top of page

Belgia suspendă vaccinarea cu serul Johnson&Johnson după raportarea unui deces cauzat de trombocite



Cu toate că în prezent, lupta împotriva pandemiei de coronavirus este susținută de mai multe vaccinuri produse să combată cazurile medii și grave de îmbolnăvire cu Covid-19, întârzierile de livrări dar și suspiciunea asupra eficienței unora dintre acestea, ridică necesitatea mai multor variante pentru a acoperi întreaga nevoie mondială. În acest sens, compania franceză Sanofi, a anunțat că produce un nou vaccin împotriva Covid-19 iar în prezent, acesta se află în faza a treia de testare.

Dezvoltat de Sanofi în parteneriat cu grupul britanic GSK, serul va fi testat pe un număr de 35.000 de voluntari cu vârste de peste 18 ani, proveniți din diferite țări din Asia, Africa, America Latină și America de Nord. „Această nouă etapă, care creşte numărul persoanelor asupra cărora se testează eficacitatea şi siguranţa unui vaccin, are drept criteriu principal evaluarea prevenirii cazurilor simptomatice la adulţii care înainte nu s-au infectat. Se examinează totodată prevenirea cazurilor grave şi ale unei infecţii asimptomatice. Testele se vor desfăşura în două faze, prima pentru a examina eficacitatea formulei îndreptate împotriva virusului ‘original’, din Wuhan (China), iar a doua împotriva variantei sud-africane”, notează Sanofi într-un comunicat.

Potrivit specialiștilor, studii științifice recente au arătat că anticorpii generaţi împotriva variantei sud-africane ar putea proteja şi împotriva altor variante mai contagioase, prin urmare realizarea acestor teste va permite analizarea eficienţei vaccinului împotriva altor variante ale virusului aflate în circulaţie.

Dacă rezultatele testelor vor fi favorabile, Sanofi şi GSK speră să primească autorizaţiile pertinente în al patrulea trimestru al anului 2021 pentru ca vaccinul să înceapă deja să fie disponibil cât mai rapid. Între timp, Sanofi dezvoltă un al doilea vaccin-candidat în colaborare cu compania americană Translate Bio, care se bazează pe tehnologia mult mai recentă ARN mesager, folosită în cazul vaccinurilor produse de Pfizer-BioNTech şi Moderna. De altă parte, grupul francez a încheiat acorduri cu alţi producători, precum Pfizer, Johnson & Johnson şi Moderna, pentru a-i ajuta să îşi îmbutelieze vaccinurile proprii.

Considerată una dintre cele mai eficiente metode de a combate răspândirea virusului, vaccinarea rămâne în prezent, strategia principala adoptată de autorități, pentru a redeschide societățile și a permite revenirea la normalitate. În acest sens, Polonia a anunțat lansarea unei loterii pentru persoanele vaccinate, cu premii de 30,7 milioane de euro. Potrivit guvernului, în data de 1 iulie va fi lansată loteria Programului Național de Vaccinare.

„Aproximativ o persoană din 2.000 va primi 110 euro, ceea ce reprezintă un premiu garantat, dar fiecare participant la loterie va avea șansa de a câștiga. În fiecare săptămână vor fi extrase premii de până la 11.000 de euro, cât și premii tangibile, cum ar fi: scutere electrice, bonuri de combustibil și bonuri de asigurare. În fiecare lună vor fi, de asemenea, două premii de 22.000 de euro și o mașină hibridă. În final, se vor extrage doi câștigători pentru un premiu de 220.000 de euro și o mașină hibridă”, a spus ministrul Michal Dworczyk, șeful de cabinet al prim-ministrului polonez. De altă parte, începând cu 15 iunie, guvernatorii locali vor fi obligați să asigure un punct de vaccinare Covid-19 în timpul tuturor evenimentelor culturale sau sportive de masă. Până în prezent, în Polonia au fost vaccinate peste 18 milioane de persoane, dintre care 12 milioane cu ambele doze.

În Belgia însă, autoritățile sanitare au luat decizia de a suspenda vaccinarea cu serul Johnson & Johnson a persoanelor cu vârste sub 41 de ani, în condițiile în care a fost raportat decesul unei femei de 37 de ani, imunizată cu acest ser (reprezentând primul caz din Europa provocat de efecte secundare grave asociate acestuia). ”Conferinţa interministerială a decis să administreze temporar vaccinul Janssen populaţiei generale de la vârsta de 41 de ani, în aşteptarea unei analize mai detaliate a raportului beneficiu-risc de către EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului)”, au afirmat ministrul Sănătăţii din Belgia şi şapte omologi regionali, într-un comunicat.

În același timp, și Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că va analiza ”primul deces raportat”, al femeii din Belgia, care a suferit de un cheag de sânge cu trombozite scăzute, o afecțiune asociată anterior cu vaccinarea. Agenția de reglementare a medicamentelor pe teritoriul Europei a cerut companiei americane J&J să efectueze și ea o serie de studii suplimentare pentru a evalua o posibilă legătură între vaccin și cazul rar de coagulare.

De altă parte, J&J a afirmat că siguranţa produselor sale este preocuparea sa cea mai importantă şi că EMA a lăsat la latitudinea statelor membre UE să decidă cu privire la utilizarea vaccinului, ţinând seama de cât de repede s-a răspândit virusul şi dacă sunt disponibile vaccinuri alternative. ”Întrucât pandemia globală continuă să devasteze comunităţile din întreaga lume, credem că un vaccin pentru Covid-19 uşor transportabil, cu o singură doză, cu protecţie demonstrată împotriva mai multor variante, poate ajuta la protejarea sănătăţii şi siguranţei oamenilor de pretutindeni”, a afirmat compania într-un comunicat.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page