top of page

Campaniile de vaccinare anti-coronavirus cresc șansele revenirii la normalitate



În mai multe țări ale lumii se confirmă de către specialiști, faptul că vaccinările împotriva noului coronavirus ajută extrem de mult în lupta împotriva pandemiei de Covid-19. Un exemplu în acest sens îl reprezintă și Serrana, un oraș din statul brazilian Sao Paulo. Aici, autoritățile au raportat o scădere cu 95% a deceselor asociate noului coronavirus după ce a vaccinat aproape toată populația sa de vârstă adultă. În timp ce Brazilia ocupă al doilea loc în clasamentul celor mai grav afectate țări din lume de pandemie (înregistrând 461.000 de decese), Serrana (cu cei 45.000 de locuitori ai săi) a devenit ca o oază de sănătate.

Conform unui studiu realizat de Institutul Butantan, cel care produce în Brazilia vaccinul Coronavac și dezvoltat de compania chineză Sinovac Biotech, la început, orașul se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri active provocate de Covid-19. Potrivit autorităților, răspândirea virusului ar fi putut fi controlată numai după ce 75% din populația orașului ar fi fost vaccinată. Astfel, cercetătorii locali au împărțit Serrana în patru zone în ideea de a determina pragul de imunizare necesar pentru a controla răspândirea virusului şi au descoperit că acest lucru a devenit posibil după ce populaţia adultă din trei zone a primit cea de-a doua doză a vaccinului anti-Covid-19.

Potrivit datelor obținute de Institutul Butantan, numărul cazurilor simptomatice a scăzut cu 80%, cel al spitalizărilor cu 86% și numărul deceselor asociate coronavirus a scăzut cu 95%. În timp ce Serrana este în afara pericolului direct al virusului, localitățile din împrejurul acestuia continuă să se confrunte cu o creștere a cazurilor. Spre exemplu, orașul Ribeirao Preto, aflat la o distanță de 24 de kilometri de Serrana, a fost plasat în carantină pentru a controla răspândirea noului coronavirus.

Încântați de rezultatele obținute în urma campaniei de vaccinare, autoritățile dintr-un alt oraș din Sao Paulo (cel mai bogat dintre statele federale braziliene) și anume, Botucatu, vor să îi vaccineze pe cei mai mulţi dintre cei 148.000 de locuitori ai acestui oraş cu serul produs de compania AstraZeneca. Tot încurajați de rezultatele pe care le înregistrează vaccinurile anti-Covid în lupta cu pandemia, grecii se bucură din plin de așa numitele `zone libere de Covid`, prin vaccinarea localnicilor și vizitatorilor.

Mykonos, “templul modern al Afroditei”, sau “insula peterecerilor”, cum mai este supranumită, este una dintre insulele grecești unde fiecare localnic ar urma să fie vaccinat până la sfârșitul lunii, iar turiștii care poposesc aici trebuie să prezinte fie un test negativ PCR, fie dovada vaccinului sau a faptului că au avut deja această boală și au dobândit astfel anticorpi în mod natural. „Da, este o insulă fără Covid! Şi îi aşteptăm pe toţi turiştii să vină...”, mărturisește entuziasmată, Irene Asimomitis, localnică. Din păcate, Mykonos abia se dezmorţeşte, deşi au trecut două săptămâni după ce sezonul turistic a fost declarat, în mod oficial, “deschis”. Muzeele nu s-au deschis, multe magazine au încă lacătul la uşă, sau trec prin renovare.

Recunoscând că vaccinarea înseamnă petrecere, Dr. Iraklis Zissimopoulos, medic cardiolog, dar şi patron a mai multe cluburi din Mikonos şi un hotel, mărturisește că turiștii îl întreb adesea când se vor ridica reglementările încă în vigoare la nivel național în Grecia, potrivit cărora se interzice muzica la terase și adunările cu număr mare de persoane.

În Marea Britanie însă, cu toate că autoritățile sanitare au reușit să vaccineze cu prima doză, aproape trei sferturi din populația adultă, amenințarea tulpinei indiene le determină pe autorități să se gândească de două ori cu privire la ridicarea totală a restricțiilor, programată pentru data de 21 iunie. “Există o posibilitate semnificativă ca eliberarea să mai întârzie. Temerile sunt din cauza răspândirii tulpinei aşanumită indiană, a virusului, mai transmisibilă şi vinovată de noi cazuri de infectare. Ne-ar fi mai bine să fim mai precauţi în acest moment, pentru a ne îndrepta în siguranţă spre o revenire la normal, decât să renunţăm definitiv la restricţii, apoi să intrăm din nou în carantină totală”, a transmis Adam Finn, membru al comitetului britanic de vaccinare şi imunizare.

Un avertisment asemănător vine și din partea directorului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Ar fi o eroare monumentală ca orice ţară să creadă că pericolul a trecut”, a transmis acesta.

De altă parte, în cursul zilei de ieri, OMS a omologat în regim de urgență, vaccinul chinez anti-coronavirus Sinovac. Comitetul OMS pentru experţi în vaccinuri a recomandat acest vaccin care necesită două doze la un interval de două până la patru săptămâni pentru persoanele cu vârsta de 18 ani şi peste această vârstă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page