top of page

„Decesele provocate de Covid-19 vor atinge foarte curând nivelul de 100.000 pe săptămână”



Lupta împotriva noului coronavirus este în prezent o luptă contra cronometru având în vedere faptul că noile tulpini descoperite în mai multe țări sunt de 70 de ori mai contagioase, iar rata de infectare explodează de la o zi la alta. Între timp, campaniile de vaccinare se desfășoară la foc continuu, însă chiar și cu mai multe seruri disponibile, în unele state, autoritățile sanitare întâmpină mai multe obstacole în imunizarea populației. Fie proasta gestionare a centrelor de vaccinare, neîncrederea oamenilor în vaccin sau lipsa dozelor promise de marile companii farmaceutice, sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă liderii mondiali.

Plasate în carantină, mai multe țări caută acum să depună maximul de efort în lupta cu noul coronavirus, cu scopul de a se întoarce la realitate. În plus, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă și avertizează omenirea că numărul deceselor provocate de Covid-19 ar putea atinge foarte curând nivelul de 100.000 pe săptămână, la nivel mondial, față de 93.000 raportat săptămâna trecută. „Într-un raport epidemiologic prezentat luni în consiliul de administraţie al OMS, în regiunea Americilor au avut loc aproximativ 47% din decesele actuale. În Europa, numărul cazurilor de infectare şi de decese se stabilizează, dar la un nivel ridicat. În prezent, situaţia noastră epidemiologică este dinamică şi inegală, fiind complicată de variante (n.r. ale coronavirusului)”, a declarat expertul în urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Mike Ryan.

Anticipând că măsurile de restricție și carantinele impuse în luna noiembrie în mai multe țări, ar fi pus capăt pandemiei înainte de sărbătorile de iarnă, speranța oamenilor a fost spulberată de apariția diferitelor mutații ale virusului, considerate extrem de contagioase în comparație cu virusul original.

În cursul zilei de ieri, experții de la OMS au semnalat că variantele britanică şi sud-africană ale noului coronavirus au fost identificate deja în zeci de ţări, mai precis, în tulpina britanică a fost identificată în 58 de ţări de pe patru continente, iar cea sud-africană în 22 de ţări. În prezent, continentul american, unde graficul contagierilor şi al deceselor este în continuare în creştere, concentrează 47 % din numărul total al deceselor, în timp ce în Europa cifrele par să se fi stabilizat, dar rămân totuşi ridicate. „Situaţia epidemiologică actuală se complică din cauza variantelor, dar cu toate acestea multe ţări controlează nivelurile de contagiere. Multe reţele sanitare se confruntă cu o presiune extremă, în timp ce sistemele de monitorizare a noilor cazuri întâmpină dificultăţi pentru a suporta niveluri înalte de infectare, iar dezinformarea îngreunează aplicarea măsurilor”, a transmis același Mike Ryan.

Potrivit consilierului ONU pentru Covid-19, Bruce Aylward, în cele 42 de zile care s-au scurs de a lansarea campaniilor globale de vaccinare au fost administrate 40 de milioane de doze în 50 de ţări. Cel mai utilizat vaccin în lume este cel produs de americanii Pfizer în colaborare cu germanii de la BioNTech (folosit de 44 de ţări care au demarat campaniile de imunizare), urmat de cel dezvoltat de Moderna (utilizat în 6 țări). Vaccinul rusesc Sputnik V (produs de laboratoarele Gamaleya) şi cel chinezesc al companiei Sinopharm au fost administrate în trei ţări, iar cele dezvoltate de Sinovac şi de AstraZeneca se administrează în două ţări.

„Vaccinurile de la Moderna şi Pfizer-BioNTech, care folosesc noua tehnologie cu ARN mesager prezintă provocări la transportarea lor în ţările în curs de dezvoltare, deoarece necesită seringi speciale şi depozitarea la temperaturi foarte joase”, a subliniat Bruce Aylward.

Potrivit unor date centralizate de Bloomberg, clasamentul țărilor cu cele mai multe vaccinuri administrate populației este condus de Statele Unite ale Americii, cu 14,3 milioane de vaccinuri făcute până în 17 ianuarie. Urmează China, cu 10 milioane de oameni vaccinați, Uniunea Europeană, cu 5,2 milioane de vaccinuri, și Marea Britanie, cu 4,3 milioane de oameni vaccinați. Lista este continuată de Israel, Emiratele Arabe Unite, Rusia, Italia, Germania, Spania, Turcia, Canada, Franța, Mexic, Polonia, India, Arabia Saudită, România, Argentina și Danemarca.

Cele mai multe laude se duc totuși către Israel, care în prezent, este țara cu cea mai mare rată de vaccinare a populației. Pentru a menține acest ritm, Israelul a trebuit să facă un compromis cu Pfizer, producătorul vaccinului pe ca îl folosește și anume, statul evreu a încheiat un acord prin care promite că va da gigantului farmaceutic acces la numeroase date medicale, în schimbul fluxului continuu al distribuirii vaccinului. „Susținătorii vaccinării spun că acordul ar putea permite Israelului să devină prima țară care își vaccinează toată populația, oferind în același timp cercetări valoroase care ar putea ajuta restul lumii. Dar criticii spun că acordul ridică probleme etice majore, inclusiv posibile încălcări ale vieții private, precum și o accentuare a diviziunii globale care permite țărilor bogate să stocheze vaccinuri, deoarece populațiile mai sărace, inclusiv palestinienii din Cisiordania și Gaza, ocupate de Israel, trebuie să aștepte mai mult”, informează Protv.

„Israelul va fi un stat model global. Israelul va împărtăși cu Pfizer și cu întreaga lume datele statistice care vor ajuta la dezvoltarea strategiilor de înfrângere a coronavirusului” - a spus premierul Benjamin Netanyahu - care așteaptă alegerile din martie în calitate de ”vaccinator-șef” al Israelului.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page