top of page

După femei, experții sunt îngrijorați de soarta copiilor din Afganistan


Preluarea conducerii Afganistanului de către talibani a schimbat dramatic modul în care se desfășoară viața în această țară din Orientul Mijlociu. În timp ce președintele afgan a ales să fugă din țară pentru „a evita vărsare de sânge”, civilii caută din răsputeri să părăsească statul aglomerând aeroportul din Kabul. Persoanele care nu au posibilitatea de a alege o altă opțiune pentru viitor, se resemnează cu gândul că trebuie să trăiască sub noile reguli impuse de talibani.

Dacă cele mai vizate pentru schimbări radicale sunt femeile afgane, potrivit Word Vision, peste 8 milioane de copii din Afganistan au nevoie de ajutor umanitar. În condițiile în care numărul acestora va crește, Organizația umanitară internațională World Vision consideră că lumea trebuie să acționeze imediat în ajutorul acestora, altfel, mulți copii vor plăti cu viața conflictul din această țară.

„Organizaţia umanitară internaţională World Vision avertizează că nenumăraţi copii vulnerabili din Afganistan vor plăti cu viaţa pe măsură ce vor fi înghiţiţi de conflict. Cu o viteză terifiantă, teritorii după teritorii cad sub controlul altor forţe, şcolile sunt închise, alimentele dispar, iar numărul celor forţaţi să se refugieze creşte. Copiii şi familiile lor se ascund sau fug, în vreme ce li se refuză accesul la drepturi fundamentale. Aproape jumătate din populaţie - 18,4 milioane de persoane (din care 8,2 milioane de copii) - a avut nevoie de asistenţă umanitară şi de protecţie în 2021, iar numărul lor este în creştere”, se arată în comunicat publicat de organizație.

Totodată, potrivit aceleiași surse, peste 30% din populația afgană (respectiv 12,2 milioane de persoane) se confruntă cu o criză alimentară acută şi se preconizează că strămutările forţate vor accelera, afectând 500.000 de persoane care vor părăsi diferite provincii în căutare de adăpost până la sfârşitul acestui an. În plus, pandemia de coronavirus cu care se confruntă planeta încă de la finalul anului 2019, continuă să se agraveze în ultimele luni din cauza răspândirii alarmante a variantei Delta (cunoscută inițial ca tulpina indiană), iar în contextul strămutării, măsurile de prevenție lipsesc cu desăvârșire.

„Într-o ţară cu o populaţie de aproape 40 de milioane de persoane, până în prezent au fost raportate doar 139.051 de cazuri de Covid-19 şi 6.098 decese din februarie 2020. Teama şi vulnerabilităţile de tip extrem au ajuns la cote-record, iar copiii sunt expuşi unui risc crescut de violenţă, abuz şi exploatare. Familiile care se luptă deja să supravieţuiască sărăciei provocate de acest conflict, unei secete devastatoare şi efectelor pandemiei de Covid-19 recurg acum la cele mai disperate măsuri de protejare a copiilor, inclusiv căsătoriile juvenile. Istoria a demonstrat că rezistenţa şi tăria poporului afgan sunt extraordinare. Dar şi acestea au limite. Acum, afganii sunt în situaţia cea mai vulnerabilă şi nu îi putem abandona.

Dreptul internaţional umanitar trebuie respectat, iar viaţa copiilor afgani, a familiilor lor şi a comunităţilor trebuie să fie prioritară. Comunitatea internaţională trebuie să îşi menţină prezenţa pe teren pentru a preveni o catastrofă umanitară fără precedent. Este nevoie de angajamente suplimentare pentru un sprijin financiar crescut şi susţinut, pentru implicarea la nivel diplomatic, asumarea responsabilităţii la nivel internaţional faţă de găsirea de soluţii durabile şi protejarea drepturilor copilului. Copiii reprezintă resursa cea mai preţioasă pentru orice soluţie durabilă, pe termen lung, la crize multiple. În apărarea copiilor, toate părţile trebuie să pună pe primul loc nevoile umanitare şi să pună capăt acestui conflict. Împreună cu cei peste 300 de angajaţi ai noştri din Afganistan, World Vision va rămâne şi îşi va face datoria”, a spus Asuntha Charles”, spune Asuntha Charles, director World Vision Afganistan.

De altă parte, Directorul World Vision România, Mihaela Nabăr, a afirmat că ce se întâmplă în Afganistan este o dovadă a faptului că impunerea unor valori şi principii, doar prin fortă, fie ea şi militară, nu construieşte o societate în care să primeze democraţia şi libertatea.

„În fiecare an, peste 488.600 de copii şi adulţi beneficiază de programele World Vision Afganistan, care activează în prezent în patru provincii şi oraşe din ţară”, informează Protv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page