top of page

Boris Johnson: „Cred că din 21 iunie am putea renunța la regula distanțării fizice”



În ciuda faptului că deține titlul de cea mai îndurerată țară europeană din cauza coronavirusului (mai mult de 127.000 de decese), Marea Britanie nu a stat mult pe gânduri când a fost produs primul vaccin anti-Covid și începând campania de vaccinare cel mai devreme de pe bătrânul continent, astăzi, peste 34 de milioane de persoane au fost vaccinate cu cel puțin o doză a unor vaccinuri împotriva coornavirus. Această reușită, l-a determinat pe premierul britanic, Boris Johnson să afirme că sunt șanse mari ca din 21 iunie să nu mai fie nevoie de regula distanțării fizice în Anglia.

„Așa cum stau lucrurie și modul în care merg lucrurile cu vaccinul, distanțarea fizică s-ar putea încheia. Apar rezultate bune în ceea ce privește situația epidemiologică. Cred că din 21 iunie am putea renunța la regula distanțării fizice. Trebuie să vedem cum evoluează boala, dar eu acum așa cred”, a precizat liderul de la Londra în timpul vizitei sale de campanie la Hartlepool.

În prezent, Anglia se bucură de etapa a doua a relaxării restricțiilor impuse la sfârșitul lunii decembrie. Aceasta presupune ca magazinele neesențiale, terasele barurilor și restaurantelor, saloanele de coafură și sălile de sport să fie deschise. Următoarea etapa va fi anunțată în data de 17 mai.

Între timp, în orașul Liverpool (nordul Angliei), un număr de 5.000 de persoane au putut cânta si dansa fără măști de protecție și fără distanțare socială, la un festival de muzică organizat sub forma unui eveniment-test. Pentru a asista la concerte, spectatorii au trebuit să prezinte rezultate negative la teste COVID-19 şi un cod QR.

Desfășurat cu casa închisă, concertul a avut loc în aer liber, în Sefton Park, la ideea guvernului britanic care a dorit ca acest eveniment să testeze măsurile de securitate pe care instituția ar trebui să le implementeze începând din 21 iunie, data a care majoritatea restricțiilor antiepidemice ar trebui să fie anulate.

„Să facem din nou lucruri normale pe care le fac oamenii normali. În sfârşit!”, a declarat, bucuros, unul dintre spectatori, Matt Berry, strângându-şi în braţe prietenii, la mică distanţă de cortul uriaş sub care fusese amenajată scena festivalului. „Este bine că au reînceput concertele, pentru a testa dacă astfel de evenimente vor putea avea loc în această vară”, a adăugat o altă spectatoare, Freya Begley.

Concertul de duminică, care a fost întreținut de artiștii Zuzu, grupul indie The Lathums şi celebra trupă Blossoms, a durat șase ore și s-a încheiat la ora locală 22:00 pentru a respecta interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, aflată încă în vigoare în Marea Britanie.

Un alt eveniment-test a avut loc tot în Liverpool, cu două seri înainte, când, aproximativ 3.000 de oameni au participat în noaptea de vineri spre sâmbătă la prima petrecere desfăşurată în mod legal într-un club din Marea Britanie fără măşti sanitare şi fără distanţare socială de la începutul carantinelor pandemice. De asemenea, Guvernul britanic a autorizat anterior un număr limitat de suporteri care au avut dreptul să asiste la evenimente sportive, precum un meci de fotbal desfăşurat pe stadionul Wembley din Londra.

Oamenii de ştiinţă evaluează în această perioadă mai multe abordări în ceea ce priveşte sistemele de ventilaţie şi distanţarea socială în spaţiile artistice şi sportive.

O altă veste bună vine și din Grecia unde, după o pauză de șase luni în care au rămas închise, cafenelele și restaurantele din întreaga țară și-au redeschis terasele începând de astăzi cu condiția ca angajaţii vor trebui să facă autoteste Covid-19 o dată pe săptămână şi să poarte măşti sanitare. Cel mult şase persoane sunt autorizate la fiecare masă, iar închiderea teraselor este prevăzută la ora locală 23:00 pentru a respecta interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, aflată încă în vigoare la nivel naţional.

Încununat de o vreme caldă și sărbătorirea celei de-a doua zile de Paște, evenimentul a făcut ca terasele să se umple imediat cu clienți, încă de la primele ore ale dimineții. „Înainte de închiderea cafenelelor în noiembrie, veneam în fiecare dimineaţă să îmi beau cafeaua aici şi să discut cu prietenii. Era modul meu preferat de a îmi petrece timpul, remediul meu pentru toate grijile! Astăzi, am impresia că trăiesc din nou, că am fost readus la viaţă”, a dezvăluit Andreas Riminiotis , un pensionar grec, care a primit cea de-a doua doză a vaccinului anti-Covid dezvoltat de compania Pfizer, în urmă cu câteva săptămâni.

Bucuria revenirii cât de cât la normalitate a fost confirmată și de Yannis Karagiannakis, care este chelner. Acesta s-a declarat uşurat că a putut să îşi reia activitatea profesională. „Eram în şomaj de şase luni, mă învârteam în cerc, eram deprimat”, a mărturisit el.

Potrivit preşedintelui sindicatului din industria restaurantelor, Yorgos Kavvathas, zeci de restaurante, baruri şi cafenele au fost deja închise definitiv în centrul Atenei şi în Salonic. Şase unităţi din zece din această industrie sunt ameninţate cu închiderea definitivă. „20% din stabilimente nu dispun de terase”, a precizat Yorgos Kavvathas, care se declară îngrijorat pentru supravieţuirea acestor unităţi.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page