în locuri închise, ca baruri şi restaurante, dar şi piscine, săli de sport, muzee, cinematografe şi teatre.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page