Europa - încolțită de coronavirus înainte de Crăciun
După ce ieri a devenit oficial prima regiune din lume care a depășit pragul de peste o jumătate de milion de persoane decedate din cauza Covid-19, Europa pare din ce în ce mai obosită mental în lupta cu pandemia de coronavirus. În loc să se bucure de sărbătorile de iarnă, după un an de sacrificii și compromisuri, europenii sunt trimiși în izolare și rugați să nu se întâlnească cu familia sau prietenii în sfânta zi de Crăciun.
În timp ce liderii europeni anunță rând pe rând plasarea țărilor pe care le conduc în carantină, Uniunea Europeană așteaptă cu sufletul la gură aprobarea vaccinului Pfizer de către Agenția Europeană de Medicamente pentru a putea da startul campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus. Raportat la numărul de locuitori, Belgia este printre cele mai afectate țări. Autoritățile de aici spun că sunt gata să înceapă campania de vaccinare anti Covid pe 27 decembrie. În timp ce unele țări aleg să intre în carantină totală, Grecia și Bulgaria au anunțat concomitent reguli noi pentru călători. Astfel, începând de vineri și până pe 7 ianuarie, toate persoanele care ajung în Grecia, indiferent dacă o fac pe la frontierele terestre, aeriene sau maritime, vor fi obligate să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de trei zile. Exceptaţi de la regulă sunt șoferii de transport internațional dacă se află în tranzit, sau părăsesc imediat teritoriul elen. Măsura este valabilă până pe 7 ianuarie. În plus, oamenii trebuie să prezinte la punctele vamale şi un test PCR negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea plecării.
În Bulgaria, guvernul a decis să prelungească până la sfârșitul lunii ianuarie restricțiile impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului, menținând închise școlile gimnaziale, mall-urile, restaurantele, cafenelele, cluburile și sălile de sport. Inițial, Premierul Boiko Borisov a promis relaxarea măsurilor în timpul vacanţei de iarnă, însă acesta a trebuit să se răzgândească din cauza numărului ridicat de decese înregistrate. În ultimele 24 de ore, în Bulgaria au fost raportate aproape 2 mii de cazuri noi de infectare şi 191 de decese.
Și în Cehia, de astăzi s-au închis din nou, restaurantele și hotelurile, și se impun restricții de circulație pe timpul nopții. În paralel, are loc şi o campanie națională de testare gratuită și voluntară pentru coronavirus. Pentru că testarea se face cu ajutorul testelor rapide de anticorpi care dau rezultatul în 15 de minut, mai multe persoane au decis să profite de această ocazie și s-au testat.
Restricții de circulație pe timpul nopții vor intra de mâine în vigoare și în Slovacia și Portugalia. În Polonia, în schimb, va fi impusă carantină națională din data de 28 decembrie.
Dacă inițial a fost lăudată pentru libertatea pe care a oferit-o cetățenilor în fața primului val al pandemiei de coronavirus, Suedia a recunoscut că strategia sa nu a ajutat-o prea mult în lupta cu noul virus. Începând de astăzi, Guvernul Suediei a introdus cele mai dure măsuri pentru a stăvili un al doilea val al epidemiei de Covid. „Nu este posibilă revenirea la o viață cotidiană normală. O pandemie este o chestiune de viață și de moarte”, a mărturisit premierul Stefan Lofven într-o conferință de presă. Printre noile măsuri se numără recomandarea purtării măștii sanitare în timpul transportului și închiderea locurilor de muncă publice neesențiale.
Cu un număr al deceselor care se apropie de 8.000, rata mortalităţii în raport cu numărul de locuitori în Suedia este de câteva ori mai mare decât în ţările vecine din nordul Europei, dar mai redusă decât în câteva ţări europene care au optat pentru lockdown.
Între timp, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat ieri că a devansat cu aproape o săptămână data unei posibile autorizări a vaccinului împotriva Covid-19 produs de compania americană Moderna. Astfel, reuniunea în cadrul căreia s-ar putea lua decizia autorizării acestui vaccin prevăzută inițial pentru 12 ianuarie, se va desfășura acum pe data de 6 ianuarie. „Moderna a trimis astăzi, în avans, ultimul pachet de date relevante necesare evaluării solicitării (de autorizare). Acesta conţine informaţii specifice privind producţia vaccinului pentru piaţa UE”, explică EMA.
Comisia Europeană şi-a exercitat opţiunea de achiziţionare a 80 de milioane de doze suplimentare din vaccinul experimental produs de compania farmaceutică americană Moderna. În urma exercitării acestei opţiuni, Moderna va livra statelor UE în total 160 de milioane de doze de vaccin, primele livrări fiind prevăzute pentru începutul anului viitor, după aprobarea vaccinului de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Deocamdată, vaccinul Pfizer are prioritate, așteptându-se ca vaccinarea cu el să înceapă în Uniunea Europeană în zilele de 27, 28 și 29 decembrie. „Pe 27, 28 şi 29 decembrie va începe vaccinarea pe teritoriul UE”, a transmis președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen pe Twitter.
Comments