top of page

Ce poate ascunde o durere de spate?


Ne plângem adesea că ne doare spatele şi asociem acest tip specific de durere cu diferitele momente ale zilei în care „am ridicat ceva” sau „m-am întins” sau „am stat în curent”. Potrivit specialiştilor, durerea de spate de tip inflamator este o boală şi poate duce la spondilită anchilozantă dacă nu este tratată la timp.

Durerile Peste trei la sută din populaţia adultă, cea mai mare parte fiind bărbaţi, este afectată de ea. Cu alte cuvinte, o persoană din cinci prezintă dureri de spate cu o durată mai mare de trei luni. Un ghid în cazul acestei boli ne este preşedintele Societăţii Române de Reumatologie (SRR), prof. dr. Ruxandra Ionescu, care a precizat că, în unele cazuri de durere de spate de tip inflamator, pot trece şi mai mult de zece ani până la un diagnostic corect. „Durerea de spate de tip inflamator este adeseori confundată cu durerea mecanică (asociată eforturilor fizice intense sau traumatismelor) şi este considerată ca făcând „parte din viaţă”. Afecţiunile care cauzează durerea inflamatorie de spate pot afecta în mod serios viaţa pacienţilor, iar activităţile zilnice, precum mersul la serviciu, practicarea sporturilor sau chiar dormitul devin dificile sau chiar imposibil de practicat. Cu timpul, aceste boli pot afecta mobilitatea şi, în cazuri severe, pot duce la fuziunea vertebrelor coloanei”, a atras atenţia specialistul.

Potrivit medicului, nu contează vârsta, boala putând lovi tineri şi bătrâni deopotrivă. Este însă extrem de importantă vizita la medic în cazul apariţiei unor asemenea dureri deoarece diferenţa de diagnostic este vitală. Astfel, durerile de tip mecanic pot dispărea dacă ne odihnim şi sunt adesea asociate, după cum spuneam, cu loviturile sau eforturile fizice intense. Durerile de tip inflamator debutează, de obicei, înainte de 40 de ani, se atenuează odată cu mişcarea, nu se ameliorează la repaos şi apar mai ales noaptea. Ruxandra Ionescu spune că un diagnostic tardiv, cu alte cuvinte o vizită întârziată la medic, duce la deteriorarea coloanei, dar şi la invaliditatea fizică şi profesională, iar, atunci când se ajunge la o astfel de situaţie, costurile sunt mult mai mari decât dacă s-ar fi aplicat un tratament corect, chiar dacă costisitor, de la debutul bolii. „Când s-a instalat dizabilitatea, costurile sunt mult mai mari, pentru că pacientului trebuie să îi plăteşti pensie, uneori proteze şi alte tratamente. Oricât de scump ar fi un tratament, e mai ieftin decât să susţii o persoană cu dizabilităţi. În plus, aceşti oameni au o rată crescută de mortalitate şi dezvoltă boli cardiace, afectare pulmonară sau boli de rinichi”, a mai spus medicul.

Aceste dureri inflamatorii de spate sunt provocate, cel mai frecvent, de boli reumatice inflamatorii, între care: spondilita anchilozantă, spondilartrita axială non-radiografică, artrita psoriazică şi artrita reactivă şi afectează preponderent bărbaţii. „În cazul bolilor inflamatorii ale coloanei, un diagnostic precoce şi iniţierea unui tratament corespunzător sunt esenţiale pentru evoluţia ulterioară a bolii şi pentru creşterea calităţii vieţii pacientului. De asemenea, fiind o boală cronică, cu potenţial invalidant, la fel de importante sunt monitorizarea evoluţiei şi aderenţei la tratament şi o comunicare foarte bună medic-pacient”, a mai precizat specialistul.

În România, bolnavii sunt condamnaţi la... anchilozare. Terapia biologică costă în jur de 10.000 de euro pe an, iar Ministerul Sănătăţii ar trebui să revizuiască listele de tratamente decontate, pentru că în cazul acestor pacienţi, tratamentul modern început la debutul bolii ar însemna evitarea anchilozării, care este ireversibilă odată ce a apărut, şi menţinerea persoanei în stare activă, a mai declarat, preşedintele SRR. Un alt specialist, conf. dr. Cătălin Codreanu, medic reumatolog, a precizat că regulile impuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi de Ministerul Sănătăţii ar trebui să răspundă nevoilor fiecărui pacient, însă, în prezent, se estimează mai puţin de jumătate dintre pacienţii cu dureri de spate de tip inflamator beneficiază de tratament. „Faţă de Ungaria, spre exemplu, gradul de utilizare a terapiilor moderne este mult mai mic. Aceste terapii sunt costisitoare, dar păstrează persoanele active. S-au făcut propuneri profesionale, dar nu s-a întâmplat nimic. Bolnavii din România sunt la fel ca cei din Ungaria. De ce un bolnav nu poate primi tratament dacă acest tratament îl ajută să nu ajungă la anchilozare? Eu nu am un răspuns”, a mai spus conf. dr. Codreanu.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page