top of page

De teama virusului, Rusia interzice vârstnicilor să mai iasă din casă în următoarele 4 luni



În ciuda faptului că planeta beneficiază de mai multe vaccinuri împotriva coronavirus iar campaniile de îmunizare au debutat în forță, în prezent, lupta cu acest inamic invizibil pare să fie condusă detașat de varianta Delta, considerată a fi cea mai contagioasă dintre toare variantele depistate până acum. În timp ce unele state au demarat deja imunizarea cu a treia doză de vaccin anti-Covid, în fiecare țară există un număr considerabil de persoane care refuză să se vaccineze din diferite motive.

În România, cifra persoanelor care nu au încredere în acest ser este de 70% fapt care a determinat o explozie a cazurilor zilnice și a deceselor cauzate de această boală. Înregistrând record după record negativ, România a cerut asistență internațională. Speriați de faptul că odată infectați, nu există medici disponibili care să îi ajute, aproape 44.000 de români au acceptat în ultimele 24 de ore să facă prima doză.

Pentru cei de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), situația din România este într-adevăr mai gravă decât în Rusia, unde în prezent, reticența față de vaccin a determinat o explozie de cazuri zilnice. În acest sens, autoritățile din Moscova le-au ordonat tututor celor de peste 60 de ani nevaccinați, dar și cei cu boli cronice, vor fi supuși unor ordine stricte de a rămâne acasă în următoarele 4 luni.

„Rata de infectare a crescut subit și copleșitor. Deja ne-am bătut propriile recorduri de anul trecut. Iar problema e direct legată de numărul mic de vaccinați. Majoritatea zdrobitoare a celor care se îmbolnăvesc acum sunt nevaccinați”, a declarat Mikhail Murashko, ministrul rus al Sănătății.

Într-una din cele mai grave perioade de la izbucnirea pandemiei trece și Bulgaria. Țara vecină a raportat un număr de 5.000 de teste pozitive în ultimele 24 de ore, în timp ce 200 de persoane s-au stins din viață. „Există o presiune uriașă în interiorul spitalului nostru. Unitățile de terapie intensivă sunt aproape pline cu pacienți COVID”, a declarat Peter Gribnev, medic spitalul Univ. Alexandrovska. De la începutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în Bulgaria, doar 25% din populație s-a imunizat.

Dacă Spania raportează în acest moment o rată de infectare de 24 de cazuri la suta de mii de locuitori, iar Franța - 48, în Marea Britanie sunt 463 de îmbolnăviri la suta de mii de oameni. Media zilnică din ultima săptămână depășește 40.000 de cazuri. Mai rău, în ultimele 24 de ore, în Regatul Unit au fost 223 de decese asociate cu COVID-19, cea mai mare cifră din luna martie semnalată în această ţară fapt care pune presiune pe autorități pentru implementarea “planul B” care presupune obligativitatea măștii de protecție în locurile aglomerate şi în spaţiile închise, revenirea la muncă la distanță și instituirea pașaportului sanitar însă guvernul refuză să se gândească la aceasta ca la o opțiune. „În fiecare zi vorbesc cu oameni din spitale, din serviciul de ambulanțe. Absolut toți mi se plâng că sunt copleșiți. Deja nu mai respectăm țintele cu privire la timpii de așteptare în camera de gardă ori după ambulanță”, a declarat Matthew Taylor, director executiv al Confederației NHS.

„Orice discuție despre noi restricții de călătorie ori carantina nu ajută la nimic. Acum avem vaccinuri, iar vaccinul a schimbat cu totul abordarea. Din punctul meu de vedere, iese din discuție o nouă carantină”, confirmă Kwasi Kwarteng, membru al Parlamentului Regatului Unit.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page