top of page

„Dacă Putin va zdrobi Ucraina, va avansa spre Helsinki, Varșovia, București, poate chiar Berlin”


În timp ce Rusia atacă Ucraina de o lună de zile, distrugând-o într-o proporție covârșitoare, planeta nutrește un sentiment puternic de ură la adresa președintelui rus, Vladimir Putin. Simțindu-se cu mâinile legate, liderii internaționali resimt frustrarea faptului că nu pot interveni fizic în apărarea ucrainenilor. Totuși, după ce au impus sancțiuni dure Moscovei, aceștia speră că presiunea consecințelor economice îl vor determina pe liderul de la Kremlin să oprească bombardamentele.

Martori la imaginile apocaliptice care înfățișează cum rachetele și bombele armatei ruse șterg orașe ucrainene de pe fața pământului în timp ce sute de suflete, inclusiv copii, pier nevinovate, președinții țărilor europene trag un semnal de alarmă și fac apel la incriminarea lui Vladimir Putin pentru fapte de genocid.

În opinia premierului Poloniei, Mateusz Morawiecki, Rusia a devenit un stat totalitar iar dacă Putin va zdrobi Ucraina, va avansa spre Helsinki, Varșovia, București, poate chiar Berlin.

În același sens, Președintele Lituaniei, țară care face parte din NATO, a recunoscut că se teme că ar putea fi următoarea țintă a rușilor.

„Din păcate războiul din Ucraina este doar prima etapă a războiului lui Putin. Amenințarea este acum în Ucraina, dar nimeni nu mai poate exclude că Putin se va opri la granițele noastre. Belarus nu mai este un stat independent, face parte din Federația Rusă. Rușii bombardează Ucraina de pe teritoriul Belarusului. Încercăm să atragem cât mai mult atenția pentru a ne proteja independența. Sunt sigur că înțelegeți că Rusia nu are de gând să se oprească la Ucraina. Din păcate, noi considerăm că ăsta e doar primul capitol din războiul lui Putin. Nimeni nu poate garanta că Putin se va opri la granițele noastre. De aceea, încercăm să atragem cât mai multă atenție posibil ca să ne protejăm independența”, a declarat Președintele lituanian, Gitanas Nausėda.

De altă parte, fără a sta prea mult pe gânduri, americanii au decis că acțiunile lui Putin nu trebuie subestimate și nici caracterizate ca fiind o normalitate, fapt pentru care, potrivit guvernului din Statele Unite ale Americii, Rusia comite crime de război în Ucraina.

„Am adunat numeoase relatări credibile despre spitale, școli ori teatre atacate deliberat. ONU și alți observatori credibili au confirmat moartea a sute de civili. Există un lanț de comandă în armata rusă și cei responsabili, complici, ori altfel implicați vor putea fi puși sub acuzare. Doctrina responsabilității superioare permite să fie trași la răspundere comandanții pentru actele înfăptuite de subordonații lor, dacă erau la curent, au eșuat în a le preveni ori a le pedepsi ulterior”, a transmis Beth Van Schaack, ambasadorul Statelor Unite pentru justiție penală la nivel mondial.

Cu toate că pierderile înregistrate de Ucraina sunt inestimabile, nici armata rusă nu se poate lăuda cu o situație excepțională. În timp ce pierderile suferite de aceasta crește cu fiecare zi, soldații au început să se retragă din jurul Kievului, stabilind poziții defensive.

„Vicepremierul ucrainean a anunțat folosirea unui soft de recunoaştere facială, pentru a identifica trupurile soldaţilor ruşi. Sunt, totuși, mulți morți care încă zac pe câmpuri, iar topirea zăpezii scoate acum la lumina cadavrele. În jur, mirosul este insuportabil”, scrie Protv.

Mai mult, în cursul dimineții de joi, ucrainenii au anunțat distrugerea navei rusești de debarcare „Orsk”, aflată din 21 martie în portul Berdiansk de la Marea Azov, situat între Crimeea și Mariupol. „Dacă se confirmă, este o pierdere majoră pentru Rusia, care avea doar două asemenea vase. Cu o lungime de 100 de metri și o capacitate de 1.500 de tone, nava livra echipamente militare, inclusiv blindate, pentru trupele rusești. Presa de la Kiev scrie că nava Orsk s-a scufundat în timp ce alte două nave rusești au luat foc”, informează Protv.

Pe de altă parte, în ce privește controlul spațiului aerian, după o lună de război, Rusia încă nu a reușit să țintuiască la sol forțele aeriene ale Ucrainei.

„La început, piloții ruși ne dominau numeric și din punctul de vedere al echipamentelor. Acum, rușii încep să refuze să zboare pentru că îi doborâm. Au fost trase în mod repetat rachete sol-aer împotriva avionului meu. Au fost situații când luptam trei la 24. Adică trei de-ale noastre respingeau atacul a 24 dintre avioanele de luptă rusești”, a mărturisit Andri, pilot al Forțelor Aeriene ucrainene care pilotează un Suhoi-27, și aplică tacticile învățate de la instructorii americani.






Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page