top of page

Din ce în ce mai multe ţări refuză să mai utilizeze vaccinul produs de AstraZeneca



O adevărată isterie s-a declanșat în întreaga lume după ce autoritățile din Danemarca au decis să suspende administrarea vaccinului anti-coronavirus produs de AstraZeneca. Din cauza faptului că unele persoane vaccinate cu acest ser au fost depistate cu formarea unor cheaguri de sânge imediat după imunizare, autoritatea sanitară din Danemarca a decis să suspende din motive de precauție și până noi ordine, administrarea vaccinului de la AstraZeneca. “Decizia intervine după raportarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-Covid-19 de la AstraZeneca. La ora actuală nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge”, a explicat Agenţia Naţională de Sănătate.

“Este important de subliniat că nu am renunţat la vaccinul de la AstraZeneca, dar că facem o pauză în utilizarea sa. Există o documentaţie importantă ce dovedeşte că vaccinul este atât sigur, cât şi eficace. Dar, împreună cu Agenţia daneză a medicamentelor, trebuie să reacţionăm la informaţiile despre eventuale efecte secundare grave, atât în Danemarca, cât şi în alte ţări europene”, a precizat directorul agenţiei daneze, Soren Brostrom.

Cu câteva zile înainte, Austria anunțase că a încetat utilizarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, după decesul unei infirmiere de 49 de ani din cauza unor grave tulburări de coagulare la câteva zile după primirea vaccinului. În cursul acestei săptămâni, o anchetă preliminară a Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) a subliniat că nu există nicio legătură între vaccinul de la AstraZeneca și decesul infirmierei. În plus, EMA a confirmat că doar 22 de cazuri de tromboze au fost semnalate din rândul celor peste 3 milioane vaccinate în Spaţiul economic european.

Totuși, pe baza acestor știri, alte patru țări europene - Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg - au suspendat ulterior vaccinările cu dozele provenite din lotul respectiv, livrat în 17 state și care conține un milion de doze.

Suspiciunile create în jurul efectelor produse de AstraZeneca i-au atras atenția premierului britanic, Boris Johnson, care ține să ia apărarea acestui ser produs în colaborare cu Universitatea Oxford. „Am fost clari cu privire la faptul că vaccinul AstraZeneca/Oxford este atât sigur, cât şi eficient. Atunci când oamenii sunt invitaţi să se prezinte să fie vaccinați cu vaccinul AstraZeneca/Oxford, ei trebuie să o facă cu deplină încredere”, a declarat presei un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson.

Inițial, vaccinul produs de AstraZeneca a fost aprobat și utilizat pentru prima dată de Marea Britanie, care a comandat 100 de milioane de doze din acesta. Pentru a livra la timp dozele promise Marii Britanii, AstraZeneca a întârziat livrările către celelalte țări ale Uniunii Europene. Astfel, AstraZeneca a anunţat în ianuarie că nu va putea livra în primul trimestru decât o treime din cele 120 de milioane de doze promise iniţial celor 27 de state membre ale UE, născând un val de critici la adresa companiei farmaceutice. În aceste circumstanțe, Italia a blocat recent exportul a 250.000 de doze, argumentând în special o “penurie persistentă” şi ”întârzieri de aprovizionare”. Ulterior, Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că şi alte ţări ar putea bloca exporturi de vaccinuri anti-coronavirus, aşa cum a făcut Italia, declarând totodată că AstraZeneca nu a livrat decât “mai puţin de 10%” din dozele comandate între decembrie şi martie.

Toate aceste controverse au scăzut credibilitatea vaccinului și din ce în ce mai multe țări refuză să mai aibă de a face cu acest ser. Îngrijorată de faptul că lipsa acestui vaccin ar putea îngreuna lupta împotriva pandemiei și deci, întoarcerea la normalitate, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat că studiază semnalările primite din mai multe state UE privind cazuri de tromboză diagnosticate după vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Între timp, EMA recomandă continuarea administrării acestui ser, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser, după ce Danemarca, Islanda şi Norvegia au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca, iar Austria şi Italia au retras temporar fiecare câte un lot din acest vaccin.

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca, conceput pe baza unui virus comun la cimpanzei, a fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford împreună cu gigantul anglo-suedez AstraZeneca. “Este un vaccin vector viral - el ia ca suport un alt virus (un adenovirus obişnuit în rândul cimpanzeilor) care a fost slăbit şi modificat genetic pentru a preveni replicarea noului coronavirus în corpul uman. Modul său de a livra material genetic în celule, ordonându-le să atace SARS-CoV-2, a fost comparat cu un cal troian”, informează Protv. Comparativ cu celelalte vaccinuri, precum Pfizer/BioNTech, Modernă sau Johnson&Johnson, serul dezvoltat de AstraZeneca are avantajul de a fi ieftin, ușor de transportat și ușor de depozitat. În ceea ce privește eficiența sa, testele clinice au dovedit o eficiență de 70% (comparativ cu peste 90% pentru Pfizer/BioNTech şi Moderna), un rezultat validat de revista ştiinţifică The Lancet. Totuși, eficacitatea sa la persoanele cu vârsta peste 65 de ani a fost pusă la îndoială şi în Europa, din cauza lipsei de date suficiente, înainte ca studiile să ofere date liniştitoare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page