top of page

Cetățenii australieni care se întorc acasă din India riscă până la cinci ani de închisoare și amenzi



Dacă în prezent, blocul celor 27 de state membre permite cetăţenilor din şapte ţări să vină în vacanţă sau să călătorească din raţiuni neesenţiale în UE, în cursul zilei de astăzi, Comisia Europeană a recomandat ca cetățenilor străini vaccinați complet anticoronavirus și cei care provin din țări cu o situație epidemiologică bună să li se permită să călătorească în UE fără restricții suplimentare.

„Comisia (Europeană) propune să se permită intrarea în Uniunea Europeană din motive neesenţiale nu doar pentru toate persoanele care provin din ţări cu o situaţie epidemiologică bună, ci şi pentru toţi cei care au primit ultima doză recomandată a unui vaccin autorizat în UE. Aceasta ar putea fi extinsă la vaccinuri care au trecut de procesul de listare al OMS pentru folosirea de urgenţă. În plus, Comisia propune ridicarea pragului referitor la numărul noilor cazuri de Covid-19 folosit pentru a stabili lista ţărilor pentru care pot fi autorizate toate tipurile de călătorii”, a informat executivul european într-o declaraţie.

Pentru a limita riscul importării de noi variante de coronavirus, Comisia a oferit și o nouă frână de urgenţă care ar permite introducerea rapidă a unor restricţii de călătorie pentru ţările în care situaţia epidemiologică se deteriorează sever. Începând de mâine, statele membre ale UE urmează să discute această propunere, fiind nevoie de acordul lor pentru ca măsura să poată fi pusă în aplicare.

De teama contaminării cu noile tulpini ale coronavirusului, mult mai răspândite decât varianta originală a virusului, australienii au decis să pună interdicție de călătorie pentru cei care vin din India. Devenită noul epicentru al pandemiei de coronavirus, India a depășit bilanțul de 19,9 milioane de contaminări și peste 219.000 de decese.

După ce, la începutul săptămânii trecute, Australia a suspendat toate zborurile din India, astăzi, Ministerul Sănătății a decis ca cetățenii australieni care se întorc acasă din India primesc până la cinci ani de închisoare și amenzi. Această decizie a fost luată bazându-se pe numărul de persoane aflate în carantină după ce au contractat coronavirus în India. Mai mult, potrivit estimărilor oficiale, în prezent, sunt 9.000 de australieni în India, dintre care 600 fac parte din categoria vulnerabilă.

Decizia Guvernului este una extrem de dură, fiind pentru prima dată când autoritățile impun pedepse penale pentru proprii cetățeni care se întorc în țară. „Această decizie este disproporţionată în compraţie cu pericolul pe care l-ar reprezenta cei care se întorc acasă din India. Familiile noastre mor la propriu în India. Nu ai posibilitatea în niciun fel să-i scoţi de acolo - asta se numeşte abandon”, a spus medicul Vyom Sharmer.

De luni, cetăţenii australieni care au fost în India în ultimele 14 zile de la sosirea în ţară nu vor fi primiţi. Cei care nu se conformează riscă până la 5 ani de închisoare sau o amendă de 66.000 de dolari australieni (37.000 de lire sterline), ori ambele. Hotărârea autorităţilor ar putea fi reevaluată pe 15 mai. Guvernul nu ia astfel de măsuri cu uşurinţă. Cu toate acestea, este important ca sistemul public de sănătate să reziste şi numărul de infectări cu Covid-19 din unităţile de carantinare să scadă până la un nivel ce poate fi controlat”, a afirmat ministrul Greg Hunt.

De altă parte, țara vecină, Noua Zeelandă, a concediat nouă angajați care au refuzat să se vaccineze împotriva coronavirusului în condițiile în care autoritățile au impus tuturor angajaților de la vamă să se vaccineze până la sfârșitul lunii aprilie. Iniția, în februarie, premierul Jacinda Ardern a declarat că vaccinarea nu va fie obligatorie pentru personalul din prima linie, însă cei care refuză vor fi mutați în alte posturi în care nu vor mai lua contact cu publicul. Din păcate, pentru nouă dintre angajații care au refuzat vaccinarea nu s-au găsit alte poziții și au fost concediați.

„Aceștia erau angajați pe termen determinat la frontiera maritimă. Regretăm că acești indivizi au fost nevoiți să își părăsească locurile de muncă și înțelegem că este o situație dificilă pentru ei. Aproximativ 95% din personalul vamal din prima linie a primit prima doză de vaccin, iar 85% dintre angajați au făcut și rapelul. Agenția Vamală a discutat despre opțiuni cu personalul de la începutul lunii martie, astfel că angajații știau că opțiunile de redistribuire erau foarte limitate din cauza lipsei de alte funcții vamale existente în zonă. De asemenea, agenția a explorat și opțiunile de redistribuire în cadrul serviciului public mai larg, a declarat Jacinda Funnell, vicepreședinte executiv al Agenției Vamale.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page