top of page

Doar 2% dintre africani au primit o doză de vaccin în timp ce 24% din populația lumii este vaccinată




În timp ce restul lumii se poate lăuda cu o progresie extraordinară în lupta împotriva noului coronavirus datorită campaniilor de vaccinare, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că nu la fel stă și situația în Africa. Aici, creșterile de cazuri noi de coronavirus par să nu se mai întrerupă iar livrările de vaccinuri sunt aproape blocate, făcând ca acest continent nu este pregătit pentru un al treilea val de pandemie.

″Africa are oficial mai mult de 4,8 milioane de cazuri de Covid-19 şi 130.000 de decese, 2,9% din cazurile globale şi 3,7% din decese. Multe spitale şi clinici din Africa sunt departe de a fi pregătite să facă faţă unei creşteri drastice a numărului de pacienţi cu boli grave. Tratamentul este ultima linie de apărare împotriva acestui virus şi nu ne putem permite să cadă. Solicit o mai bună dotare personalului din spitale şi medical. Ameninţarea unui al treilea val este reală şi crescută″⁣, a avertizat dr. Matshidiso Moeti, directoare regională a OMS, în timpul unei conferinţe de presă online.

Potrivit unui sondaj efectuat de organizaţie în luna mai, echipamentele şi personalul medical esenţiale necesare pentru îngrijirea pacienţilor grav bolnavi de coronavirus sunt extrem de insuficiente în multe ţări de pe continentul african. Dacă țări precum Germania sau Statele Unite au mai mult de un pat la terapie intensivă la 100.000 de locuitori, din 23 de țări, majoritatea au mai puțin de un pat la 100.000 de locuitori și doar o treime dintre ele au ventilatoare mecanice. Din întregul continent, Africa de Sud este țara care duce cea mai grea luptă cu această pandemie. În condițiile în care țara se confruntă cu mai mult de 1,6 milioane de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 și 56.439 de decese, oficialii au decis înăsprirea restricțiilor sanitare. Uganda, Angola și Namibia sunt alte țări unde se înregistrează, de asemenea, o recrudescență a cazurilor de coronavirus.

În timp ce numărul de infectari crește de la o săptămână la alta, cu focare de infecții în școli și în rândul angajaților din domeniul sănătății, Africa se mai confruntă și cu pneurie de vaccinuri, iar livrările sunt aproape blocate. Specialiștii de la OMS speră însă la noi livrări de vaccinuri în lunile următoare prin programul Covax. În mod special, OMS speră livrarea celor 80 de milioane de doze promise de Statele Unite.

Din păcate, până în prezent, doar 2% dintre africani au primit cel puțin o doză de vaccin, comparativ cu faptul că 24% din populația lumii este acum vaccinată. Şase ţări nu au recurs încă la vaccinare, dintre care patru sunt în Africa: Tanzania, Burundi, Ciad şi Eritreea.

Între timp, restul lumii își focusează atenția puternic pe lupta împotriva pandemiei, încercând să vaccineze cât mai multe persoane dar și ținând sub control restricțiile impuse împotriva răspândirii virusului. Pentru cele mai multe țări, tulpină indiană (intitulată de specialiști și varianta Alfa) reprezintă o amenințare majoră. În Marea Britanie, spre exemplu, această mutație a devenit dominantă. Conform Public Health England, aceasta ar putea presupune un risc sporit de spitalizare comparativ cu varianta britanică (denumită și varianta Delta). Potrivit autorităților britanice, numai săptămâna trecută au fost identificate 5.472 de cazuri noi cu varianta Delta, în timp ce numărul total al acestor cazuri a ajuns la 12.431.

Specialiștii înclină să creadă că varianta britanică ar fi mai transmisibilă decât varianta indiană, însă încă mai este nevoie de date suplimentare pentru a confirma acest lucru. Din cauza răspândirii acestei variante, premierul britanic, Boris Johnson, a avertizat că se ia în calcul amânarea ridicării complete a restricțiilor prevăzute pentru 21 iunie. ″Cu această variantă acum dominantă în Marea Britanie este vital să fim în continuare atenţi, mai ales dacă aflăm mai multe despre impactul asupra transmiterii virusului şi sistemului sanitar″⁣, a declarat și Jenny Harries, director executiv al Agenţiei britanice de sănătate publică.

În prezent, Marea Britanie este una dintre cele mai avansate țări în campania de vaccinare anti-coronavirus dar cu toate acestea, autoritățile caută să nu riște prea mult, pierzând teren în fața amenințării acestor tulpini. Din acest motiv, Marea Britanie și-a revizuit lista de culori (roșu, galben și verde) care permite călătoriile din afara Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord. Cea mai mare supriză o reprezintă faptul că Portugalia (aflată în lista verde) a urcat în lista galbenă. Astfel, cei care se întorc din Portugalia, trebuie să facă 10 zile de carantină și două teste de Covid-19. Portugalia era singura țară europeană în lista verde, permițându-le britanicilor să meargă în vacanță, fără teama de a pierde 10 zile de izolare la întoarcere.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page