top of page

Cercetătorii științifici sunt speriați că vaccinul anti-Covid nu va funcționa în fața noii tulpini



În timp ce veștile cu privire la libertatea oamenilor și întoarcerea la normalitate, par să nu fie încurajatoare odată cu intrarea în noul an, britanicii aduc o speranță cetățenilor Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord, anunțându-i că Regatul Unit a început vaccinarea cu serul anti-coronavirus produs de AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford.

Momentan, britanicii fac ținta unei campanii de vaccinare cu serul produs de Pfizer-BioNTech, iar până în prezent au fost vaccinate aproape 1 milion de persoane, un număr record în comparație cu Germania (240.000) și Franța (puțin peste 500.000).

Primul pacient vaccinat cu serul dezvoltat de AstraZeneca este un bărbat în vârstă de 82 de ani, Brian Pinker. Dependent de dializă, acesta a devenit astăzi, primul pacient din lume injectat cu al treilea cel mai cotat vaccin împotriva noului coronavirus. În comparație cu Pfizer-BioNTech, care necesită depozitarea la minus 70 de grade Celsius, vaccinul celor de la AstraZeneca poate fi ținut în frigidere normale, iar costul său este mult mai scăzut. Practic, o doză de ser costă aproape 3 lire, spre deosebire de 15 lire doza cât valorează serul oferit de Pfizer. Pentru a extinde campania de imunizare, guvernul britanic plănuieşte să administreze a doua doză de ser, indiferent de vaccinul folosit, după 12 săptămâni, mai târziu decât cele trei săptămâni recomandate de producători. Pfizer susţine că a testat eficacitatea vaccinului său la un interval de 21 de zile între cele două doze”, informează Protv.

În prezent, Marea Britanie se confruntă cu un număr copleșitor de cazuri de infectări. Pentru a șase zi consecutiv, autoritățile britanice au raportat peste 50.000 de teste pozitive. Acest număr mare de contaminări este cauzat de noua tulpină identificată în Marea Britanie încă din septembrie, dar devenită cauza principală a celor mai multe contagieri în luna decembrie. Considerată cu 70% mai contagioasă, această mutație s-a răspândit deja pe teritoriul mai multor țări din Europa și din afara bătrânului continent. Recent, experții au descoperit că o altă tulpină a fost descoperită și în Africa de Sud, fiind ulterior adusă pe teritoriul Marii Britanii de o persoană care a călătorit cu avionul la sfârșitul lunii decembrie.

Îngrijorați că această nouă tulpină ar putea fi un inamic și mai dur decât virusul descoperit la finalul anului 2019 în orașul chinezesc, Wuhan, cercetătorii britanicii sunt speriați că vaccinul anti-Covid nu va funcționa în fața noii mutații. „Sunt incredibil de îngrijorat în legătură cu noua variantă”, a mărturisit franc, Ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock.

„Potrivit unuia dintre consilierii ştiinţifici ai guvernului, motivul pentru ‘incredibila îngrijorare’ a lui Hancock în ce priveşte varianta sud-africană este că nu sunt atât de siguri că vaccinurile vor fi la fel de eficiente împotriva acesteia ca împotriva variantei din Marea Britanie”, a explicat Robert Peston, editor al canalului ITV. Conform oamenilor de știință, noua variantă sud-africană este diferită de celelalte care circulă în țară pentru că prezintă multiple mutații la nivelul așa-zisei proteine „spike” folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman. „Această variantă a fost de asemenea asociată cu o încărcătură virală mai mare, adică o concentraţie mai mare de particule virale în organismul pacienţilor, contribuind la un nivel mai ridicat de contagiozitate”, informează Protv.

Suspiciunea asupra eficienței vaccinurilor împotriva noii tulpini este susținută și de John Bell, profesor de medicină la Universitatea Oxford. Parte din grupul operativ guvernamental pentru vaccinuri, Bell a apreciat că vaccinurile vor funcţiona în ce priveşte varianta britanică, dar a adăugat că „există un mare semn de întrebare cu privire la faptul dacă ele vor fi eficiente şi împotriva variantei sud-africane. Dacă vaccinul nu va funcţiona şi împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat, ceea ce va dura mai puţin de un an. Ar putea dura o lună sau şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccin”.

În China, acolo unde a izbucnit pandemia de coronavirus, acum mai bine de un an, mii de locuitori ai capitalei Beijing s-au așezat la coadă, pe un frig pătrunzător, pentru a fi vaccinați împotriva coronavirusului înainte de 12 februarie când se sărbătorește Noul An chinezesc. În Beijing numai, peste 73.000 de persoane au primit deja prima doză de vaccin de vineri până duminică. Autoritățile chineze au dat săptămâna trecută „undă verde condiționată” generalizării unui prim vaccin de fabricație chineză, al cărui producător, compania Sinopharm, revendică o rată de eficacitate de 79%.

La polul opus, Statele Unite ale Americii se confruntă cu un record de 277.300 de infectări noi, îngrijorându-i teribil pe americani. Totuși, potrivit președintelui Donald Trump, cifrele sunt exagerate. „Numărul de cazuri şi de morți provocate de virusul chinezesc este mult exagerat din cauza metodei ridicole de determinare. Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor lucrează după metoda: Când ai îndoieli, trece-o la COVID! Fake news!”, a scris președintele duminică seară pe Twitter.

Anthony Fauci, cel mai important expert al SUA în boli infecţioase reacționează promt: „Cifrele sunt reale. Tot ce trebuie să faci este să te duci în tranșee, adică în spitale, în secțiile de terapie intensivă să vezi ce se întâmplă acolo. Sunt cifre reale, pacienți în carne și oase și decese adevărate”.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page