top of page

Dincolo de protecția persoanei imunizate, vaccinul AstraZeneca reduce răspândirea coronavirsului



Mai bine de un an de zile, planeta trăiește un coșmar fără margini, provocat de un inamic invizibil, apărut pentru prima dată într-un oraș chinezesc, la finalul anului 2019. Viteza de răspândire, numărul mare de contaminări și milioanele de persoane care au murit în lupta cu noul coronavirus i-a pus pe liderii lumii în situația neplăcută de a opri societatea, a stopa economia, a încetini pulsul culturii și a-i obliga pe oameni să stea cât mai mult timp închiși în case. De luni de zile, oamenii de pe întreaga planetă învață cum să își consume întreaga existență între patru pereți, departe de cei dragi, lucrând de acasă, educând copiii online. Singura sursă de socializare rămân conexiunile cu internetul pe care cei mai mulți, l-au transformat într-o extensie a prorpiului respir. În timp ce specialiștii lucrau la foc continuu pentru producerea unui vaccin care ar putea să oprească această pandemie, oamenii sperau că eforturile și sacrificiile pe care le depun, vor fi recompensate în iarna lui 2020. Din păcate, nu a fost așa: aapariția unor mutații ale coronavirusului a forțat din nou decizia liderilor de a extinde carantinele impuse și a înăspri măsurile de restricție.

O dată produse mai multe vaccinuri împotriva Covid-19, campaniile de vaccinare au început să se lovească de obstacole precum neîncrederea oamenilor, terorii ale conspirației, eficacitate sub 100% sau întârzieri ale livrărilor. În Europa, țara cu cele mai multe decese cauzate de coronavirus, Marea Britanie, se află în fruntea clasamentului cu cea mai mare rată de vaccinare. Din păcate, situația nu stă la fel de încurajator și în celelalte țări, unde livrările de coronavirus vin în tranșe insuficiente. Cu toate acestea, liderii Franței și Germaniei încearcă să îi asigure pe cetățenii săi că lucrurile vor fi bine. Dacă, Cancelarul Angela Merkel le-a garantat tuturor germanilor care vor, că vor fi vaccinați cu prima doză a unui ser anti-Covid până în octombrie, președintele francez, Emmanuel Macron și-a propus să îi vaccineze pe toți francezii care vor, până la finalul verii.

Între timp, experții au mai adus vești cu privire la vaccinurile care luptă împotriva acestei pandemii. Conform unui studiu efectuat recent, dincolo de protecția persoanei imunizate, serul produs de AstraZeneca ar reduce transmiterea coronavirusului cu 76% încă de la administrarea primei doze. Este un debut pentru o astfel de veste, fiind pentru prima dată când se atestă că un vaccin împotriva noului coornavirus nu doar protejează persoane vaccinată, dar și reduce transmiterea virusului, fapt care demonstrează că noul coronavirus și-a găsit nașul. O persoană vaccinată, nu se protejează doar pe sine, ci și ajută la răspândirea pandemiei pentru că fiecare persoană imunizată îi va proteja, indirect, pe alții.

„Vestea cu adevărat bună este că reduce spitalizările, nu au fost participanți la acest studiu internați cu Covid-19, după ce au fost injectați cu vaccinul Oxford. În același timp, s-a redus numărul celor care au forme mai ușoare de coronavirus, chiar și asimptomatici, cu aproximativ două treimi”, a declarat Matt Hancock, reprezentantul britanic al sănătății publice. După prima doză, vaccinul AstraZeneca oferă o protecție efectivă de 76% pentru o perioadă de trei luni. Conform studiului, intervalul până a rapel poate fi mărit între 4 și 12 săptămâni, fapt care elimină îngrijorările cauzate de o posibilă întîrziere a livrărilor cu acest ser.

„Sunt două componente în acest studiu: una – protecția între doze; cealaltă – cu cât este mai lung intervalul între doze, cu atât sunt mai mari sporirea imunității și protecția, pentru a doua doză”, a explicat Andrew Pollard, șeful Oxford Vaccine Group. Cercetarea amintită mai devreme arată că, atunci când este administrată și a doua doză, nivelul de protecție în privința transmiterii virusului, crește până la 82%. În plus, acestea nu sunt singurele avantaje ale vaccinului dezvoltat de AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford. Serul este mai ieftin, mai ușor de stocat și transportat. Cu toate acestea însă, multe țări europene au decis să nu îl administreze persoanelor de peste 65 de ani – adică exact categoria cea mai vulnerabilă la coronavirus. Una dintre acestea țări este chiar Franța. „Acest vaccin AstraZeneca va fi folosit în primul rând pentru personalul medical sub 60 de ani, corespunzător recomandărilor. Dar nu vom oferi vaccinul AstraZeneca persoanelor de peste 65 de ani”, a clarificat președintele francez, Emmanuel Macron.

După ce s-a întâlnit cu reprezentanții marilor fabricanți de produse farmaceutice, din Franța și Europa, liderul de la Paris le-a cerut acestora să accelereze producția dozelor de seruri anti-Covid. Conform acestuia, din martie, Sanofi își va produce propriul vaccin în Franța, iar alte trei uzine farmaceutice franceze vor produce serurile Pfizer, Moderna și CureVac.

Într-o discuție cu cancelarul german, Macron a mărturisit că ambii au decis să lase deschisă posibilitatea utilizării serului rusesc Sputnik. „Nu este o decizie politică. Este o decizie științifică”, a clarificat președintele Macron. „Oricine solicită aprobarea din partea Agenției europene a medicamentelor este binevenit. Am vorbit cu președintele Rusiei exact despre asta. Am remarcat datele bune despre vaccinul rusesc publicate astăzi”, a adăugat Angela Merkel.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page