EMA va decide astăzi dacă și adolescenții europeni se vor vaccina împotriva Covid-19
Lupta împotriva pandemiei de coronavirus este susținută intens de campaniile de vaccinare desfășurate în foarte multe țări. Cu toate că în prezent, există mai multe tulpini ale formei originale a virusului care se răspândesc cu o viteză incredibilă, imunizarea cât mai ridicată în rândul populațiilor, grăbește șansele de întoarcere la normalitate. În acest sens, americanii au luat deja decizia de a-i vaccina chiar și pe adolescenți, campania de imunizarea a acestora fiind deja în desfășurare.
Tentați să îi urmeze exemplul, europenii se vor întâlni în cursul zilei de astăzi pentru a se pronunța asupra vaccinării adolescenților cu vârsta de 12-15 ani, cu același vaccin folosit și de americani, și anume Pfizer-BioNTech. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) însărcinată cu această decizie, urma să evalueze în mod accelerat date transmise de către producătorii vaccinului în vederea autorizării administrării acestuia la adolescenți. Cu toate că rezultatele acestei evaluări era programat pentru începutul lunii iunie, EMA a anunțat că va oferi un răspuns astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.
”Vom anunța astăzi, rezultatele unei reuniuni extraordinare a Comitetului Medicamentelor de Uz Uman (...) pe tema indicaţiilor pediatrice a vaccinului Comirnaty”, a declarat Directoarea executivă a EMA, Emer Cooke.
În cazul în care vaccinul Pfizer-BioNTech va fi aprobat, acesta devine primul care obține undă verde a EMA în vederea vaccinării adolescenților în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE). În prezent, acest vaccin este autorizat doar pentru persoanele care au peste 16 ani. Dacă acest ser primește aprobarea Agenției Europene a Medicamentului, România a transmis că va demara vaccinarea aceste categorii de vârstă ”cât de repede posibil”.
”Aşteptăm cu nerăbdare decizia Asociaţiei Europene a Medicamentului, cât de repede posibil vom aproba şi noi şi vom începe vaccinarea la această grupă de vârstă. Evident că vaccinarea va avea nevoie şi de acordul informat al părintelui. Sperăm să existe o cât mai mare colaborare cu părinţii şi cu medicii de familie aşa încât copii care nu neapărat suferă şi nu dezvoltă forme foarte severe, dar sunt un vector important de transmitere, să se vaccineze în număr cât mai mare. Cât de repede va putea începe vaccinarea copiilor, după decizia EMA? Totul depinde şi de cât de repede vor fi făcute modificări în Registrul Electronic de Vaccinare. Cred că depinde cum se iau deciziile în cadrul CNCAV, depinde şi cât de repede ne ajustăm pe partea procedurală, acele modificări în Registrul electronic de vaccinare şi cât de repede transmitem procedurile către centrele de vaccinare şi către medicii de familie implicaţi în aceste procese”, a declarat Ioana Mihăilă, Ministrul român al Sănătăţii.
Între timp, specialiștii nu contenesc cu efectuarea de studii care să le ofere o înțelegere mai amplă și mai corectă cu privire la cum funcționează noul coronavirus și mutațiile acestuia. În acest sens, două studii recente au încercat să răspundă la întrebarea cât durează imunitatea în fața noului coronavirus, iar rezultatele par destul de încurajatoare în condițiile în care răspunsul imun generat de organism este unul pe termen lung. Practic, ”imunitatea la coronavirus durează cel puțin un an, și ar putea chiar să dureze o viață, îmbunătățindu-se în timp, în special după vaccinare. Împreună, studiile sugerează că majoritatea persoanelor care s-au recuperat după Covid-19 și care au fost imunizate ulterior nu vor avea nevoie de alte doze suplimentare. Cu toate acestea, persoanele vaccinate care nu au fost niciodată infectate vor avea nevoie de alte doze, totuși, la fel ca și o minoritate care a fost infectată, dar care nu a produs suficienți anticorpi”, arată ambele rapoarte.
Studiile au avut ca punct de referință analizarea persoanelor care au fost expuse la coronavirus cu aproximativ un an în urmă. Potrivit unuia dintre studii, publicat la începutul acestei săptămâni în revista Nature, ”celulele care păstrează o memorie a virusului persistă în măduva osoasă și pot produce anticorpi ori de câte ori este nevoie”. Celălalt studiu, postat online la BioRxiv, a constatat că aceste așa-numite celule B de memorie continuă să se maturizeze și să se întărească cel puțin 12 luni de la infectarea inițială.
„Lucrările confirmă volumul tot mai mare de cercetare care sugerează că imunitatea în fața SARS-CoV-2 obținută prin infectare și/sau vaccinare pare să fie una de lungă durată. Motivul pentru care ne infectăm cu coronavirusurile comune în mod repetat de-a lungul vieții ar putea avea de-a face mai degrabă cu variația acestor virusuri decât cu imunitatea”, spune Scott Hensley, imunolog al Universității din Pennsylvania, reducând astfel temerea că imunitatea în fața virusului este una pe termen scurt, așa cum se întâmplă în ceea ce privește coronavirusurile care cauzează răceala obișnuită.
Comments