Din cauza variantei Delta de Covid-19, mai multe țări reintroduc lockdown-urile
Sezonul estival și presiunea oamenilor care nu mai pot răbda în izolare după mai bine de 17 luni de pandemie, i-a determinat pe oficiali să riște și să relaxeze măsurile de restricție. Din păcate, la scurt timp, această revenire parțială la normalitate a determinat creșterea dramatică a numărului de infectări cauzate de varianta Delta (cunoscută inițial că mutația sau tulpina indiană). Îngrijorate de faptul că cel de-al patrulea val de infectări ar putea să amenințe și mai mult eforturile depuse până în prezent, autoritățile mai multor țări au decis să reintroducă rapid restricțiile.
Astfel, la numai patru săptămâni duce ce a ridicat toate restricțiile legate de coronavirus, Islanda a anunțat reintroducerea unora dintre măsuri, motivând decizia cu creșterea puternică a numărului de infectări. „Vaccinarea a avansat deosebit de bine în Islanda şi putem să ne felicităm pentru aceasta. Cu toate acestea, trebuie să luăm măsuri pentru a atenua situaţia actuală. Începând de aseară şi până la 13 august, adunările publice vor fi limitate la 200 de persoane, regula de păstrare a unei distanţe fizice de un metru va reintra în vigoare, iar masca va fi din nou obligatorie în spaţiile publice închise. Barurile şi restaurantele se vor închide la ora 23.00, iar piscinele şi sălile de sport vor fi limitate la 75% din capacitate”, a declarat prim-ministrul Katrin Jakobsdottir vineri seară la televiziunea publică, după o reuniune de guvern.
În condițiile în care peste 85% din populația de peste 16 ani este complet vaccinată, Islanda ridicase în urmă cu o lună, toate restricțiile în spațiile închise însă, începând cu data de 12 iulie, insula a început să se confrunte cu o creștere dramatică a infectărilor, raportând 355 de cazuri noi, majoritatea legate de varianta Delta. Ca și în alte țări, trei sferturi dintre aceste cazuri au fost raportate la persoane nevaccinate cofirmand astfel faptul că vaccinarea este esențială în lupta cu noul Covid-19.
Aceiași variantă Delta a provocat o serie de proteste și nemulțumiri în Australia. După ce a fost lăudată pentru modul în care a gestionat pandemie de coronavirus în 2020, Australia a decis decent să îi trimită în carantină pe locuitorii celor mai mari orașe, Melbourne și Sydney pentru a stăvili o nouă creştere a cazurilor de coronavirus. Oamenii însă nu sunt de acord cu această decizie, astfel că mii de persoane au manifestat sâmbătă împotriva măsurilor antiepidemice de lockdown, cerând Australiei să se trezească. În urmă confruntărilor cu forțele de ordine, mai multe persoane au fost arestate.
„La Melbourne, presă locală a relatat că mii de persoane au invadat străzile după ce s-au strâns în faţa parlamentului statului Victoria la începutul după-amiezii. Manifestanţii, care nu purtau măşti de protecţie, au încălcat dispoziţiile referitoare la deplasările neesenţiale şi la adunările publice, măsuri dictate de autorităţi, care au lăsat să se înţeleagă că le-ar putea prelungi până în octombrie. Între timp, în Sudney, mai multe elicoptere au survolat străzile din acest oraş cu cinci milioane de locuitori, care luptă pentru a ţine sub control creşterea cazurilor de infectare, cauzată de varianta Delta a coronavirusului, în statul Noua Galie de Sud, unde sâmbătă au fost raportate 163 de cazuri noi şi aproape 2.000 în total în acest moment”, informează Protv.
Din cauza creșterii puternice a infectarilor, jumătate din cei 25 de milioane de locuitori ai Australiei sunt în lockdownuri în mai multe orașe. Totuși, furia oamenilor este în creștere, motivată de faptul că restricțiile sunt adesea respectate doar parțial, iar guvernul conservator este incapabil să furnizeze vaccinuri în cantități suficiente. Până în prezent, doar 11% din populație este vaccinată complet.
Australia nu este însă singura țară care și-a plasat o parte din locuitori în lockdown. În Hanoi, capitala Vietnamului, autoritățile i-a plasat sâmbătă în lockdown pe cei opt milioane de locuitori, pentru a încerca să limiteze înmulțirea cazurilor de infectăre cu coronavirus. La nivelul țării, cu o zi în urmă, autoritățile sanitare raportaseră peste 7.000 de cazuri de infectare, reprezentând un al treilea record de contaminări zilnice depășit în numai o săptămână. Astfel, în prezent, centrul capitalei, de regulă foarte animat, este pustiu. În Vietnam, au fost injectate până acum doar aproape 4,5 milioane de doze de vaccin împotriva coronavirus, în timp ce autoritățile încearcă să dezvolte propriile seruri.
Potrivit Dr. Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite, în Statele Unite, varianta Delta a coronavirusului se răspândeşte tot mai mult și este detectată în peste 80 la sută dintre noile îmbolnăviri. “Varianta Delta se răspândește cu o eficiență incredibilă și, în prezent, reprezintă peste 83% din numărul infectărilor existente în Statele Unite. Dacă nu sunteți vaccinaţi, vă rugăm să luați în serios varianta Delta. Acest virus nu are nicio intenţie să renunțe și este în căutarea următoarei persoane vulnerabile pentru a o infecta. Vă rugăm să luați în considerare vaccinarea, iar până când veţi face acest lucru, luaţi toate măsurile de precauţie necesare”, a declarat expertul. În ciuda faptului că Statele federale Arkansas, Missouri, Florida și Los Angeles se confruntă cu o explozie de cazuri noi de coronavirus, principalul epidemiolog al Statelor Unite, doctorul Anthony Fauci, exclude pentru moment varianta unei carantine totale. “Când vorbim despre o creştere accentuată a numărului de cazuri, ne referim la un număr copleşitor în rândul persoanelor care nu s-au vaccinat”, a declarat Dr. Anthony Fauci.
Comments