top of page

„Este posibil să apară o nouă variantă și să nu ne mai putem baza doar pe vaccinuri”



În timp ce autoritățile sanitare depun eforturi remarcabile pentru a se asigura că un număr din ce în ce mai mare de persoane de pe întreg globul primesc cel puțin una din dozele de vaccin anti coronavirus, un cercetător elvețian avertizează cu privire la posibilitatea apariției unei noi „super variante” a aCovid-19 care ar putea combina toate tulpinile depistate până în prezent.

„Este foarte probabil să apară o nouă variantă și să nu ne mai putem baza doar pe vaccinuri. O astfel de variantă ar ajunge cu siguranță în Elveția. De aceea trebuie să ne pregătim pentru mai multe vaccinuri în următorii câțiva ani, care vor fi continuu adaptate la noi variante. Dacă Beta sau Gamma devin mai contagioase sau dacă Delta dezvoltă mutații, atunci am putea vorbi despre o nouă fază a pandemiei. Aceasta ar deveni marea problemă a anului viitor. Covid-22 ar putea fi chiar mai rău decât ceea ce trăim acum”, a transmis cercetătorul de la Institutul Tehnologic Federal ETH Zurich, Say Reddy.

În prezent, un număr tot mai mare de țări se confruntă cu amenințarea variantei Delta, considerată a fi cea mai contagioasă dintre toate mutațiile depistate. În timp ce unele state se concentrează intens pe accelerarea campaniilor de vaccinare, altele se pregătesc de reintroducerea restricțiilor de măsură pentru a evita pe cât posibil, apariția celui de-al patrulea val de pandemie.

În acest sens, Germania a decis să nu se mai raporteze la rata de incidență pentru a stabili restricțiile antipandemice urmând să folosească rata de spitalizare ca indicator cheie cu privire la gradul de ocupare al spitalelor. Până acum, rata incidenţei calculată pe şapte zile a fost utilizată ca indicator pentru a determina dacă trebuie impuse restricţii sau dacă acestea pot fi ridicate. Astfel, au fost convenite praguri de infectare de 35, 50 şi 100 de infecţii la 100.000 de persoane, care odată atinse duceau la operarea de modificări asupra restricţiilor impuse în societate.

În cursul zilei de astăzi, Institutul Robert Koch pentru Boli Infecţioase a raportat 3.668 de noi infecţii Covid-19 şi o rată a incidenţei în ultimele şapte zile de 56,4. Conform datelor oficiale, aproximativ 59% din populaţia germană este complet vaccinată, iar 64% dintre germani au primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-coronavirus.

De altă parte, în China, autoritățile sanitare au anunțat că, pentru prima dată din luna iulie, nu s-a detectat niciun caz nou de transmitere comunitară a bolii Covid-19 pe teritoriul său. Această țară, care a reușit să țină sub control o mare parte a epidemiei începând cu primăvara anului trecut, a început luna trecută să se confrunte cu o nouă creștere a numărului de infectări pe teritoriul său. În pofida adoptării unora dintre cele mai stricte măsuri sanitare din lume, un fozat detectat pe aeroportul din Nankin a cuprins aproape jumătate din provinciile țării, provocând mai mult de 1.000 de îmbolnăviri și determinând plasarea în carantină a mai multor milioane de locuitori.

Conform Protv, „a fost cea mai amplă recrudescenţă epidemiologică din China prin prisma extinderii sale geografice după apariţia primelor cazuri de COVID-19 în această ţară, la sfârşitul anului 2019”. Astăzi însă, China nu a raportat niciun caz nou de infectare de origine locală pe teritoriul său, marcând astfel o premieră după data de 16 iulie. Totuși, au fost totuşi înregistrate 21 de cazuri noi “importate”, reprezentând persoane infectate care s-au întors din străinătate.

Conștientă de amenințarea variantei Delta, China a decis să implementeze o politică de toleranță zero față de noul coronavirus demarând acțiuni rapide pentru a controla noile focare, într-o perioadă în care varianta Delta se propagă cu rapiditate în Birmania învecinată. Printre măsurile folosite pentru a controla pandemia, se numără carantina, campanii generalizate de depistare a virusului şi aplicaţii mobile de monitorizare a deplasărilor. De astfel, autorităţile chineze impun și carantina obligatorie la sosirea pe teritoriul naţional, păstrând închise graniţele ţării pentru imensa majoritate a cetăţenilor străini.

În ceea ce privește vaccinarea anti-Covid-19, China, ţara cu cea mai mare populaţie din lume, a administrat deja 1,94 miliarde de doze (doar seruri fabricate în ţară). De altă parte, numărul cetăţenilor chinezi vaccinaţi cu schemă completă nu este cunoscut.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page