top of page

Biserica Ortodoxă Rusă îi numește păcătoși pe cei care refuză să se vaccineze împotriva Covid-19În timp ce oamenii obișnuiți sunt tot mai preocupați de activitățile estivale care să îi ajute să resimtă din plin vara lui 2021, autoritățile europene trag un semnal de alarmă și punctează faptul că varianta Delta (cunoscută inițial ca mutația indiană) amenință lupta împotriva pandemiei de Covid-19. În acest sens, Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen le-a solicitat europenilor să se vaccineze împotriva coronavirus pentru a stompa răspândirea acestei mutații pe teritoriul european.

„Suntem îngrijorați în legătură cu varianta Delta. Vedem că noua variantă Delta este mult mai transmisibilă decât celelalte și că ratele de infectare cresc și știm că ele vor crește. Vestea bună este aceea că vaccinurile anti-Covid-19 existente sunt eficiente împotriva variantei mai contagioase Delta. Gravitatea infectării poate fi redusă prin vaccinare și măsuri de igienă. Eu pot doar să cer fiecărei persoane care nu a folosit ocazia de a se vaccina să o facă”, a accentuat șefa Executivului european.

Descoperită inițial în India, varianta Delta se răspândește rapid în numeroase țări, fiind considerată de către specialiști ca cea mai contagioasă dintre variantele cunoscute. Autoritățile din Rusia confirmă nivelul de periculozitate pe care această mutație îl are, în contextul în care această țară se confruntă deja cu un nou val al epidemiei. Potrivit oficialilor, numărul cazurilor zilnice a crecsut de la 9.000 acum o lună, la peste 24.000, câte au fost înregistrate în cursul zilei de ieri.

Singura armă a rușilor împotriva acestei epidemii rămâne campania de vaccinare. Începând de ieri, în timp ce apar noi centre de imunizare, se fac teste pentru administrarea serului Sputnik minorilor de peste 12 ani, „Pentru ca oamenii să ştie ce au de făcut şi să vină aici să se vaccineze, am organizat o coadă suplimentară şi acum avem cu programare şi fără programare. Oamenii pot să-şi vadă numărul pe ecran”, a explicat Kseniya Ivanova, Head of Polyclinic No. 5 of Khimki.

Din păcate, îngrijorarea principală se referă la numărul uriaș al deceselor. După cinci zile consecutive în care recordul nefast a tot fost depășit, ieri, s-au înregistrat 654 de morți. Autoritățile fac apel la populație în condițiile în care cei mai mulți nu respectă regulile iar poliția se vede nevoită să împartă amenzi.

„Organizatorii (cursei) nu au oferit echipamente personale de protecţie pentru pasageri. Şi, în plus, nu au fost respectate cerinţele de distanţare fizică”, a precizat Yan Popovsky, Head Inspector of Moscow’s Association of Administrative Technical Inspections. Pentru a-i convinge pe ruși să participe activ la lupta împotriva noului coronavirus, președintele Vladimir Putin le-a cerut rușilor care privesc cu scepticism vaccinurile, să asculte de experți și să se imunizeze.

De altă parte, și biserica Ortodoxă a Rusiei intervine în această problemă. În contextul în care autoritățile au raportat în ultimele 24 de ore alte 234.353 de noi cazuri, inclusiv 6.557 la Moscova, abordarea instituției este una extrem de strictă. Aceasta i-a admonstat luni pe rezidenții din această țară care refuză să se vaccineze împotriva noului coronavirus, spunând că aceste persoane sunt păcătoși care trebuie să se căiască pentru tot restul vieții lor. În timp ce bilanțul total al infectărilor a ajuns la 5.635.294 iar numărul total al deceselor a ajuns la 138.579, mitropolitul Ilarion, conducător al Direcţiei de Relaţii Externe din cadrul Patriarhiei Moscovei și-a exprimat la televizinea de stat, părerea cu privire la cei care refuză să se vaccineze.

„Văd în fiecare zi astfel de situaţii, oameni care vizitează un preot pentru a mărturisi că au refuzat să se vaccineze - sau apropiaţi ai lor - şi au cauzat, fără să vrea, moartea unei alte persoane. Păcatul apare atunci când te gândeşti doar la tine, nu şi la o altă persoană”, a spus mitropolitul Ilarion.

De altă parte, nu departe de Rusia, în Tadijikistan, autoritățile au decretat vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru toate persoanele de peste 18 ani. „Vaccinarea împotriva coronavirusului este obligatorie pentru cetăţenii de peste 18 ani”, se menţionează într-un comunicat difuzat sâmbătă de comitetul guvernamental tadjik, creat pentru a stopa propagarea Covid-19. Autorităţile din ţara din Asia Centrală, cu 9,3 milioane de locuitori au subliniat că vaccinul este gratuit. În prezent, aici sunt folosite două vaccinuri anticoronavirus: AstraZeneca şi CoronaVac.

Potrivit cifrelor oficiale, Tadjikistanul a înregistrat 13.548 de cazuri confirmate de coronavirus şi 92 de decese asociate bolii.

Etichete:

Comments


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page