top of page

China nu vrea ca OMS să continue ancheta privind o eventuală scăpare a Covid-19 dintr-un laborator



În timp ce mulți oameni de pe întreaga planetă se bucură deja de vacanțele estivale, dar și de vestea că autoritățile au mai ridicat din măsurile de restricție impuse de teama răspândirii pandemiei de coronavirus, specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trag un semnal de alarmă și avertizează că varianta Delta (cunoscută inițial ca tulpina sau mutația indiană) se află la originea a mai mult de trei sferturi din cazurile noi de Covid-19 în numeroase țări mari și va deveni predominantă în lunile următoare.

“Această variantă, care a fost depistată mai întâi în India, este de acum prezentă în 124 de ţări şi teritorii, adică 13 în plus faţă de săptămâna trecută, comparativ cu 180 (şase în plus) pentru Alpha, în Marea Britanie, 130 (şapte în plus) pentru Beta, identificată pentru prima dată în Africa de Sud, şi 78 (trei în plus) pentru Gamma. Cu toate acestea, nu este încă clar care este mecanismul exact aflat la originea celei mai mari răspândiri a acestei tulpini în raport cu altele. În jur de 3,4 milioane de noi cazuri de Covid au fost recenzate timp de o săptămână între 12 şi 18 iulie, adică 12% în plus faţă de săptămâna trecută. În acest ritm, ne aşteptăm ca numărul cumulat de cazuri raportate (de la începutul pandemiei) în lume să depăşească 200 de milioane în următoarele trei luni”, apărută în brazilia, a subliniat OMS, al cărei sediu se află la Geneva, adăugând: “ne aşteptăm ca aceasta (varianta Delta, n.r.) să înlocuiască rapid alte variante şi să devină linia dominantă (a Covidului) în circulaţie în lunile următoare. În prezent, printre ţările în care varianta Delta este de acum cauza a mai mult de 75% din noile cazuri ale acestei boli, se află India, China, Rusia, Indonezia, Australia, Bangladesh, Marea Britanie, Africa de Sud, Australia, Portugalia şi Israel.

Cu toate acestea, nu este încă clar care este mecanismul exact aflat la originea celei mai mari răspândiri a acestei tulpini în raport cu altele. În jur de 3,4 milioane de noi cazuri de Covid au fost recenzate timp de o săptămână între 12 şi 18 iulie, adică 12% în plus faţă de săptămâna trecută. În acest ritm, ne aşteptăm că numărul cumulat de cazuri raportate (de la începutul pandemiei) în lume să depăşească 200 de milioane în următoarele trei luni. Tendinţa este explicată de patru factori: variantele mai transmisibile, măsuri relaxate de sănătate publică, o interacţiune socială mai puternică şi faptul că mulţi oameni nu sunt vaccinaţi. Săptămâna trecută, numărul de noi cazuri a progresat cu 30% în regiunea Pacificului occidental şi cu 21% în regiunea Europei. Indonezia a raportat cel mai mult: 350.273, o creştere de 44%, urmată de Marea Britanie (296.447, +41%) şi Brazilia (287.610, în scădere cu 14%). Numărul săptămânal al deceselor, 57.000, este în schimb stabil în raport cu săptămâna precedentă”.

În timp ce autoritățile sanitare încearcă pe cât se poate de mult să accelereze campania de vaccinare, țintind imunizarea de turmă pentru revenirea la normalitate, OMS rămâne în continuare preocupată și de originea virusului. După ce a propus luna aceasta o a doua fază a anchetei privind modul în care a apărut Covid-19 la sfârșitul anului 2019, în orașul chinezesc Wuhan, China a reacționat dur respingând imediat planul acesta. Potrivit oficialor chinezi ipoteza că noul coronavirus ar fi putut scăpa dintr-un laborator chinez nu este una plauzibilă.

„Nu vom acceptă un astfel de plan de urmărire a originilor pentru că, în unele aspecte, ignoră bunul simţ şi sfidează ştiinţa. Am fost surprins când am citit prima dată planul OMS, deoarece listează ipoteza că o încălcare a protocolului unui laborator a făcut ca virusul să iasă de acolo în timpul unei cercetări. Sperăm că OMS va revizui serios consideraţiile şi sugestiile făcute de experţii chinezi, că va trata cu adevărat urmărirea originii virusului de la baza Covid-19 ca o chestiune ştiinţifică şi va scăpa e intervenţia politică. China s-a opus politizării studiului. Mai mult, îndemnam OMS să extindă eforturile de reperare a originii dincolo de China, în alte ţări”, a declarat reporterilor Zeng Yixin, vice-ministru al Comisiei Naţionale de Sănătate.

Declarația acestuia este întărită și de Liang Wannian, liderul echipei chineze de la OMS, potrivit căruia Beijingul crede că o scăpare din laborator este extrem de improbabilă şi nu este necesară învestirea unei mai mari energii în această chestiune”. Totuşi, el a afirmat că ipoteza aceasta nu poate fi respinsă în totalitate, dar a sugerat că e posibil ca sursa să fie laboratoare din alte ţări.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page