top of page

Coreea de Nord refuză să primească vaccinuri sau ajutor umanitar din partea SUA



Cea mai bună armă împotriva luptei cu noul coronavirus s-a dovedit a fi vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane. Din păcate, interesul oamenilor pentru a se imuniza a început să scadă în ultimele luni, fapt care autoritățile sunt îngrijorate că nu vor putea atinge obiectivele inițiale stabilite și astfel, nici revenirea la normalitate nu va putea fi garantată prea devreme. În timp ce relaxarea restricțiilor și permiterea călătoriilor cu doar un test PCR negativ sunt principalele motive pentru care oamenii nu mai sunt interesați să se vaccineze, specialiștii admit că o altă scuză constă în faptul că serurile anti-Covid, existente pe piață sunt din ce în ce mai suspecte în ceea ce privește eficiența lor în fața mutațiilor. De altă parte, rapelurile la vaccinurile pentru coronavirus a fost asociat cu un număr mai mare de efecte secundare.

Potrivit unui oficial din sectorul medical american, decizia unei a treia doze de vaccin împotriva Covid în rândul persoanelor vaccinate este un risc foarte mare, având în vedere că este nevoie de mai multe date pentru a ști dacă dozele suplimentare ar putea mări riscurile producerii unor efecte secundare grave.

”Suntem foarte interesaţi să ştim dacă o a treia doză poate fi asociată sau nu cu un risc mai mare de reacţii adverse, mai ales în cazul celor grave, deşi rare. Guvernul Statelor Unite nu a luat o decizie dacă să administreze doze suplimentare de vaccinuri, dar consideră că ar putea fi nevoie de ele în cazul persoanelor vârstnice sau altor grupuri în pericol să facă forme grave de Covid-19. Nu am văzut nicio dovadă a scăderii imunităţii la Covid-19 în rândul locuitorilor SUA care au fost vaccinaţi în decembrie sau ianuarie. Astfel, vaccinurile existente oferă o protecţie semnificativă împotriva variantei Delta a Covid-19, care a fost identificată pentru prima dată în India şi a devenit tulpina dominantă în Statele Unite”, a spus Jay Butler, director adjunct la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, în timpul unui briefing de presă.

În urmă cu câteva săptămâni, compania americană Pfizer, care a produs un vaccin anti-coronavirus în colaborare cu firma germană BioNTech, și-a anunțat intenția de a solicita autorităților de reglementare din SUA, să autorizeze o a treia doză de rapel pentru vaccinul lor. Acestea și-au motivat intenția pe baza dovezilor unui risc mai mare de infecție la șase luni după inoculare și a răspândirii variantei Delta, extrem de contagioase a virusului. Solidari cu lupta altor țări împotriva pandemiei de coronavirus, americanii au decis să ajute Republica Moldova, trimițându-i o jumătate de milion de doze anti-Covid-19, produse de compania Johnson & Johnson.

”Îmi face plăcere să anunţ donarea a 500.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson Republicii Moldova. Această livrare consolidează angajamentul Statelor Unite de a învinge pandemia Covid-19 la nivel mondial şi de a ajuta Republica Moldova”, anunţă într-un mesaj postat pe Twitter secretarul de Stat american Antony Blinken. De la începutul pandemiei de coronavirus și până în prezent, virusul a afectat drastic economia acestei foste republici sovietice cu 3,5 milioane de locuitori, astfel că ajutorul americanilor este una dintre cele mai bune vești pentru această țară.

De altă parte, Coreea de Nord refuză să primească vaccinuri sau ajutor umanitar din partea Statelor Unite ale Americii, acuzând o “schemă politică sinistră” pentru a pune presiune pe alte ţări. “Acest lucru dezvăluie în mod clar că intenţia ulterioară americană de a lega ‘asistenţa umanitară’ de ‘problema drepturilor omului’ este de a-şi legitima presiunea asupra statelor suverane şi a-şi atinge schema lor politică sinistră. În practica reală, multe ţări au suferit amar ca rezultat că şi-au pus prea multe speranţe în ajutorul şi asistenţa umanitară americană”, a transmis Kang Hyon Chol, identificat ca cercetător principal la Asociaţia pentru Promovarea Schimbului Economic şi Tehnologic Internaţional, afiliată ministerului.

Între timp, Malta a revenit asupra deciziei sale de a nu permite turiștilor nevaccinati să între pe teritoriul său, anunțând în cursul zilei de ieri că renunță la această idee. În schimb, autoritățile de pe această insulă au decis să impună călătorilor străini o perioadă de carantină. “Persoanele care ajung în Malta fără a fi în posesia unui certificat de vaccinare vor fi obligate să treacă printr-o perioadă de carantină”, a indicat marţi seară guvernul maltez. Autoritățile de aici încearcă pe cât se poate de mult să stopeze creșterea numărului de infectări cu coronavirus, în condițiile în care mică insula mediteraneană cu 500.000 de locuitori se laudă cu cea mai mare rată de vaccinare din Uniunea Europeană și anume, 79% din populația adultă primind deja două doze de vaccin anti-coronavirus. Din păcate, dacă la 27 iunie nu se mai înregistrase niciun caz nou, vinerea trecută (9 iulie), autoritățile au raportat 96 de infectări, dintre care 90% la persoane nevaccinate.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page