top of page

Donald Trump: „Twitter este plictisitor”La trei săptămâni după ce a părăsit Casa Albă, fostul președinte american, Donald Trump a fost achitat de Congresul SUA, nefiind uitat pentru modul său de guvernare în timpul celor patru ani de mandat, dar nici pentru violențele de la Capitoliu, petrecute în data de 6 ianuarie, când cinci persoane și-au pierdut viața în urma asaltului sugerat de Trump. În opinia multora, faptul că Donald Trump este singurul președinte din istoria Statelor Unite pus sub acuzare de două ori dar și achitat de două ori, nu face altceva decât să îi confere acestuia scuza de a pretinde că a fost luat drept țintă de stânga și de presă.

Pentru a se ajunge la un verdict de vinovăție care ar fi putut fi urmat de o sancțiune de ne-eligibitate, erau necesare 67 de voturi în favoarea condamnării lui Trump. În realitate, această intenție a adunat „doar” 57 de voturi (de la senatori cât și de la șapte republicani) din 100.

Acuzat de fostul său aliat, Mitch McConnel că este „autorul moral” pentru violențele de la Capitoliu, Donald Trump l-a atacat pe acesta cerându-le republicanilor să-i întoarcă spatele. „Mitch este un politician nemulţumit şi morocănos, care nu zâmbeşte niciodată şi dacă senatorii republicani rămân alături de el, nu vor mai câştiga. Partidul Republican nu poate fi niciodată respectat sau puternic cu lideri politici precum Mitch McConnell. Acum cifrele sale în sondaje sunt chiar mai mici decât oricând, distruge partea republicană din Senat şi, în acelaşi timp, face un rău teribil ţării noastre”, a scris fostul preşedinte într-un comunicat usturător.

În vârstă de 78 de ani, Mitch McConnell a votat sâmbătă pentru achitarea miliardarului republican în procesul intentat acestuia în Senat, apreciind că această instituţie nu este competentă să îl judece. Totuși, McConnell l-a declarat responsabil moral şi în fapte pentru asaltul asupra clădirii Capitoliului. „Protestatarii violenţi au acţionat pentru că cel mai puternic om de pe planetă i-a hrănit cu minciuni refuzând înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Donald Trump, acum un cetăţean obişnuit, ar putea fi încă urmărit în justiţie. Donald Trump continuă să fie responsabil pentru tot ceea ce a făcut în timpul deţinerii funcţiei. Nu a scăpat încă absolut deloc”, a afirmat senatorul republican.

Din păcate, fără un mandat de ales public, privat de de contul său de Twitter, izolat în clubul său de golf aflat la mai mult de 1.300 km de Washington, fostul președinte ar putea să aibă dicultăți în a se face auzit acum. Mai mult, în timp ce unii se gândesc deja la alegerile prezidențiale din 2024, una dintre pretendentele posibile la învestitura republicană, Nikki Haley, sugerează că Trump ar trebui să nu poată candida din nou. „El a luat-o pe un drum pe care nu ar fi trebuit să meargă, iar noi nu ar fi trebuit să-l urmăm și nu ar fi trebuit să-l ascultăm. Și nu trebuie să lăsăm niciodată asta să reînceapă”, a declarat ea.

De altă parte, Trump este considerat vinovat și de pierderea Senatului după ce acesta a refuzat să accepte înfrângerea în fața lui Joe Biden de peste două luni, plasând astfel Partidul Republican într-o poziție proastă în două scrutine senatoriale de la începutul lui ianuarie, câștigate astfel de democrați. Mai mult, supărarea pe care o au din cauza lui Trump, i-a determinat pe circa o sută de foști republicani să ia în calcul crearea unui nou partid de centru-dreapta care să îi reunească pe republicanii care nu vor să mai audă de fostul lider de la Casa Albă.

Neașteptat, Donald Trump a decis să vorbească pentru prima dată de la încheierea mandatului său comentând astfel mai multe evenimente recente. Solicitat de Fox News, Newsmax și OAN (canalele lui preferate), Trump a acceptat să vorbească despre moartea comentatorului politic de radio conservator, Rush Limbaugh. Acesta a profitat însă de interviu și a declarat că „Twitter este plictisitor”, în contextul în care această rețea de socializare a decis să îi suspende contul după ce susținătorii lui Trump au luat cu asalt clădirea Capitoliului. Întrebat despre revenirea pe rețelele de socializare, fostul președinte american a spus că negociază cu mai multe persoane.

„Există, de asemenea, cealaltă opţiune, aceea de a-ţi construi propriul site, pentru că avem mai mulţi ca oricine altcineva astfel încât să poţi construi propriul tău site”, a adăugat Trump, făcând aluzie la numărul mare al susţinătorilor săi. Tot în cadrul aceluiași interviu, Donald Trump l-a atacat pe Joe Biden despre care a spus că este posibil să fie dus cu capul. În legătură cu o posibilă candidatură în 2024, acesta a declarat: „Nu voi spune încă, dar avem un sprijin extraordinar. Sunt singurul care este acuzat, dar cifrele mele sunt în creștere”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page