top of page

Costurile medicale din timpul pandemiei au împins peste o jumătate de miliard de oameni în săracie

Și când se credea că terorismul sau încălzirea globală reprezintă singurele singurele amenințări la adresa planetei, la finalul anului 2019, un virus depistat în China s-a răspândit în întreaga omenire, derivând în diverse tulpini care mai de care mai contagioase și punând viețile oamenilor în pericol. Până în prezent, pandemia de coronavirus a infectat peste 271,500,000 de oameni dintre care a luat 5,334,147 de vieți.

În timp ce oamenii care locuiesc în țări dezvoltate, au avut parte de o șansă mai bună în lupta cu acest inamic invizibil, în multe țări sărace, oamenii nu au avut nicio opțiune. Epuizând personalul medical, îngrijorând experții sanitari, exasperând cetățenii care au fost nevoiți să adopte o altă normalitate și punând autoritățile în poziția de a decide măsuri care afectează libertatea omului, Covid-19 s-a transformat rapid în cel mai mare dușman al Terrei.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a avertizat cu privire la faptul că „mai mult de o jumătate de miliard de oameni din lumea întreagă au fost împinşi în sărăcie extremă în 2020 după ce au fost nevoiţi să achite din fonduri proprii diverse costuri medicale în timpul pandemiei de coronavirus”.

„Pandemia de COVID-19 a perturbat funcţionarea serviciilor medicale la nivel global şi a declanşat cea mai gravă criză economică de după anii 1930, afectând şi mai mult situaţia precară în care se aflau sute de milioane de oameni, cărora le-a fost şi mai greu să plătească pentru asistenţă medicală,” se afirmă într-un comunicat comun publicat de cele două organizaţii. “Toate guvernele trebuie să reia imediat şi să accelereze eforturile pentru a se asigura că fiecare dintre cetăţenii lor poate să aibă acces la servicii medicale fără să se mai teamă de consecinţe financiare. Îndemn guvernele lumii să îşi concentreze atenţia asupra sistemelor de sănătate şi să rămână angajate pe calea care duce spre asigurarea medicală universală, un concept definit de OMS în virtutea căruia orice persoană ar trebui să aibă acces la serviciile medicale de care are nevoie, fără să întâmpine dificultăţi financiare”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Dintre toate țările lumii, în Statele Unite ale Americii, asigurările de sănătate reprezintă o chestiune politică majoră. În prezent, SUA sunt una dintre puţinele ţări industrializate care nu a adoptat o asigurare universală pentru cetăţenii săi. Aici, autoritățile se luptă să îi convingă pe cetățeni să se imunizeze cu doza booster, considerată a fi o soluție optimă împotriva celei mai noi variante de Covid-19.

„Administrarea a trei doze de vaccin pentru Covid-19 reprezintă o îngrijire optimă, dar două doze de vaccin al Pfizer/BioNTech or Moderna sau o doză de la Johnson & Johnson rămân definiţia oficială a guvernului pentru vaccinarea completă. Oficialii din domeniul sănătăţii vor continua să evalueze ceea ce ar trebui să constituie desemnarea oficială. Ei bine, cu siguranţă cred că trei doze de vaccin este îngrijirea optimă. Vreau să spun, oficial încă sunt două doze de ARNm (Pfizer/BioNTech sau Moderna) şi o injecţie de J&J. Dar cred că dacă te uiţi la date, devine tot mai clar că, dacă vrei să fii protejat în mod optim, chiar ar trebui să primeşti un rapel. Va dura luni de zile pentru a spune dacă sunt necesare doze anuale de rapel de vaccin. Din punct de vedere imunologic că o doză de rapel va fi suficientă pentru a oferi o protecţie mai mare decât doar cele şase luni oferite de vaccinul iniţial”, a declarat duminică expertul american în boli infecţioase Anthony Fauci.

Pe plan global, Marea Britanie avertizează cu privire la faptul că până la finalul acestei săptămâni, Omicron va deveni varianta dominantă a noilor cazuri de Covid, iar Africa de Sud abia mai face față internărilor de pacienți contaminați cu această tulpină.

La începutul acestei săptămâni, China a raportat primul caz cu Omicron în oraşul Tianjin din nordul ţării, în timp ce provincia de est a ţării, Zhejiang, se luptă cu o creştere a noilor infecţii cu varianta Delta în ultimele săptămâni.

„Apariţia Omicron, considerată a fi o variantă mai transmisibilă decât Delta, vine în momentul în care provincia estică Zhejiang - cu peste 65 de milioane de locuitori - se luptă cu primul focar din acest an. Dintre cele 80 de noi cazuri transmise local cu simptome în China continentală la 12 decembrie, 74 au fost identificate în Zhejiang. În octombrie, provincia a raportat doar un caz. Printre cele mai afectate oraşe din provincia Zhejiang este Shaoxing. Din 5 decembrie, 123 din cele 192 de cazuri depistate în provincie erau din oraşul cu 5 milioane de locuitori. Un program de testare în masă este în curs de desfăşurare”, informează Protv.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page