top of page

Doza trei și patru de vaccin anti-Covid ar avea eficiență împotriva Omicron



În timp ce planeta se pregătește de sărbătorile de iarnă, noua varianta de coronavirus, Omicron, se răspândește cu o viteză îngrijorătoare punând autoritățile sanitare în alertă. Între decizia de a impune înăsprirea măsurilor de restricție și respectarea libertății oamenilor, cei mai mulți lideri de state insistă cu privire la deținerea certificatului verde care poate limita astfel, desările sau aglomerările care amenință eforturile depuse până în prezent în lupta împotriva pandemiei.

Din diferite motive, multe persoane sunt reticente cu privire la vaccinare fapt pentru care atitudinea lor vine în contradicție cu deciziile autorităților. În câteva țări s-a pus deja problema obligativității imunizării anti-Covid, nemai lăsând loc de alegeri. Astfel, în vreme ce în multe dintre cele mai mari orașe ale lumii, oamenii se adună în proteste masive, ceasul până la termenul final al libertății în fața deciziei de vaccinare, se apropie de termen. Toate acestea, în timp ce Omicron amenință cu desăvârșire sănătatea a miliarde de oameni.

Prezentă în 63 de țări, această nouă variantă a coronavirusului riscă să contamineze un număr extraordinar de mare de persoane, în timp ce și numărul deceselor este așteptat să crească. Potrivit specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), „varianta Omicron a noului coronavirus pare să se răspândească mai repede decât varianta Delta, provocând simptome mai puţin severe şi făcând vaccinurile mai puţin eficiente. Acea răspândire mai rapidă a variantei Omicron a fost constatată nu doar în Africa de Sud, unde Delta este mai puţin prevalentă, ci şi în Marea Britanie, unde această variantă este dominantă. În momentul de față, datele științifice sunt fragmentate, fapt pentru care nu se știe dacă rata mare de răspândire în populaţii cu imunitate ridicată provine din faptul că Omicron evită imunitatea, profită de o transmisibilitate mai mare inerentă sau este vorba despre o combinaţie între cei doi factori. Cel mai probabil ne așteptăm ca Omicron să depăşească Delta în zonele în care există transmitere comunitară”.

Cu toate că este extrem de contagioasă, noua variantă a coronavirusului, depistată în Botswana și Africa de Sud a provocat infectări relativ „ușoare și moderate” atât în Africa australă cât și în Europa. De altă parte însă, oamenii de știință sunt îngrijorați cu privire la eficiența vaccinurilor disponibile în momentul de față pentru imunizare. Cei mai mulți experți bănuiesc o scădere a eficienţei în privinţa protecţiei oferite împotriva infectării şi transmiterii virusului.

Companiile Pfizer şi BioNTech - care au dezvoltat vaccinul Comirnaty, unul dintre cele mai eficiente seruri anti-COVID-19 până în prezent - au dat asigurări la sfârşitul săptămânii trecute că vaccinul lor este ”în continuare eficient” după trei doze împotriva variantei Omicron. Astfel spus, pentru a se asigura o protecție împotriva Omicron, specialiștii farmaceutici recomandă doza booster.

În timp ce multe țări campaniile de vaccinare au stagnat, autoritățile încearcă să-i convingă pe oameni că amenințarea Omicron este una reală și insistă cu privire la imunizare. Totuși, pentru a se asigura că nu mai există șansa unei potențiale amenințări la sănătatea oamenilor, experții din Israel vorbesc deja despre administrarea celei de-a patra doze. Fruntași la seriozitatea cu care tratează vaccinarea, israelienii au imunizat majoritatea populaţiei şi cu doza booster încă din august-septembrie. „Luăm în calcul administrarea celei de-a patra doze de vaccin pentru categoriile de risc. Tulpina Omicron este cu adevărat alarmantă. În Israel avem relativ puțin cazuri de infectare cu Omicron, dar e clar că, dacă aeroportul Ben Gurion ar fi larg deschis, numărul ar urca vertiginos”, a declarat Naftali Bennett, premierul Israelului.

Până în prezent, Israelul are confirmate 55 de cazuri de infectare cu Omicron, iar dintre acestea, 8 persoane au luat virusul prin transmitere comunitară. Ceilalţi au călătorit nu doar în sudul Africii, ci şi în Marea Britanie, Statele Unite, Emiratele Arabe, Ungaria sau Italia. Alte 51 de infectări sunt deocamdată doar suspecte. „Rata de infectare a început să crească în Israel, după aproape 3 luni de declin continuu”, informează Protv.

Cea mai mare preocupare o reprezintă însă, situația Marii Britanii unde, potrivit autorităților, Omicron va deveni dominantă. „Mă tem că acum ne confruntăm cu o urgență în lupta noastră cu noua variantă Omicron. Oamenii noștri de știință sunt încrezători că o a treia doză, o doză booster, ne poate ridica nivelul de protecție. Am văzut deja dublarea spitalizărilor în Africa de Sud în doar o săptămână și avem pacienți cu Omicron în spital aici, în Regatul Unit, chiar acum. Un nou studiu realizat de Facultatea de Medicină tropicală din Londra estimează că, în cel mai bun caz, 175.000 de britanici vor avea nevoie de spitalizare în următoarele 5 luni. Iar cel mai rău scenariu arată alţi 25 de mii de britanici ar urma să-şi piardă viaţa până la sfârşitul lunii aprilie, din cauza SARS-COV-2”, a transmis Boris Johnoson, premierul britanic.

Până acum, doza a treia de vaccin le-a fost oferită doar vârstnicilor şi persoanelor cu boli cronice din Regat. De luni, se califică pentru doza booster şi persoanele de peste 30 de ani.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page