top of page

După petrecerile de Revelion, planeta raportează recorduri absolute de cazuri zilnice cu Covid



După sărbătorile de iarnă în care multe țări nu au impus carantină pentru a evita răspândirea noului coronavirus și a variantelor acestuia, autoritățile sanitare numără acum sute de mii de cazuri de infectare înregistrate în această perioadă. Multe persoane au profitat de libertatea oferită de oficiali și au petrecut în grupuri mari, neținând cont de măsurile de protecție, fapt pentru care, la numai patru zile de la petrecerea de Noul An, Marea Britanie, Italia sau Franța confirmă un tsunami de cazuri noi.

În ultimele 24 de ore, autoritățile din Regatul Unit au confirmat cu tristețe recordul de 218.724 de cazuri noi, un număr cu 137.541 de cazuri mai multe. Conform The Guardian, aceste cifre nu include cazurile care sunt reinfecții.

Tot un record de infecții a fost confirmat și de italieni. Astfel, în cursul zilei de astăzi, ministrul italian al Sănătății a raportat un record de 170.844 de noi cazuri de Covid, comparativ cu 68.052 cu o zi înainte. Între timp, numărul zilnic al deceselor cauzate de coronavirus a crescut la 259 de la 140. De la începutul pademiei de coronavirus și până în prezent, Italia a înregistrat 138.045 de decese din cauza virusului şi a raportat 6,57 de milioane de cazuri.

Tot într-o situație alarmantă se află și Franța. Aici, ultimele 24 de ore au adus o cifră nu depate de 300.000 de cazuri noi cu coronavius.

„Astăzi, Sante Publique France riscă să anunţe 300.000 de infectări în 24 de ore”, a spus Olivier Véran, ministrul Sănătăţii, în faţa Adunării Naţionale. Ultimul record este de 230.000 de cazuri într-o zi, la sfârşitul lui decembrie.

Mai grav este faptul că un grup de cercetători de la Spitalul Universitar din Marsilia au declarat recent că au descoperit o altă tulpină a coronavirusului, cu 46 de mutaţii. Până în prezent, cel puțin 12 persoane au fost infectate cu varianta coronavirusului necunoscută, care are deocamadată o denumire provizorie. Totuşi, nu există semne că ar putea depăşi varianta dominantă Omicron, care reprezintă în prezent peste 60 % din cazurile de Covid din Franţa.

Aceleași 24 de ore au adus îngrijorare și în Grecia unde, potrivit autorităților elene, noul record de infectări, și anume 50.126 de infecţii, l-au depășit pe cel anterior (de 40.560), înregistrat la 31 decembrie. Potrivit Reuters, numărul deceselor a scăzut luni la 61, de la 78.

Nici peste ocean, lucrurile nu stau mai bine. În cursul zilei de luni, Statele Unite au atins un record mondial înspăimântător trecând de un milion de cazuri de Covid, în doar 24 de ore.

„Dar n-am atins vârful”, avertizează principalul consilier știițific al președintelui, doctorul Anthony Fauci, subliniind faptul că răspândirea accentuată a tulpinei Omicron pune probleme odată cu revenirea elevilor la școală după vacanța de sărbători. Pentru a se asigura că nu devin noile focare de infecție, directorii a mii de şcoli din Statele Unite, inclusiv din oraşele mari, şi-au amânat reluarea cursurilor în clase, programată săptămâna aceasta.

„Ştiu că, în ultimele trei săptămâni, mulţi au fost în vacanţe, s-au adunat mai mulţi, aşa că nu ştiu ce va fi când revenim. Ne aşteptăm, din nou, la cifre mari privind infectările. Consider că este în regulă ca fiica mea să revină în sala de clasă. Sunt, însă, îngrijorată pentru cei care nu s-au protejat”, spune un părinte.

„La New York, unde sunt aproape un milion de elevi, instuțiile de învățământ s-au redeschis, dar cu mai multe teste. Dacă este depistat un elev infectat, nu mai intră în izolare, ca până, acum, întreaga clasă. Însă toți elevii trebuie să-și facă teste rapide la domiciliu, în următoarea săptămână de la depistarea infectării unui coleg”, informează Protv.

„Cel mai sigur loc pentru copiii noştri este clădirea şcolii”, spune primarul New York City.

De altă parte, experții din domeniul medical trag un semnal de alarmă admitând că, în comparație cu tulpina Delta, noua variantă Omicron ar prezenta un risc mai mare pentru cei mici decât pentru adulți. „Un grup de vârstă la care ar putea fi probleme îl reprezintă copiii foarte mici, din cauza infectării căilor respiratorii superioare”, a explicat un medic.

În acest context, Agenția americană a medicamentului (FDA) a autorizat doza booster pentru copiii de 12 ani și mai mari, vaccinați deja cu două doze din serul Pfizer. Astfel, pot fi imunizaţi şi copiii mai mici, cu vârste între 5 și 11 ani, dacă au sistemul imunitar compromis.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page