top of page

Certificatul verde a devenit unul dintre cele mai sigure instrumente de luptă împotriva Covid



Cu toate că omenirea beneficiază de mai multe vaccinuri anti-Covid, oamenii nu se înghesuie să se vaccineze din diferite motive. Totuși, pentru a nu risca o explozie de cazuri noi cauzate de varianta Delta, mai multe țări au decis să impună certificatul verde inclusiv la locul de muncă, dând prea puțină libertate celor nevaccinați.

În timp ce autoritățile văd impunerea certificatului ”verde” de vaccinare ca unul dintre cele mai sigure instrumente de luptă împotriva noului coronavirus, persoanele anti vaccinare găsesc această decizie ca o încălcare de drepturi.

Dacă în România, autoritățile sunt pe punctul de a decide impunerea certificatului verde de vaccinare anti-Covid la locul de muncă, în Italia – prima țară europeană care a introdus vaccinarea obligatorie, mulți cetățeni continuă să protestesteze la adresa guvernului. În condițiile în care, din 25 mai, angajații din domeniul sănătății trebuie să fie vaccinați, altfel riscă să fie suspendați, peste 2.000 de medici au fost suspendați până la sfârșitul lunii octombrie, iar aproximativ 500 dintre ei au fost repuși în funcții după vaccinare. Din septembrie, guvernul a lărgit categoria celor obligați să se vaccineze vizându-i pe toți angajații să prezinte un „Green Pass” care atestă că s-au vindecat recent de virus, sunt vaccinați sau au fost testați negativ în ultimele 48 de ore.

Statul acoperă doar costurile testelor pentru cei care nu se pot vaccina din motive de sănătate. În Grecia, guvernul impune vaccinarea obligatorie pentru persoanele care lucrează în domeniul sănătății. Începând cu data de 1 septembrie, toți angajații din Grecia care nu sunt vaccinați trebuie să furnizeze un test negativ de două ori pe săptămână, înainte să meargă la birou. De asemenea, ei trebuie să acopere costurile testului rapid cu antigen, care costă aproximativ 10 euro.

În lista țărilor europene care se confruntă cu decizia obligativității vaccinării se numără și Franța. Aici, nu numai personalul sanitar trebuie să fie vaccinat, ci și cei care lucrează cu publicul, precum polițiștii și pompierii. La fel ca și în Grecia și Italia, angajatorii din Franța nu pot concedia persoanele care nu sunt vaccinate, dar le pot suspenda fără plată.

Cu una dintre cele mai mari rate de vaccinare din Europa, Marea Britanie a decis la începutul lunii noiembrie că vaccinarea obligatorie va intra în vigoare, în spitalele de stat și casele de îngrijire, din aprilie 2022. Cerința se va aplica numai Angliei, și nu există măsuri similare planificate în Scoția, Țara Galilor sau Irlanda de Nord.

Potrivit ministrului britanic al Sănătății, Sajid Javid, pentru că data fixată este destul de îndepărtată, mulți angajați vor evita să se vaccineze. El a explicat, însă, că Sistemul Național de Sănătate (NHS) s-ar putea confrunta cu o lipsă și mai mare de personal, în mijlocul iernii, dacă măsura s-ar implementa mai devreme.

În Spania încă se mai dezbate decizia dacă să implementeze vaccinarea obligatorie pentru toți angajații, nu doar pentru cei din domeniul sănătății. Patronatul spaniol s-a pronunțat deja ”pentru”, însă nu și ministrul Sănătăţii, Carolina Darias.

„Având în vedere rata ridicată de vaccinare de peste 85% în rândul persoanelor cu vârste între 20 și 69 de ani, și o rată de aproape 100% în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, probabil că ar fi dificil să se împace o astfel de propunere cu Constituția spaniolă, care are o viziune strictă în privința conflictelor legate de libertățile civile”, informează Protv.

Între timp Directorul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Hans Kluge, a avertizat la începurtul acestei săptămâni că Europa se va confrunta cu “o iarnă grea” ca urmare a creşterii numărului de cazuri de COVID-19.

„Regiunea europeană a OMS - care include 53 de ţări din Europa şi Asia Centrală, printre care Rusia şi mai multe foste republici sovietice - a înregistrat săptămâna trecută aproape 2 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi numărul total al deceselor a ajuns la aproape 1,5 milioane. Regiunea noastră este epicentrul pandemiei, înregistrând o creştere a transmiterii, a spitalizărilor şi a deceselor. Fac apel la intensificarea vaccinării populaţiei în general, dar mai ales a personalului sanitar, pentru a menţine virusul la distanţă. În şapte ţări din regiune mai puţin de 20% dintre angajaţii din sectorul medical sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus. Vaccinarea extinsă şi măsurile de prevenţie sunt singura cale pentru a uşura creşterea presiunii asupra spitalelor şi a sistemelor sanitare regiunea europeană a OMS”, a declarat Hans Kluge după ce a participat la deschiderea celui de-al 44-lea Congres Mondial al Spitalelor, care se desfăşoară în oraşul spaniol Barcelona.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page