top of page

Brazilia a depăşit pragul de 300.000 de decese de coronavirus



La mai bine de un an de zile de când a fost detectat primul caz de coronavirus în lume, planeta încă se confruntă cu amenințarea acestui inamic invizibil. Mai mult, cu toate că există vaccinuri cu eficiență ridicată împotriva Covid-19, încetinirea producerii dozelor de ser dar și răspândirea mutațiilor de Covid-19, îngreunează lupta împotriva pandemiei. Dacă pe alocuri, unii lideri au decis să nu lase garda jos și să păstreze restricțiile și măsurile severe împotriva Covid-19, în Brazilia, spre exemplu, președintele Jair Bolsonaro refuză să ia în serios gravitatea acestei boli. Acuzat că nu își protejează suficient cetățenii, Bolsonaro este văzut vinovat de numărul mare de contaminări și decese asociate cu această boală, care au fost înregistrate în această țară de la debutul pandemiei. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât ieri, Brazilia a trecut pragul de 300.000 de decese cauzate de coronavirus, situându-se în acest moment, pe locul al doilea în lume, după Statele Unite, unde numărul victimelor a fost de 545.000. Potrivit Ministerului brazilian al Sănătății, numărul deceselor a ajuns la 300.685, dintre care peste 2.000 înregistrându-se în ultimele 24 de ore. Cu o zi înainte, datele oficiale raportau un record de 3.000 de decese. În ceea ce privește bilanțul infectărilor, acesta a ajuns la peste 12,2 milioane de cazuri.

De altă parte, în Germania, Cancelarul Angela Merkel se află în dubii. Confruntându-se cu al treilea val al pandemiei, Merkel trebuie să ia decizia dacă va permite oamenilor să se bucure liber de sărbătoarea Paștelui (4 aprilie) sau va înăspri restricțiile tocmai în această perioada. Recent, Guvernul german a anunțat prelungirea carantinei până pe 18 aprilie, însă marți, Angela Merkel a anunțat că din Joia Mare și până în a două zi de Paște, lucrurile vor fi puțin mai relaxate. „Să fie clar, ideea unei închideri de Paște a fost imaginată cu cele mai bune intenții, pentru că, fără îndoială, trebuie să încetinim răspândirea virusului și să evităm valul al treilea al pandemiei. Admit acum că a fost o greșeală, doar din vina mea, pentru că, până la urmă, mie îmi revine responsabilitatea finală pentru totul”, a declarat Angela Merkel.

În Polonia, autoritățile nici nu se gândesc la posibilitatea de a mai relaxa restricțiile impuse în ideea de a combate pandemia de coronavirus. Cu aproape 30.000 de noi cazuri de infectare și 575 de decese înregistrate în 24 de ore, premierul a transmis că cele două săptămâni (înainte și după Paște) vor fi mai restricte decât de obicei. În Belgia, autoritățile au descoperit o nouă mutație a virusului pe care o acuză ca fiind responsabilă de aproximativ 4% din cazurile de infectare din țară. Un procentaj și mai mare de îmbolnăviri îi revine variantei britanice. Din cauza creșterii cu 40% a numărului de pacienți cu coronavirus, de la o săptămână la alta, autoritățile belgiene au introdus din nou carantină. „E clar că e o decizie dificilă și pentru mulți oameni e o dezamăgire. E greu, e dificil să luăm asemenea decizii. Dacă nu o facem, însă, consecințele ar fi cu siguranță mult mai grave decât ceea ce vedem acum”, a explicat Alexander De Croo, premierul Belgiei. Conform noilor măsuri școlile și universitățile se închid din nou, iar oamenii vor avea acces limitat la magazinele neesențiale.

În Italia însă, responsabilii vor să redeschidă școlile cât mai curând. „Vom deschide școlile generale și grădinițele chiar și în zonele roșii, imediat ce expiră restricțiile curente sau, să sperăm, imediat după Paște”, a declarat Mario Draghi, premierul Italiei.

După luni de coșmar în lupta cu pandemia de coronavirus, Statele Unite împărtășesc vești bune. Potrivit datelor oficiale, aici sunt imunizate 2,5 milioane de persoane zilnic. Mai mult, potrivit consilierului de probleme de sănătate de la Casa Albă, datele arată cât se poate de clar eficientă vaccinurilor. „Dacă ne uităm la gradul de infectare la cei care au primit ambele doze de vaccin, este de 0,05%. Este foarte scăzut, acolo trebuie să rămână. Atunci când nivelul rămâne atât de scăzut în întreaga țară, înseamnă că am intrat pe o pantă descendentă”, a precizat Dr. Anthony Fauci.

În afara restricțiilor prin care autoritățile încearcă să protejeze cât mai mult populația, campaniile de vaccinare mai reprezintă o metodă prin care liderii încearcă din răsputeri să lupte împotriva pandemiei. Din păcate, în Uniunea Europeană, programul vaccinărilor nu coincide cu speranțele pe care și le-au făcut oficialii de la Bruxelles. Potrivit unui calcul făcut public de către asiguratorul de credit Euler Hermes, Uniunea Europeană înregistrează în prezent o întârziere de șapte săptămâni în calendarul vaccinării împotriva Covid-19, mai mare decât la începutul lui februarie, când întârzierea era de cinci săptămâni. Acest lucru ar putea provoca pierderi estimate la 123 de miliarde de euro în 2021.

Obiectivul inițial al UE era ca 70% din populația adultă să fie vaccinată până la sfârșitul verii. Din păcate, o accelerare a acestui proces tot nu ar ajuta, având în vedere că vaccinul AstraZeneca-Oxford înregistrează întârzieri uriașe de livrare.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page